Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană din Constanța Volum omagial în cinstea istoricului Valentin Ciorbea, la 70 de ani de viață (galerie foto)

Iubitorii de carte din Constanța au putut participa miercuri seară, 23 noiembrie, la un moment cultural deosebit, ocazionat de lansarea a două volume scrise de doi autori îndrăgiți de constănțeni, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”.
 
În Aula Bibliotecii Județene, de la ora 17.00, prietenii profesorului universitar doctor Valentin Ciorbea, așa cum au spus toți cei prezenți, au participat la lansarea volumului omagial „Profesor universitar dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani. O viață în siajul Muzei Clio”, realizat în cinstea istoricului.
 
Volumul, impresionant atât prin dimensiune, cât mai ales prin numele importante care au scris în cinstea profesorului Ciorbea, a fost publicat la Editura Etnologică București, fiind realizat la inițiativa regretatului istoric şi director al Arhivelor Naționale, filiala Constanța, dr. Virgil Coman, care l-a coordonat alături de dr. Luminița Stelian și de dr. Nicoleta (Grigore) Paraschiv. 
 
Nicoleta (Grigore) Paraschiv, neputând fi prezentă la lansare, a povestit într-un mesaj transmis cum a luat naștere idea acestui volum omagial. „În luna ianuarie a acestui an, Virgil Coman citea presa locală și spunea că o persoană publică își serba aniversarea. Acesta a spus că profesorul Valentin Ciorbea împlinește 70 de ani în 2016 și cum ar fi dacă l-ar omagia cu un volum. Acela a fost momentul de naștere a volumului”, a transmis Nicoleta Paraschiv. Ideea a fost rapid materializată, cu toate că Virgil Coman s-a stins în luna august, fiind coordonată mai departe de dr. Luminița Stelian, fostă doctorandă a profesorului Ciorbea.
 
Cartea „Profesor universitar dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani. O viață în siajul Muzei Clio” are 875 de pagini, articolele științifice realizate de 69 de cercetători, istorici și academicieni fiind împărțite în cinci secțiuni. Volumul este deschis de o biografie realizată sub formă de interviu, iar articolele acoperă teme actuale, de interes.
 
Despre volumul „Profesor universitar dr. Valentin Ciorbea la 70 de ani. O viață în siajul Muzei Clio” au vorbit câțiva dintre prietenii istoricului, dr. Corina Apostoleanu, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prof. univ. dr. Stoica Lascu, dr. Luminița Stelian, dr. Alexandru Ș. Bologa și dr. Marian Moșneagu. Aceștia și-au amintit de momentul în care l-au cunoscut pe istoric, despre preocupările acestuia și despre pasiunea cu care a cercetat istoria Dobrogei alături de studenți sau colegi cu care a lucrat.
 
„Am avut întotdeauna plăcerea să adun lângă mine oameni alături de care să facem diferite proiecte (…) Sunt emoționat și bucuros în același timp că sunteți alături de mine. Este un volum care m-a impresionat, sunt 69 de oameni importanți care scriu în onoarea ta, cu atât mai mult cu cât sunt nume grele ale istoriografiei române”, a declarat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

„Totul e să mergi până la capăt“

În paralel cu lansarea volumului omagial, în sala „Liliana Lazia“ a Bibliotecii Județene, Cercul Militar Constanța, Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ și Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu“ au organizat lansarea volumului „Totul e să mergi până la capăt“, al scriitoarei Ottilia Ardeleanu. Al doilea volum lansat de scriitoare se află la a treia lansare, după cea din 5 iunie, de la Bookfest București, și cea din 3 noiembrie, de la Biblioteca Orașului Năvodari.
 
„Este o carte originală, care are mai multe repere, dar este unitară, este omogenă. Dumnezeu este în centrul universului cărții, dar nu este o carte religioasă, este despre iubire, melancolie, fericire, tristețe și alte sentimente, dar nu pot să spun că este o carte de dragoste. De asemenea, invocă anotimpurile, cerul, marea, păsările, dar nu pot să spun că e o carte de pasteluri. Tot la fel de bine aș putea să spun că ea conține metafore, sintagme, sensuri care induc starea de meditație, dar nu este o carte de filosofie. Pentru a vedea cel mai bine ce conține cartea, ar fi bine să citesc niște poezii. Ele spun cel mai bine despre mine”, a explicat autoarea.
 

Originară din Oltenia, inginer de profesie, Ottilia Ardeleanu este pasionată de scris încă din copilărie. În 2001 a reînceput să cultive pasiunea pentru scris, devenind tehnoredactor și colaborator la revista Civiscord a oraşului Năvodari. În 2009 a publicat primul volum, intitulat „Culorile sufletului meu”, la editura Metafora din Constanța. „Abia după şapte ani m-am mai hotărât să mai scriu o carte. Volumul „Totul e să mergi până la capăt“ este cu totul altfel. Dacă prima carte conține poezii mai mult pentru copii și adolescenți, aceasta este o carte pentru cititori ajunși la vârsta maturității”, a precizat Ottilia Ardeleanu. Despre cartea publicată la editura Paralela 45 au vorbit prof. Laura Văceanu, poeta Mihaela Meravei, dr. Daniela Varvara și dr. Anastasia Dumitru, discuțiile fiind moderate de Aurel Lăzăroiu.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.