Expoziție la Muzeul de Artă Constanța Interviu exclusiv cu Dumitru Gorzo, despre drumul artei și mesajul pentru noile generații

  • Vernisajul artistului Dumitru Gorzo este deschis pentru publicul larg la etajul al III lea al Muzeului de Artă Constanța.

Povestea lui Dumitru Gorzo, artistul care și-a propus un misionarism fără limite, în interiorul țării sale, în fiecare oraș dispus să îi etaleze discursul său zăngănitor, princare îmbină plăcerea estetică cea mai colorată cu umorul cel mai negru.
 
Dumitru Gorzo s-a născut la Ieud, în inima tradiției maramureșene și a știut de mic copil că va ajunge pictor. După copilăria maramureșeană și tinerețea bucureșteană, Gorzo s-a lansat, de peste 10 ani, într-o experiență newyorkeză.
 
„Este o poveste foarte lungă și sucită. Am început foarte devreme. Cert e că undeva prin clasa a șasea,a șaptea am hotărât că o să devin pictor.“
 
Despre susținerea celor din familie, Gorzo spune că au fost de partea lui și au avut intervenții esențiale. El a vorbit despre importanța părinților săi în parcursul artistic.
 
„Ce-i drept, pe tot drumul acesta au fost niște momente în care anumite intervențiii au fost esențiale. Tata mi-a reamintit prin clasa a zecea că eu vreau să pictez. După aceea mama m-a salvat într-un moment. O mătușă  care a crezut foarte mult în mine a avut partea ei și așa mai departe.“
 
Gorzo este de părere că artiștii care ajung să aibă realizări sunt cei care nu se opresc în drumul lor, chiar și atunci când nimic nu le spune că ar trebui să continue. El subliniază importanța dăruirii și a insistenței.
 
„Toată povestea a fost destul de sinuoasă și alambicată. Cumva am reușit să mă pun în postura de a nu reuși să fac altceva, în sensul că nu mi-am lăsat altă ieșire. Am tot insistat în direcția asta. Se spune că ești artist când acesta este singurul lucru pe care îl poate face, tânăr sau bătrân, cum ar fi el. Să insiste pe ce face. Aș spune că singura diferență între un artist care are oarecare realizări și unul care se oprește este faptul că cel care are realizări, cei care fac lucruri, după capul meu sunt cei care  reușesc să continue în momentul în care nimic nu spune că ar trebui să continue.“
 
Întrebat dacă visa să ajungă în acest punct atunci când era copil, Gorzo a povestit că își dorea de mic să ajungă departe. A luat lucrurile pas cu pas și drumul se așterne în fața sa de la sine.  Este un artist care își cunoaște direcția și importanța micilor realizări.

 
„Cred că mă gândeam că vreau să ajung și mai departe. Undeva, habar n-am, pe vreo altă lume. Nu am avut niciodată un drum foarte clar. La mine e vorba de o suită de intenții și cumva sunt mișcări  și mici realizări de etape. Știu în ce direcție vreau să mă duc, dar nu am un plan pe termen lung. E odirecție pe care sper că evoluez.“
 

Despre senzația de a fi pe drumul cel bun, neputință și utilitate
 
„Nu știu că sunt pe drumul cel bun. Nu știe nimeni că e pe drumul cel bun. Cumva, cred că artistul are într-un mod mai acut starea pe care o au toți oamenii, un sentiment de neputință combinat cu o senzație de utilitate și cu sentimentul unei naturi potrivnice în jur.
 
Trăim într-un univers complicat și singurul lucru pe care putem să-l facem este să ne împrietenim puțin cu noi, să ne dăm niște  credit și să dăm credit lucrurilor pe care le facem. Dacă se mai găsesc unii prin exterior cu care să existe o formă de schimb, în sensul de înțelegere, încurajări, e foarte bine“, explică artistul.
 
Simbolul ochiului în viziunea lui Gorzo.
 
„Cumva recreezi sentimentul că lucrurile încep să devină cineva dacă le pui ochi. Poate să fie orice:  copaci, case. Atunci când am nevoie de extra profunzime undeva, poate să fie un joc. Lucrurile curg în imagine, într-un fel anume se aliniază. Din întâlnirea aceasta poate să apară o imagine inedită. Nu pot să explic.Pur și simplu ochii tâșnesc“.
 
Întrebat dacă a întâlnit piedici în drumul său sau ajutor de la anumiți artiști, Gorzo a spus că întotdeauna lucrurile acestea coexistă. El le-a numit întâlniri reușite și nepotriviri între oameni.

„Nu le-aș spune piedici și ajutoare. Pur și simplu sunt întâlniri în care lucrurile se așează într-un mod pozitiv și sunt întâlniri nereușite. Nepotriviri între oameni. Nimeni nu-i de vină. Suferă toți când se întâmplă lucrurile astea.Există un lucru, i-aș spune frumos între artiști. Un artist oarecum consacrat sau care a ajuns într-un punct de stabilitate îi încurajează pe cei care sunt în creștere și în devenire și există o etapă umană foarte frumoasă. Pe de o altă parte are o justificare egoistă. Toți vrem să vedem arta noua bună, vocile noi.“
 
Cum a ajuns Dumitru Gorzo la Constanța.
 
„Lucrez cu Erwin Kessler care are o relație bună cu muzeul de aici și s-au aliniat lucrurile de o așa manieră încât oprirea a fost la Constanța. Nu am un plan anume. Unde se poate, acolo merg. Unde sunt primit, acolo merg.“, a încheiat Gorzo.
 
Vernisajul artistului Dumitru Gorzo este deschis pentru publicul larg. La etajul al III lea al Muzeului de Artă Constanța, picturile adunate sub numele "Body Parts" pot fi admirateînperioada 28.10.2021 - 30.12.2021.
 
Citește și:
 
Vernisajul expoziției „Body Parts“ a artistului Dumitru Gorzo, la Muzeul de Artă Constanța (galeriefoto+video)
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă Vernisaje care au încântat constănțenii în 2021

01 Jan 2022 3507

Vernisajul expoziției „Body Parts“ a artistului Dumitru Gorzo, la Muzeul de Artă Constanța (galerie foto+video)

28 Oct 2021 3803

Vernisaj la Muzeul de Artă Constanța. Dumitru Gorzo îmbină plăcerea estetică cea mai colorată cu umorul cel mai negru

27 Oct 2021 2712