Festivalul Verdi continuă la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța. Spectatorii sunt așteptați la opera „Nabucco”

 
  • Menționăm că pentru Festivalul Verdi există un pachet promoțional în valoare de 150 de lei pentru a vedea cele cinci spectacole
  • Premiera operei „Nabucco” a avut loc la Teatro alla Scala din Milano la 9 martie 1842
 
Duminică, 28 mai, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța va avea loc cel de-al doilea spectacol din cadrul Festivalului Verdi
 
De la ora 19:00, în Sala Teatrului, spectatorii sunt invitați să asiste la opera „Nabucco”.
 
Opera durează trei ore și are trei pauze, după cum se arată pe site-ul Teatrului.
 
Menționăm că pentru Festivalul Verdi există un pachet promoțional în valoare de 150 de lei pentru a vedea cele cinci spectacole. Acesta se poate achiziționa de la Agenția Teatrului și include locuri preferențiale în limita locurilor disponibile în sală.
 
În altă ordine de idei, prețul unui bilet pentru evenimentele organizate în Sala Teatrului este:
  • 10 lei pentru copii, elevi și studenți, pe baza carnetului de elev/student vizat la zi în limita locurilor disponibile conform diagramei sălii;
  • 20 de lei pentru pensionari, pe baza talonului de pensie în limita locurilor disponibile conform diagramei sălii;
  • 25 de lei, 30 de lei, 40 de lei și 50 de lei, în funcție de locul ocupat în sală, conform diagramei sălii.
 
„Intrarea la spectacol se va face numai pe baza biletului de spectacol însoțit după caz, de talonul de pensie, carnetul de elev sau carnetul de student”, informează Teatrul „Oleg Danovski” Constanța.
 
Detalii despre „Nabucco”
 
„Nabucco” este o operă compusă de Giuseppe Verdi în 1841 pe un libret de Temistocle Solera. Premiera a avut loc la Teatro alla Scala din Milano la 9 martie 1842. Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului, Nabucodonsor al II-lea (în original: Nebucadnețar), care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr. Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea cu pierderea minților. Spre sfârșitul operei, el însă își revine, adoptă credința în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, și eliberează pe evrei din robie.
 

Mai jos redăm rezumatul celor trei acte ale operei:
 
Actul I

„Cortina se ridică dezvăluind „Templul lui Solomon” din Ierusalim, în care evreii plâng în urma cuceririi Ierusalimului de către babilonieni. Profetul Zaccaria intră împreună cu Fenena, fiica lui Nabucco, pe care evreii au reușit să o ia ostatică. El o încredințează pe Fenena unui tânăr ofițer evreu, Ismaele. După plecarea lui Zaccaria și a evreilor, aflăm că cei doi tineri se iubiesc, și că Ismaele, pe când era prizonier în Babilon, evadase cu ajutorul Fenenei, cu toate că Abigaille, sora acesteia, îl iubea și ea. În momentul în care Ismaele își pune în gând să o elibereze pe Fenena, Abigaille își face impresionant intrarea în templu, în fruntea unei armate de babilonieni. În terțetul ce urmează, Abigaille îi garantează lui Ismaele viața, cerându-i în schimb iubirea. Bineînțeles, el refuză. În acel moment, sosește Nabucco, în sunetele unui marș. Zaccaria îl amenință că o va sacrifica pe Fenena, asupra căreia a și ridicat pumnalul. În finalul de tablou, Nabucco poruncește soldaților să dea foc templului.
 
Ne aflăm acum la Babilon, unde au fost deportați în robie și prizonierat evreii rămași în viață. Ne sunt înfățișate grădinile Abigaillei. Ea găsește un pergament ce dovedește că nu este fiica lui Nabucco, ci doar o sclavă pe care el o adoptase.”
 
Actul II
„Îl regăsim pe profetul Zaccaria cufundat în rugăciune. Dumnezeu l-a inspirat să o convertească pe Fenena la credința iudaică. Între timp e anunțată falsa veste a morții lui Nabucco. Abigaille pretinde coroana de la Fenena, pe care regele, înainte de a pleca, o numise regentă. Întoarcerea neașteptată a lui Nabucco va complica situația. Considerându-se trădat de ai săi și de popor, el îi blestemă pe zei și se autoproclamă singurul „Zeu al Universului”. Ansamblul culminează cu un bubuit de tunet: trăznetul lui Iehova ce face să cadă coroana de pe fruntea lui Nabucco. Acesta înnebunește. „Cerul l-a pedepsit pe semeț” spune Zaccaria. Abigaille ia de jos coroana și și-o pune pe cap: „Splendoarea lui Baal strălucește veșnic” afirmă ea în vreme ce cortina cade.
 
Următorul tablou se desfășoară în vestitele Grădini Suspendate din Babilon. Abigaille e pe tron. Marele Preot al lui Baal prezintă Abigaillei sentința de moarte a evreilor. Intră Nabucco, palid. Urmează un duet, în cursul căruia Abigaille reușește să-l facă pe regele nebun să iscălească sentința. Cum el o cere pe Fenena, fiica lui legitimă, Abigaille îl anunță că, fiind convertită la iudaism, aceasta va muri împreună cu ceilalți evrei. Apoi pune gărzile să-l aresteze pe Nabucco. Evreii își plâng țara cotropită și își exprimă dorința fierbinte de libertate, intonând celebrul cor „Va pensiero“ („Zburați, gânduri”). Zaccaria sosește și le dă curaj printr-o profeție de victorie: leul lui Iuda va triumfa asupra Babilonului distrus”.
 
Actul III
„Nabucco își revine în fire. El îl recunoaște pe Iehova drept Dumnezeu, cerându-i promisiunea ca templul Sionului să fie reclădit.
 
Ultimul tablou începe cu un marș funebru ce însoțește osânda Fenenei. Profetul Zaccaria e alături de ea. Într-o scurtă rugăciune, fata se încredințează lui Iehova. Nabucco apare atunci cu sabia în mână, înconjurat de oamenii săi de credință. Ordonă soldaților să doboare idolul lui Baal. Un imn de slavă precede intrarea Abigaillei, muribundă. Ea a luat otravă și vine să implore iertarea pentru crimele sale. În încheiere, Zaccaria îl slăvește pe Nabucco, Regele Regilor”.
 
Soliștii vor fi: Cătălin Țoropoc, Akiko Hayakawa, Mădălin Băldău, Lucia Mihalache, Iulian Bratu, Orest Pîslariu, Constantin Acsinte și Mihaela Ionescu.
 
Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” îi vor acompania.
 
Koichi Inoue se va ocupa de conducerea muzicală.
 
Adrian Stanache va fi maestru cor.
 
Contribuții vor avea și: Carmen Dobrescu (regia artistică), Cătălin I. Arbore (scenografie) și Mihail Motovilov (coregrafie).
 
Citește și:
Festivalul Verdi Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța propune cinci opere din repertoriul compozitorului italian

„Forța destinului”, opera care deschide Festivalul Verdi. Când va avea loc?
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Traviata, ultima operă din cadrul Festivalului Verdi la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța

10 Jun 2023 1285

„Forța destinului”, opera care deschide Festivalul Verdi. Când va avea loc?

13 May 2023 1336

Festivalul Verdi Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța propune cinci opere din repertoriul compozitorului italian

10 May 2023 1211

Constanța culturală Verdi și o seară de romanțe, la Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului

19 Nov 2021 2619

Imagini de la eveniment Emoții intense pe note verdiene, la Festivalul Muzicii și Dansului (galerie foto)

20 Nov 2017 2736

Imagini de la eveniment „Aida“ a deschis... triumfal Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului (galerie foto)

06 Nov 2017 2958