„Dragostea de oameni rămâne perenă…“ Elevii Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“, impresionaţi de filmul documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ (galerie foto)

Ieri, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“, a avut loc vizionarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, ca parte a proiectului iniţiat şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa de a celebra, cu prilejul Zilei Dobrogei şi în an centenar, personalitatea istoricului Adrian V. Rădulescu.
 
Elevii şi profesorii de la unitatea de învăţământ au dat curs invitaţiei cotidianului ZIUA de Constanţa, mai ales că ei sunt cei care trebuie să-şi cunoască trecutul. Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ a fost prezentat şi autorităţilor locale, celor judeţene, studenţilor de la Universitatea „Ovidius“ şi celor de la Universitatea Maritimă din Constanţa. Precizăm că documentarul a fost realizat cu sprijinul financiar al cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Printre cei prezenţi s-au numărat conf. univ. dr. Anca Constantin, fiica regretatului istoric, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, directorul Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“, prof. dr. Anamaria Ciobotaru.
 
„Suntem onoraţi să fim gazda unei diseminări a unui proiect important iniţiat de cotidianul ZIUA de Constanţa, care îşi propune să conştientizeze valorile locale. Filmul despre Adrian V. Rădulescu, realizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, este parte a unui proiect mai amplu, care are în vedere dorinţa de a ne raporta la valorile reale, dorinţa de a avea repere culturale. Noi învăţăm a fi, raportându-ne şi la valorile reale, pe care trebuie să le avem în vedere. În această sală, acum 10 ani, am lansat un film al regretatului compozitor Dumitru Lupu. Şi, iată, continuăm cu astfel de proeict, pentru că aşa ne dezvoltăm şi noi ca instituţie. Apreciem iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“, a declarat directorul unităţii de învăţământ, prof. dr. Anamaria Ciobotaru.
 
„Suntem în inima oraşului, la câteva zile de la Ziua Dobrogei, şi foarte aproape de Sfântul Andrei, de 1 decembrie. Trebuie să vedem cum am ajuns aici. Azi nu pare la îndemână să schimbăm gânduri şi emoţii cu oricine din orice colţ al pământului. Să avem acces la orice informaţie. Dar vă rog să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem cum era acum 100 de ani, acum 140 de ani, când oamenii făceau eforturi mari să ajungă la şcoală, să lase ceva în urmă. Adrian V. Rădulescu ne-a privit pe toţi ca pe nişte copii ai lui. El este unul dintre oamenii care ne-au marcat existenţa, istoria şi vremurile. Adrian V. Rădulescu a plecat de acasă pentru a-şi urma visul. A avut o pasiune şi un scop de a aduna oameni şi de a face ceva pentru oameni. El este şi va fi un model. Putem să spunem că în fiecare dintre noi este un Adrian V. Rădulescu. Sunt convins că veţi fi oameni la care să se raporteze copiii şi nepoţii voştri. Important este să găsim dorinţa de evoluţie în noi. Acum o sută de ani s-au făcut sacrificii să avem prezentul de acum. Adrian V. Rădulescu din fiecare dintre noi aşteaptă să fie scos la lumină prin cunoaştere, înţelepciune, frumuseţe, pasiune, dăruire şi muncă. El a făcut atât de multe lucruri, încât astăzi pare greu de imaginat că un singur om le-a făcut pe toate. Noi avem aşteptări de la voi. Vă urez nu doar să-l ajungeţi pe Adrian V.Rădulescu, ci să-l şi depăşiţi prin realizările voastre. Mi-aş dori ca voi sa fiţi cei care vor însufleţi Constanţa“, a precizat, la rândul său, primarul Decebal Făgădău.
 
Profesorul universitar Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu, le-a vorbit celor prezenţi despre moştenirea tatălui său. „Întreaga campanie dedicată tatălui meu a fost o minunată surpriză pentru mine. În aceste timpuri în care societatea se grăbeşte către viitor, în care cei mai mulţi se concentrează pe propria persoană, am avut norocul să întâlnesc oameni mărinimoşi, iubitori de cultură, care îşi îndreaptă privirea, cu preţuire, spre trecut. Evocarea personalităţii tatălui meu, Adrian V. Rădulescu, pe care ziarul ZIUA de Constanţa a realizat-o cu atâta profesionalism, este o dovadă că, totuşi, dragostea de oameni rămâne perenă. A fost un om generos, cu un suflet mare, care putea cuprinde atât prietenii, cât şi neprietenii. De aceea, cred că numai oameni cu aceeaşi structură sufletească puteau să-l readucă în atenţia societăţii dobrogene şi să-i cinstească munca. Am petrecut 40 de ani alături de tata şi am fost martoră la realizările lui profesionale, la bucuriile şi dezamăgirile pe care le-a resimţit în timpul eforturilor susţinute pentru restaurarea monumentului Tropaeum Traiani, pentru construirea muzeelor de la Adamclisi, Histria, dezvoltarea şi ridicarea Ia rang de muzeu naţional a MINAC, pentru înfiinţarea UOC, a Bibliotecii Judeţene Constanţa, ridicarea Ia grad de episcopie a vicariatului de Ia Constanţa şi apoi Ia rang de Arhiepiscopie. Ca să enumăr numai câteva din actele sale de ctitorie.
 
Remarcabil la tata, pe lângă erudiţia şi talentul lui oratoric, care i-au dat unicitate, atât în ţară, cât şi în străinătate, a fost modul lui altruist de gândire. Gândea pentru oameni, cu o perspectivă largă, luând ca măsură deceniile şi secolele, aşa cum numai un istoric poate s-o facă. Şi-a dorit înfiinţarea UOC pentru a veni în întâmpinarea acelor copii care doresc să studieze, dar care nu-şi permit să plece de acasă, din Dobrogea, dar şi pentru ca un for de educaţie superioară contribuie la înflorirea culturală a regiunii noastre. A iubit Dobrogea şi i-a dedicat întreaga activitate.
 
Vin în faţa dumneavoastră cu inima plina de bucurie şi mă înclin în faţa echipei ZIUA de Constanţa şi a colaboratorilor ei, IMAGO Studio, cei care au realizat întreaga campanie şi cununa acesteia, documentarul! Îmi exprim gratitudinea faţă de autorităţile locale, reprezentate de domnul preşedinte al CJC şi de domnul primar, care au sprijinit acest demers de recuperare a istoriei. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit Ia această evocare cu amintirile, dar şi cu un strop din inimile lor. Preţuiesc fiecare persoană din această sală, fiecare persoană care îndreaptă acum un gând frumos către tatăl meu. Îmi lipseşte în fiecare moment, dar sper ca munca lui să fie cunoscută şi apreciată de generaţiile tinere. Am credinţa că iniţiativa ziarului ZIUA va deveni o tradiţie, iar pentru tineri, un imbold în a-şi onora înaintaşii“, a declarat Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu.

Proiecte iniţiate de ZIUA de Constanţa

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus să prezinte generaţiilor mai tinere proiecte atât în domeniul istoriei culturale dobrogene, cât şi al valorilor de patrimoniu, ca o invitaţie pentru preţuirea trecutului şi a oamenilor ce trebuie să rămână în memoria culturală locală şi naţională. Timp de aproape o lună, ZIUA de Constanţa a scos în evidenţă prodigioasa activitate a celui care a fost nu numai istoric şi universitar, ci şi primar, prefect şi ctitor - Adrian V. Rădulescu. Campania şi-a atins idealul de la care a pornit, prin atribuirea numelui său şcolii gimnaziale din localitatea Dorobanţu, judeţul Călăraşi, locul său natal, dar şi prin filmul documentar dedicat istoricului, finanţat de ZIUA de Constanţa şi realizat de Imago Studio.
 

ZIUA de Constanţa lansa, în deschiderea Sesiunii ştiinţifice internaţionale Pontica 51, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primul film documentar dedicat unei personalităţi a Dobrogei.
 
În Biblioteca Virtuală a site-ului ZIUA de Constanța, la secţiunea dedicată lui Adrian Rădulescu - Ctitorul, sunt disponibile evocări despre acesta, cartea Istoria Dobrogei, scrisă de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu, precum şi un album cu fotografii foarte valoroase care îl înfăţişează pe marele istoric Adrian Rădulescu în diferite ipostaze. 

Citeşte şi:
 
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenţii de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia
 
Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanţa (galerie foto)
 
Prefectura Constanţa se alătură proiectului ZIUA de Constanţa Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, în sala „Remus Opreanu“
 
AdrianV.Rădulescu - ctitorul De Ziua Educaţiei 2018, Adrian V. Rădulescu devine patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut (galerie foto)
 
Dobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănţeană, comunitatea academică şi mediul universitar şi-au dat mâna“ (galerie foto)
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Consilierii judeţeni constănţeni, invitaţi în redacţia ZIUA de Constanţa să-l cunoască pe omul care a scris istorie pentru Dobrogea (document + galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

90 de ani de la naștere Omagiu adus ilustrului Adrian V. Rădulescu, cel pentru care „Dobrogea a fost viața lui“

16 Aug 2022 1735

În urmă cu 33 de ani, Adrian V. Rădulescu înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România

24 Jun 2022 1166

CSS1 - Athletic Constanța, șase victorii la rând. Tinerii baschetbaliști sunt pe primul loc în grupă

21 Dec 2021 2173

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul La Mulți Ani, Dobrogea! Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată în documentarul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa

14 Nov 2021 7876

În urmă cu 89 de ani, se năștea Adrian V. Rădulescu, dobrogeanul care a trăit pentru istorie și a intrat în istorie (documente)

16 Aug 2021 3098

34 de ani de la dispariția marelui arheolog român Emil Condurachi

16 Aug 2021 2869

A murit Adrian Rădulescu, președinte al Asociației Fermierilor din România

20 May 2021 1687

#citeșteDobrogea Ziua Internațională a Muzeelor. ​​Puncte muzeistice în aer liber pe teritoriul vechiului Tomis

18 May 2021 2328

#DobrogeaDigitală Adrian Rădulescu, cronicar al „magnificului Monument Triumfal”

05 May 2021 2820

DIICOT dă lovitura la Tulcea! Acuzații oficiale și lista arestaților! (video)

22 Apr 2021 3345

#citeșteDobrogea Meleagurile călărășene au în Constantin Tudor un reprezentant de marcă

14 Apr 2021 2105

#DobrogeaDigitală De patru ani, Meritul Dobrogean recunoaște și omagiază valorile lăsate posterității

21 Nov 2020 4015

Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“, din Murfatlar, angajează administrator financiar

29 Oct 2020 1755

Doi ani de când Adrian V. Rădulescu a devenit patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut

05 Oct 2020 3678

Prof. Ion Bitoleanu la ceas aniversar. Istoricul tomitan împlinește 84 de ani

05 Jul 2020 3212