Fost director al Teatrului de Stat Constanța Actorul Cristian Şofron este noul manager al Teatrului Stela Popescu

 
În ultimele două decenii, Cristian Șofron (62 ani) a fost manager al Teatrului Odeon (2017-2021), director al Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” (2009-2017), consultant artistic al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, București (2009-2011) și director general artistic al Teatrului de Stat din Constanța (2005-2007).
 
Printre alte premii, în 2012 a fost distins cu Premiul de Excelență pentru Întreaga Activitate a Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România, iar în 2013 cu Premiul pentru Întreaga Activitate al Uniunii Cineaștilor din România.
 
A debutat în film la vârsta de 10 ani, iar în teatru la 9 ani. De peste trei decenii joacă în spectacole ale Teatrului Nottara, scena de care și-a legat numele ca actor prin zeci de roluri dintre cele mai diverse pentru care a colaborat cu regizori precum Dinu Cernescu, Alexandru Darie, Mircea Cornișteanu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija etc. De asemenea, are o bogată carieră cinematografică și de televiziune.
 
Cristian Șofron declara la preluarea mandatului : „Sper să contribui prin experiența pe care o am la dezvoltarea Teatrului Stela Popescu din punct de vedere repertorial, la evoluția personalității pe care ar putea să o capete în peisajul teatral bucureștean. A găsi cheia în care trebuie dusă mai departe activitatea acestui teatru, unul dintre cele mai tinere din galeria scenelor bucureștene, a ghida stilul, orientarea, specificul acestuia reprezintă o nouă provocare pentru mine”.
Sursa text și foto: Facebook Doar... cultura!

Biografie
Cristian Şofron, care luna viitoare împlinește 63 de ani, a debutat în emisiuni pentru copii, la radio și televiziunea publică, pe când avea doar 7 ani! La 12 ani apare pentru prima oară în spectacole de teatru profesionist, la Teatrul Nottara: O lună la țară de Ivan Sergheevici Turgheniev, regia George Rafael (1970) în rolul lui Kolea, și în montarea lui Dan Nasta, Și eu am fost în Arcadia de Horia Lovinescu (1971). În anul 1971, la numai 13 ani, apare în distribuția filmului Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, în regia lui Sergiu Nicolaescu, după ecranizarea nuvelei Întoarcerea lui Ipu, de Titus Popovici.
Cristian Şofron a jucat în peste 30 de producții cinematografice, filme artistice şi seriale de televiziune, dintre care amintim: Doi ani de vacanță, Pirații din Pacific, Insula comorilor.
După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1983, Cristian Șofron a fost repartizat la Teatrul de Stat din Oradea, unde, timp de doi ani, a jucat în patru spectacole, printre care și cenzurata, ulterior interzisă, montare scenică a lui Alexandru Darie, Jolly Joker de Tudor Popescu (în rolul lui Mincu).
Din anul 1986 este actor al Teatrului Nottara. În cei aproape 30 de ani petrecuţi pe această scenă, publicul a putut să-l vadă în multe spectacole, printre care: Floare de cactus de Pierre Barillet și Jean-Pierre Gredy (1986), Taifun de Tzao Yui (1988), Al patrulea anotimp de Horia Lovinescu (1989), Henric al IV-lea de Luigi Pirandello (1990), Șantaj de Ludmila Razumovskaia (1992), Puricele de Georges Feydeau (1993), Cerere în căsătorie de A.P.Cehov (1997), Căsătoria de N.V.Gogol (1998), Titanic vals de Tudor Mușatescu (2002), Jocul dragostei și al morții de Romain Rolland (2003), Capul de rățoi de George Ciprian (2004), Mult zgomot pentru nimic de W. Shakespeare (2013).


 


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.