Eveniment de amploare şi oaspeţi de seamă Ziua Limbii Tătare a pus în valoare bogăţia folclorului tătarilor din Dobrogea (galerie foto)

O amplă acţiune dedicată Zilei Limbii Tătare a avut loc pe data de 5 mai, în organizarea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). Participanţii la acţiunea culturală au demonstrat că implicarea în promovarea şi păstrarea limbii materne nu ţine cont de vârstă.
 
Evenimentul a reunit, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa, solişti şi ansambluri ale UDTTMR, care au pus în valoare, prin evoluţiile lor, bogăţia folclorului tătarilor din Dobrogea. Pe scenă au urcat şi copii care frecventează cursurile de limba tătară din cadrul Şcolii Comunitare a UDTTMR, aceştia recitând poezii din lirica tătară. În cadrul programului artistic au evoluat copii de la Grădiniţa bilingvă româno-turcă „Zubeyde Hanım“, ansamblurile Mini Qaradeñĭz, Kĭșkene și Mini Qarasu, Mini Cansu şi soliştii Suher Abduraman și Sermin Giumantar. În premieră, a evoluat Corul Qaradeñĭz Qızları, coordonat de Nejla Alim şi de solista Melia Iusuf.

Manifestare cu oaspeţi de seamă

Din rândul spectatorilor nu au lipsit: muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, viceconsulul Turciei la Constanţa, Ozgen Topçu, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Aledin Amet, deputatul UDTTMR Varol Amet şi subprefecţii judeţului Constanţa, Ersun Anefi şi Levent Accoium.
 
De asemenea, la evenimentul organizat de UDTTMR cu prilejul Zilei Limbii Tătare s-au aflat la Constanţa şi trei oaspeţi din Ucraina şi din Turcia. Este vorba despre Shevskiiev Ryza, membru al Parlamentului Tătar din Crimeea şi preşedinte al Fundaţiei Crimeea, şi Yuksel Ismet, redactor-şef la Agenţia de presă QHA şi membru în Parlamentul Tătar din Crimeea, ambii din Ucraina, precum şi Celal Içten, preşedintele Asociaţiei Tătarilor din Istanbul. Acesta din urmă i-a oferit preşedintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, steagul tătarilor şi pe cel al Republicii Turcia. Celal Içten a ţinut să-i mulţumească public preşedintelui UDTTMR pentru sprijinul acordat regretatului Saim Osman Karahan în îndeplinirea unui vis vechi, acela de a i se publica, în 2012, „Dicţionarul graiului tătar dobrogean“. La rândul său, Shevskiiev Ryza a transmis tătarilor din România salutul liderilor Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu şi Refat Ciubarov. De asemenea, mesagerul Parlamentului Tătar din Crimeea a mai declarat că, în cadrul Congresului Tătarilor de Pretutindeni, programat pentru sfârşitul lunii iulie, la Ankara, va propune ca ziua de 5 mai, declarată oficial de Parlamentul României drept Ziua Limbii Tătare, să capete conotaţie internaţională. Propunerea oaspetelui din Ucraina a fost îndelung aplaudată de public.

Primul dintre cele patru manuale de limba tătară, reeditat

Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a anunţat că uniunea a reeditat primul dintre cele patru manuale de limba tătară, cartea fiind disponibilă la sediul central al UDTTMR, precizând că acesta respectă regulile ortografice specifice limbii tătare crimeene. Cu prilejul Zilei Limbii Tătare, UDTTMR a oferit diplome şi premii copiilor participanţi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacol impresionant la Constanța dedicat Zilei Limbii Tătare (GALERIE FOTO)

06 May 2023 1356

LIVE TEXT Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanța. Spectacol organizat de UDTTMR (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 May 2023 1492

Ziua Limbii Tătare. Spectacol oferit de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România

05 May 2023 1227

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, la Constanța

04 May 2023 1126

Eveniment cultural dedicat Zilei Limbii Tătare, la Centrul Multicultural Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

02 May 2019 2161

Ziua Limbii Tatare - 6.05.2015

06 May 2015 2208

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, pe scena Casei de Cultură Constanţa

05 May 2015 2171

UDTTMR organizează un spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare

04 May 2015 1914

Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa Preşedintele UDTTMR - „Dorim să transmitem bucuria de a trăi pe aceste pământuri“ (galerie foto)

12 May 2014 3587

În parteneriat cu Departamentul de Relații Interetnice UDTTMR organizează duminică o acțiune importantă

09 May 2014 2439

Ziua Limbii Tătare, celebrată de UDTTMR în parteneriat cu DRI, la Constanţa

05 May 2014 3328