Eveniment la MINAC. „Cu gândul și sufletul la Basarabia“, pentru că suntem datori să nu o uităm (galerie foto)

În urmă cu exact 100 de ani, pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA“.
 
Din dorința de a redeștepta sentimentul național, dar și pentru a-i determina pe copii să conștientizeze faptul că sunt români și că trebuie să fie mândri și să simtă în sufletele lor acest lucru, și nu formal, doar atunci când sunt... provocați, dr. Lavinia Dumitrașcu a organizat ieri, în sala „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, un simpozion intitulat „Centenarul României mari - cu sufletul și gândul la Basarabia“.
 
La începutul întâlnirii, gazda evenimentului, dr. Lavinia Dumitrașcu, declara: Vrem să păstrăm treaz gândul că Basarabia este a noastră, că Moldova este a noastră, că suntem cu gândul și cu sufletul la ele și că trebuie să facem mai mult, dar chiar să facem, faptic, nu doar poduri de flori și declarații de unire, care sunt frumoase, dar care sunt doar vorbe. Să facem mai mult pentru a-i ajuta pe frații noștri din Basarabia să trăiască mai bine și să lupte pentru limba română, pentru ființa națională în cadrul unui imperiu care, chiar dacă nu mai există, se manifestă ca atare“.
 
Apoi, conf. univ. dr. Marioara Cojoc le-a vorbit elevilor de la liceele „George Călinescu“ și „Decebal“, prezenți în sală, despre implicarea Dobrogei și actele de curaj premergătoare momentului de la 1918.
 
S-au alăturat cu discursuri col. (r) Remus Macovei - Asociația „Cultul Eroilor-Regina Maria“ filiala Constanța și reprezentantul Asociației Studenților Basarabeni - Andrei Scripniuc.
 
Au oferit momente emoționante elevii Școlilor nr. 16 și 37. Asociația culturală „Tomis“ a dat autenticitate momentului, fiind prezentă cu doi soldați și două infirmiere, costumați fidel perioadei celebrate; lor li s-au alăturat și reprezentanți ai Asociației „Cercetașii României“ - Cohorta „Ovidiu“.
 
„Suntem datori dobrogenilor care și-au dat viața la Mărăști-Mărășești-Oituz și pe alte fronturi, suntem datori celor care au făcut România mare. Pentru că nu avem numai drepturi, ci avem și datorii, de care nu trebuie să uităm“, a conchis dr. Lavinia Dumitrașcu.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 485

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 577

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 622

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 516

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 550

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 540

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 624

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 740

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 654

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 682

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 485

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 864

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1750

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 980

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 663