Eveniment cultural de neratat! Lansarea volumului Hans Bergel. Privind Mereu Spre România, semnat de Cosmin Budeancă


În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB), în parteneriat cu Fundația Culturală Memoria, vă invită 𝐦𝐚𝐫𝐭̗𝐢❟ 𝟏𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑❟ 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, la conferința-dezbatere și lansarea volumului Hans Bergel, Privind mereu spre România,, semnat de 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐁𝐔𝐃𝐄𝐀𝐍𝐂𝐀̆.

Prezintă:

● Dr. 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐀𝐍𝐔, consilier superior C.N.S.A.S.
● Dr. 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐊𝐔̈𝐇𝐑𝐄𝐑-𝐖𝐈𝐄𝐋𝐀𝐂𝐇, director Institutul pentru Cultura și Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est, München (mesaj video înregistrat)
● 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐃𝐑𝐀𝐆𝐎𝐌𝐈𝐑, director Festivalul de Film și Istorii Râșnov
● Prof.univ.dr. 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖𝙣𝙖 𝙇𝘼̆𝙕𝘼̆𝙍𝙀𝙎𝘾𝙐, Universitatea din București
● Dr. habil 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐁𝐔𝐃𝐄𝐀𝐍𝐂𝐀̆, redactor șef Memoria - revista gândirii arestate


Despre Hans Bergel 

Hans Bergel  s-a născut la 26 iunie 1925 în Râșnov. Prozator, eseist, poet, traducător, publicist, a publicat peste 50 de volume de autor și peste 70 în calitate de coautor. În perioada petrecută în România a fost activ în rezistența anticomunistă din anii ’50, a lucrat în presă, a fost arestat de trei ori. Condamnat în 1959 la 15 ani de muncă silnică, a executat trei ani și patru luni de închisoare, după care, din 1962 până în 1963 a primit domiciliu obligatoriu la Valea Călmățui, în Bărăgan. În 1968 a părăsit România și s-a stabilit în Germania. A fost unul dintre cei mai activi militanți pentru drepturile omului și în special pentru ca germanilor din România să li se permită să emigreze. Meritele deosebite i-au fost recunoscute prin titlurile de Cetățean de onoare al municipiului Brașov (1996), al orașului natal, Râșnov (2012), de Doctor honoris causa al Universității din București (2001) și prin decorarea cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer (2009). Multe dintre cărțile sale au fost inspirate de realitățile din România, de care a rămas foarte legat până la finalul vieții. (Cosmin Budeancă)

Cred că nu exagerez considerându-l pe Hans Bergel cel mai reprezentativ scriitor al Transilvaniei, văzută ca loc de întâlnire și conviețuire a mai multor etnii, religii, tradiții, mentalități, într-o devălmășie fertilă, generatoare de vitalitate și sens. Nimic din ceea ce o formează nu-i e străin autorului Foii de suflet pentru un oraș transilvan, adevărat imn – patetic, dar nu lipsit de severitate, îndrăgostit, dar nu lipsit de ironie – dedicat Brașovului și Țării Bârsei. [...] El este pentru mine un personaj care aparține în egală măsură literaturii și istoriei, un erou literar (pentru că «viața lui este un roman») și un erou pur și simplu, pentru că acest «roman» este chiar istoria secolului 20. Romancier, povestitor, poet, eseist, muzician, orator, sportiv de performanță, polemist redutabil, «frontierist», luptător în munți, deținut politic, Hans Bergel este o personalitate poliandrică ale cărei fațete strălucesc în funcție de felul în care sunt luminate de istorie sau de viață. (Ana Blandiana, Președinte Fundația Academia Civică)

Lupta lui Hans Bergel a fost întotdeauna pentru respectarea drepturile omului, niciodată împotriva României sau a românilor, ci împotriva regimului comunist. Și a făcut-o în calitate de jurnalist, de activist, de oficial al Landsmannschaft-ului, de scriitor. A cerut multe de la sine și a cerut la fel și de la ceilalți. Cele trăite de Hans Bergel au fost, probabil, de ajuns pentru a umple două vieți. Traiectoria spectaculoasă a vieții sale îl propulsează ca figură istorică. Oricine vrea să înțeleagă istoria și prezentul germanilor în și din România după al Doilea Război Mondial, nu poate face abstracție de personalitatea și, implicit, de activitatea lui. Și dacă cineva va vrea să îl înțeleagă pe Hans Bergel, nu va putea evita acest volum. (Dr. 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐊𝐔̈𝐇𝐑𝐄𝐑-𝐖𝐈𝐄𝐋𝐀𝐂𝐇, Director, Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas e. V. an der Ludwig-Maximilians-Universität München)


Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Evenimentul poate fi urmărit și în sistem online printr-o solicitare transmisă la adresa de e-mail cultura@casaschiller.ro. Marți, 14.03.2023, veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare online.

Evenimentul va putea fi vizionat din 25.03.2023 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.