Expoziție de grafică italo-română la Sulmona, cu participarea constănțencei Lelia Rus-Pîrvan (galerie foto)



În cadrul evenimentelor prilejuite de Bimilenarul Ovidius, la Sulmona a fost deschisă, la sfârșitul lunii noiembrie, expoziția de grafică italo-română „Forme Nuove“ / „Novas Formas“, reunind lucrări ale Grupului M&P, format din artiştii italieni Alessandro Monticelli şi Claudio Pagone, şi ale constănțencei Lelia Rus Pîrvan.

Expoziția, deschisă la palatul Corvi - Zazzara, a fost organizată de Asociaţia socio-culturală „Ovidius“ din Sulmona, cu sprijinul CGIL Fillea, ECSIA Social Org şi al primăriei oraşului gazdă, cu prilejul celor 2000 de ani de la moartea poetului latin exilat la Tomis, dar şi a înfrăţirii oraşelor Ovidiu şi Sulmona.

Cei trei artişti expozanți nu sunt la prima întâlnire, aceasta având loc în urmă cu un deceniu, cu prilejul Festivalului Internaţional de Artă şi Cultură Contemporană „Ovidius“, organizat de revista Tomis.



Grupul de artişti M&P s-a constituit în anul 1999, iar cei doi artiști originari din Sulmona îşi desfăşoară activitatea în Roma şi în alte oraşe europene. Picturile  lor fac parte din arhivele artelor contemporane ale secolului XXI „Via Farini” (Milano) și  „Futuro” (Roma), multe dintre creațiile lor regăsindu-se în colecţii private. La  vernisajul expoziției de grafică italo-română „Forme Nuove“, care a avut pe 19 noiembrie, grupul M&P a fost reprezentat de Alessandro Monticelli.

Artista constănțeană Lelia Rus Pîrvan, distinsă recent cu  Premiul Special al Juriului la „Rassegna Internazionale d’Arte Contemporanea di Sulmona“, ediţia a 44-a, lucrează în prezent ca lect. univ. dr la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ şi este şef de secţie la Muzeul de Artă Constanţa. 

La vernisajul expoziției au participat ministrul delegat al României la Ambasada Română din Italia, Gheorghe Miloşan, viceprimarul Sulmonei, Mariella Iommi, preşedinta Asociaţiei socio-culturale „Ovidius“ din Sulmona, Mariana Bortoş, Simona Marinoiu,  precum şi delegaţia din oraşul Ovidiu, reprezentată de primarul George Scupra şi viceprimarul Doru Cumpănaşu.

Evenimentul şi-a propus strângerea relaţiilor de prietenie între Constanţa şi Ovidiu din Romania şi Sulmona, orașe care îl au ca numitor comun pe „poetul iubirilor gingașe“, precum şi  continuarea colaborării dintre artiştii italieni şi români.

Sursă foto: Lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan


Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment. Doi artiști români, premiați în orașul natal al lui Ovidius, Sulmona (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 513

Muzeul de Artă Constanța este prezent la două expoziții de anvergură din București

11 Mar 2024 416

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1248

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 529

La Constanța se lansează albumul de artă „Muzeul de Sculptură Ion Jalea”, ce prezintă colecția de sculptură din patrimoniul muzeelor constănțene

22 Feb 2024 547

Expoziția „Muzeul secret” a Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, județul Constanța, selectată la Art Safari

17 Jan 2024 730

MONOCHROME, expoziție de sculptură la Muzeul de Artă Constanța

05 Dec 2023 736

#Dobrogea145 Lelia Rus-Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

14 Nov 2023 1399

Muzeul de Artă Constanța S-a încheiat Bienala Națională de Pictură. Cine au fost câștigătorii (GALERIE FOTO)

01 Sep 2023 970

Muzeul de Artă Constanța Începutul lui iulie marchează startul Bienalei Naționale de Pictură

29 Jun 2023 981

Muzeul de Artă Constanța organizează o sesiune de comunicări științifice cu caracter internațional

24 May 2023 1154

Ce notă a obținut la evaluarea anuală managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

01 Apr 2023 2983

Muzeul de Artă din Constanța va fi gazda a trei evenimente culturale

09 Mar 2023 1188

#Dobrogea144 Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2022 1392

Muzeul de Artă Constanța găzduiește expoziția „Sinteze. Expoziție pictură”, omagiu adus pictorului Cezar Atodiresei

01 Nov 2022 1659