După 30 de ani Muzeul „Ion Jalea“... s-a îmbrăcat în haine noi (galerie foto)

Într-o zi de 15 iunie, în bătaia brizei și la răcoarea teilor înalți, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea“, secție a Muzeului de Artă Constanța, a fost reintrodus în circuitul public după lucrări ample de reparații, așa cum nu se mai făcuseră de 30 de ani. 
 
După ce timp de șapte ani a fost deschis numai trei luni pe an, frumosul muzeu primenit, cu ferestre noi, acoperiș nou, scări pardosite cu marmură, cu instalațiile electrică și termică, își așteaptă de acum vizitatorii, pe tot parcursul anului, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
 
Redeschiderea acestui edificiu important al urbei tomitane, constituit pe baza donației exprese a lui Ion Jalea (1887 - 1983), în 1968, urmată de donația postumă a familie, în 1984, a fost marcată într-un cadru festiv, clădirea și lucrările de sculptură primind binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a susținut o scurtă slujbă religioasă și a stropit cu apă sfințită interiorul muzeului.
 
Gazda evenimentului, directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu, a subliniat că edificiul care adăpostește Muzeul „Ion Jalea“ este o casă cu vocație culturală, amintind ca cel care a pus să se ridice acest edificiu, marele moșier Constantin Pariano, și-a constituit între pereții săi o primă colecție de artă.
 
„În 1968, Ion Jalea a donat Constanței lucrările sale, pentru a fi expuse într-un muzeu monografic, și a făcut acest lucru pentru că, deși era născut în nordul Dobrogei, la Casimcea, a făcut școala la Constanța, unde Dimitrie Hirlescu, un pictor profesionist, venit din Bavaria, i-a descoperit talentul și i-a spus: «Băiete, tu trebuie să faci artă». Și atunci i-a înlesnit obținerea unei burse din partea Constanței, cu care și-a urmat studiile la București, iar ulterior, grație talentului său, lucrărilor pe care le-a realizat și premiilor primite, a făcut și o specializare la Paris cu Antoine Bourdelle. Ion Jalea a fost și luptător în Primul Război Mondial și și-a pierdut o mână. Mâna stângă. Tot ceea ce a realizat ulterior este opera unui om care a crezut în vocația sa și a crezut în harul său, realizând toate lucrările pe care le vedem aici - cele mai importante opere ale sale - cu o singură mână. De aceea, cele mai multe lucrări sunt în gips, pentru că în gips s-a imprimat mâna lui Ion Jalea, care a modelat direct aceste lucrări pe care le expunem astăzi într-o haină cu totul și cu totul nouă. (...) Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Ion Jalea și, iată, avem bucuria ca la 130 de ani să-l sărbătorim așa cum se cuvine pe acest mare sculptor al nației, pe acest artist de origine dobrogeană, autorul atâtor opere, pe care le vedem în interiorul muzeului, și atâtor opere de for public care înfrumusețează toată marile orașe ale României“, a spus directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.
 
La evenimentul de redeschidere a luat parte și istoricul de artă Ioana Vlasiu, de la Bucureşti, care a precizat: „Mi se pare un eveniment de mare însemnătate redeschiderea unui muzeu în condițiile în care, o știm, muzeele nu o duc foarte bine, de o vreme încoace şi mai ales pentru că este vorba despre un muzeu de sculptură, o artă oarecum vitregită (...), un muzeu dedicat lui Ion Jalea, care reprezintă una dintre modernitățile artei româneşti“.
 
Consilierul Mirela Matichescu a dat citire mesajului președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, care a transmis: „Vă asigur că aveți în mine un susținător al culturii. Încă de la preluarea mandatului, mi-am propus să readuc cultura acolo unde îi este locul, iar constănțenii să se poată bucura de un act cultural de calitate“.
 
De asemenea, în cadrul evenimentului a luat cuvântul directorul Direcției de Cultură, Sport, Turism şi Sănătate din cadrul CJC, Mihaela Anca Petrachi.
 

Printre lucrările deja cunoscute - Sfinții apostoli Petru şi Pavel, centauri, chipurile mamei şi tatălui lui Ion Jalea, alături de autoportretul său, publicul poate admira de acum înainte și „noutăți“: „Hercule doborând centaurul“, o statuie monumentală situată la etajul I, pe un fundal... portocaliu, realizată în ghips pentru statuia din piatră amplasată într-un parc bucureştean, o reprezentare spectaculoasă a Sfântului Gheorghe, alături de alte chipuri de sfinți şi portrete, dar şi o reprezentare în bronz a celebrului Arcaş.
 
Deoarece redeschiderea Muzeului „Ion Jalea“ a coincis cu ziua comemorării lui Mihai Eminescu, seminariștii care l-au însoțit de Înaltpreasfințitul Teodosie au pus pe note câteva dintre poeziile marelui poet național.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi: 
 
Din 15 iunie Muzeul „Ion Jalea“, din nou în circuitul public
  
Muzeul „Ion Jalea” va fi reabilitat

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, lansat de Muzeul de Artă Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 759

La Constanța se lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, ce prezintă colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene

22 Feb 2024 543

Destinații de week-end cultural Un celebru sculptor cu origini dobrogene expune, în premieră, la Muzeul de Artă

08 Aug 2020 4269

Din 15 iunie Muzeul „Ion Jalea“, din nou în circuitul public

14 Jun 2017 3887