Eveniment la Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu tema „Semnificația Patimilor și a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos în edificarea omului creștin”

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, organizează Luni, 3 aprilie 2023, ora 17:00, în Aula Bibliotecii, masa rotundă cu tema „Semnificația Patimilor și a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos în edificarea omului creștin”, unde prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI se va afla în dialog cu domnul conf. univ. dr. Ionuț HOLUBEANU, de la Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța.

Sărbătorim, pe data de 16 aprilie, unul dintre cele mai de seamă evenimente ale creștinătății, Paștele Ortodox, sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, sărbătoare pe care o anunță, însă, Drumul Crucii, al Patimilor Mântuitorului. Cele două momente sunt de neconceput unul fără celălalt, suferința Mântuitorului pe Cruce fiind cea care eliberează umanitatea și-i redă demnitatea de creație a lui Dumnezeu., transmit reprezentanții Bibliotecii Județene Constanța. 

Săptămâna Patimilor ne pune față în față cu cele mai dramatice momente din viața Mântuitorului. Care sunt ele, care este semnificația lor și în ce măsură sunt ele exemplare pentru viața de zi cu zi a omului obișnuit? Unde ne plasăm față de toate aceste momente emblematice, al intrării în Ierusalim, al Cinei celei de Taină, al trădării Mântuitorului de către Iuda, dar și al trădării lui Petru, al Patimilor Lui, al experienței Crucii pe drumul Golgotei, al Învierii răscumpărătoare? Ce reprezintă astăzi Învierea și ce presupune faptul de a fi creștin într-o epocă a globalizării, secularizării, laicizării etc.? Ce presupune a-l urma pe Iisus și ce reprezintă acest gest în economia simbolică a Mântuirii, precum și al vieților noastre? Care sunt provocările lumii contemporane și cum le-am putea răspunde dintr-o perspectivă creștină?

Specialist în Istoria Bisericii, conf. univ. dr. Ionuț Holubeanu este autorul a numeroase studii și volume de teologie, printre care o serie de lucrări fundamentale: Istoria Bisericii Ortodoxe Române vol. I și II (2018, 2019), Organizarea bisericească în Scythia și Moesia Secunda în secolele IV-VII (2018), Monahismul în Dobrogea de la origini până în zilele noastre (2020)., mai transmite sursa citată. 

Masa rotundă face parte din ciclul Dialoguri dobrogene, serie de evenimente dedicate istoriei și culturii dobrogene, personalităților ei  și valorilor care le edifică.

 Evenimentele culturale organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a bibliotecii.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 251

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 451

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 520

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

Biblioteca Județeană Constanța Festivalul European Latin Grec ediția 2024 - „Adunarea femeilor” de Aristofan (VIDEO)

22 Mar 2024 417

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 463

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 793

Copii de la Grădinița Căsuța din Pădure, din Constanța, la Biblioteca Județeană cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 499

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 448

Invitație la lectură a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, în cadrul Festivalului European Latin Grec

20 Mar 2024 438

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Lucrări de renovare. Filiala 3 a Bibliotecii Județene Constanța, închisă temporar

19 Mar 2024 389

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

19 Mar 2024 398

Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori

19 Mar 2024 463

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 853