Gabriel Custurea împlinește 71 de ani. Arheologul a fost omagiat la MINAC, în cadrul unei lansări de carte

  • Gabriel Custurea și-a completat studiile superioare la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității din București, unde a fost student din anul 1973 până în 1978

  • În perioada 1993-1999, a efectuat pregătirea doctorală, sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Gh. Teodor, la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, cu tema „Aspecte ale vieții economice în Dobrogea în secolele IX-XI în lumina descoperirilor monetare”

  • În data de 16 martie, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a avut loc lansarea unui volum ce îl omagiază pe Gabriel Custurea


Gabriel Gheorghe Custurea, pe numele său complet, s-a născut la data de 18 martie 1952, în Constanța, într-o familie cu rădăcini dobrogene de pe la sfârșitul secolului XIX, la care au mai existat câteva contribuții transilvănene și oltenești.

El a urmat clasele V-VIII la Liceul „Mihai Eminescu” Constanța, între anii 1967 – 1971. Ulterior, a fost elevul Școlii Militare de Ofițeri de Rezervă de la Bacău, timp de șase luni. Gabriel Custurea și-a completat studiile superioare la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității din București, unde a fost student din anul 1973 până în 1978.

Prof. univ. dr. Nicolae Ceachir i-a fost îndrumător în timpul elaborării lucrării de licență.

În perioada 1993-1999, a efectuat pregătirea doctorală, sub coordonarea prof. univ. dr. Dan Gh. Teodor, la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iași, cu tema „Aspecte ale vieții economice în Dobrogea în secolele IX-XI în lumina descoperirilor monetare”.

Începând cu anul 1993 devine cercetător la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar între anii 1998-2004 a predat un curs de numismatică, în calitate de lector asociat, la Facultatea de Istorie a Universității „Ovidius” din Constanța.

În perioada anilor 2005-2009 a fost director adjunct al instituției muzeale constănțene, iar din 2009 până în 2016 director general.

Calitatea pregătirii sale științifice a fost onorată printr-o amplă activitate publicistică, fiind autor, coautor și editor a nouă cărţi, cataloage și alte lucrări de istorie, numismatică și arheologie. La acestea, se adaugă peste 90 de studii, articole şi note, publicate în ţară şi străinătate, apărute în numeroase reviste și volume de specialitate, dintre care amintim „Numizmatika, sfragistika i epigrafika de la Sofia, Pontica” (Constanța), „Peuce” (Tulcea), volumul celui de al XI-lea Congres Internațional de Numismatiques-Bruxelles sau volumul dedicat International Symposium Thessalonike.

În calitate de specialist care a demonstrat calități științifice incontestabile, cu precădere în numismatica și arheologia mileniului I p.Chr. și de la debutul celui următor, a adus contribuţii foarte importante privind: circulația monetară bizantină; studiul fenomenelor economice și financiare specifice lumii bizantine dunărene; arheologia secolelor VI-XII; precum și realitățile urbane, economice și monetare din secolele XV-XVIII, din Dobrogea.



Odată cu numărul 40, a devenit membru al redacției revistei științifice „Pontica”.
 

Lansare de volum în semn de recunoștință

În data de 16 martie, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a avut loc lansarea unui volum ce îl omagiază pe Gabriel Custurea. Cartea editată de dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Cristina Paraschiv-Talmațchi și dr. Lucian Munteanu se numește „Pontica 55, Supplementum IX: STUDIA NUMISMATICA ET ARCHAEOLOGICA. In honorem Gabriel Gheorghe Custurea”.



Înainte să ia cuvântul, despre Gabriel Custurea a vorbit Emanuel Petac, de la Biblioteca Academiei Române.

„Cariera domnului Custurea este extraordinară. A împletit arheologia cu numismatica. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest volum”, a spus Emanuel Petac.

Unul din editorii volumului, Cristina Talmațchi a declarat:

„Pe lângă numismatică, Gabriel Custurea și-a dedicat viața arheologiei, în special arheologiei medievale. A efectuat cercetări pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră, Medgidia, Castelu sau Poarta Albă.”

Omagiatul evenimentului a spus:

„Chiar dacă sunt născut în Constanța, viața mea este delimitată de zona Peninsula. Am petrecut mai mult timp la Muzeu decât cu familia. Transmit un gând colegilor care încă sunt în activitate și care se afla încă pe șantierele arheologice. Îi îndemn pe cei rămași să își continue munca științifică.”


Citește și:

Volum dedicat cercetătorului Gabriel Gheorghe Custurea, lansat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (FOTO+VIDEO)

Gabriel Custurea a demisionat din USR Constanța
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Termen nou în dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa! S-a cerut audierea fostei conduceri a Direcției Județene pentru Cultură

09 Oct 2023 1241

Volum dedicat cercetătorului Gabriel Gheorghe Custurea, lansat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2023 1649

Eveniment editorial în onoarea cercetătorului Gabriel Gheorghe Custurea, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

10 Mar 2023 1301

Gabriel Custurea a demisionat din USR Constanța

16 Feb 2023 1514

Remus Negoi (USR PLUS) - „Îmi doresc ca Bisericuțele de Cretă de la Murfatlar să intre de pe lista indicativă UNESCO, în Patrimoniul Mondial"

21 Sep 2021 3316

Lansare de carte la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Ce volume sunt lansate

24 Jun 2019 2674

Interimatul, pe ultima sută de metri la MINAC. Anul viitor, Consiliul Judeţean organizează concurs pentru postul de manager

06 Dec 2017 2586

A câştigat pe fond primul proces Fostul director Custurea cere anularea concursului pentru manager al MINAC, aflat în desfăşurare

20 Jan 2017 4166

Trei pentru MINAC! Cliante, Cornea şi Zidaru şi viziunea lor de management pentru perioada 2016-2019

28 Sep 2016 3532

Concurs de proiecte Traian Cliante, Delia Cornea şi Marian Zidaru vor să devină manageri la MINAC

27 Sep 2016 3372

Custurea îşi vrea înapoi fotoliul de manager Fostul director al MINAC nu renunţă la procesul cu Consiliul Judeţean

09 Sep 2016 3388

Zeci de deficienţe, constatate în urma evaluării anuale a managementului directorului Gabriel Custurea (document)

09 May 2016 3188

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie merită un manager în afara influenţelor politice Va pune CJC capăt „domniei” lui Haşotti la MINAC?

09 Apr 2016 5836

Anunţuri 4 august 2015

04 Aug 2015 2276

Doliu în familia lui Gabriel Custurea

03 Aug 2015 2019