Fosta soprană a Teatrului Liric Constanța, Veronica Diaconu își celebrează ziua de naștere

  • Astăzi, Veronica Diaconu împlinește 82 de ani
  • Veronica Diaconu a cântat în corul Operei din Constanța pe vremea dirijorului Constantin Daminescu
  • În anul 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, susținut pe 12 iunie și organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Veronica Diaconu s-a numărat printre cei 62 de seniori ai teatrului constănțean care au primit omagii pentru cariera lor scenică
 
Veronica Diaconu, fosta soprană a Teatrului Liric Constanța, s-a născut pe 16 februarie 1941, în orașul de la malul mării, într-o familie ajunsă la a patra generație de constănțeni.
 
Ea a cântat și încântat timp de peste trei decenii publicul iubitor de operă din Constanța, dar și pe cel din restul țării și din străinătate. Printre spectatorii care o ascultatu, se numărau turiștii germani veniți pe litoralul românesc și care asistau la reprezentațiile oferite de Liricul constănțean.
 
Veronica Diaconu a cântat în corul Operei din Constanța pe vremea dirijorului Constantin Daminescu. Ulterior, a plecat la Iași pentru a urma studiile Conservatorului și s-a întors ca solistă la instituția urbei tomitane.
 
În anul 2011, în cadrul „Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical”, maeștrii scenei lirice de la malul mării au fost sărbătoriți la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Revista VIP, TNOB și Ministerul Culturii i-au premiat, oferindu-le diplome, pe următorii artiști: Aida Abagief, Margareta Andriescu, Niculina Cârstea, Veronica Diaconu, Constantin Jurăscu, Radu Popescu, Iuliu Pușcașu, Romfilia Radu, Iacobina Vlad, Gabriela Popescu Țigănașu și Gabriela Tofănel.
 
De asemenea, în anul 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, susținut pe 12 iunie și organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Veronica Diaconu s-a numărat printre cei 62 de seniori ai teatrului constănțean care au primit omagii pentru cariera lor scenică. Soprana a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu” din partea ZIUA de Constanța și cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean, dar și cu o scrisoare de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța.
 
Redăm mai jos câteva note critice referitoare la activitatea Veronicăi Diaconu, consemnate în cartea „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, scrisă de regretatul profesor Adrian Doxan:

 
„Veronica Diaconu, în rolul Leila, demonstrează experienţă vocală şi scenică, realizând cu brio problemele ridicate de ţesătura adesea ingrată şi de stilul muzicii romantice franceze. În jocul de scenă graţia s-a îmbinat cu sensibilitatea, realizând momente dramatice fără ostentație în relaţiile directe cu partenerii de scenă” („Pescuitorii de perle”, de G. Bizet).
 

„Veronica Diaconu, cu glasul ei frumos, cu nuanţe şi emisie clară curat şi sensibil, împreună cu tot colectivul artistic, aduc un mare succes premierei atât de gustată de publicul meloman” (opereta „Bal la Savoy”, de Paul Abraham).
 
„Veronica Diaconu, în rolul Hanna, a fost încântătoare, cu un fizic plăcut şi o voce puternică, plină de lirism, a surprins plăcut publicul. Întreg colectivul a obţinut un binemeritat succes, bucurându-se mai departe, de sprijinul moral al publicului spectator” („Văduva veselă”, de Franz Lehár).
 
Citește și:

#citeşteDobrogea Soprana Veronica Diaconu, la cea de-a 78-a aniversare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Veronica Diaconu

#citeșteDobrogea Din stirpea celebrelor partenere de scenă, soprana Veronica Diaconu sărbătorește opt decenii de viață

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea culturii din Constanța. "A plecat spre ceruri un suflet mare de artist"

22 Jul 2023 5776

#citeșteDobrogea Din stirpea celebrelor partenere de scenă, soprana Veronica Diaconu sărbătorește opt decenii de viață

16 Feb 2021 3155

Veronica Diaconu și Radu Popescu în Prietenul meu Bunbury

18 Mar 2019 1898

Scenă din Prietenul meu Bunbury (1980)

18 Mar 2019 1989

#citeşteDobrogea Soprana Veronica Diaconu, la cea de-a 78-a aniversare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

16 Feb 2019 2460

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru solista Veronica Diaconu

09 Jul 2018 2864