„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la Constanța. Când va avea loc

  • Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre va avea loc la Constanța.

Expoziția va fi deschisă  în perioada 11-30 noiembrie.

Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 

Mai multe detalii în comunicatul oficial al Primăriei Constanța.

Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, "Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre".
 
Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 
Vernisajul expoziției va avea loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj vor participa reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.
 
Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România - în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.
 

Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.
 
Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării.

 
Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.


Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 450

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 435

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 505

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 648

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 526

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 603

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 417

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1630

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 885

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 593

MINAC asigură supravegherea arheologică în cadrul proiectului „Reamenajarea spațiului public din zona parcului Gării” din Constanța

08 Feb 2024 716

Ședință CJ Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanţa, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

04 Feb 2024 808

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 864

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 699