Cultura

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

Aş putea spune că lucrez în presă de când mă ştiu. Sau aproape de când s-a inventat presa liberă. Aşa sunt şi artist vizual.
Anul trecut s-au împlinit 30 de ani de la terminarea liceului. M-am reîntâlnit cu foştii mei colegi şi am avut marea surpriză să constat că ei îşi aduc aminte de mine mai mult ca artist. Câţiva au şi păstrat desenele mele din liceu.
 
În promovare am început să lucrez de prin 1998. A fost un fel de pionierat atunci. Un experiment şi chiar un demers pedagogic. La fel cum acum, expoziţia „Gestul în desen“/„Desenul pe pânză“, a lui Florin Stoiciu, este tot un experiment şi un demers pedagogic.
 
După 27 de ani de profesorat (25 la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi doi la Universitatea „Ovidius” din Constanţa), cam tot ce face Florin Stoiciu este un demers pedagogic. Şi alături de cei 30 de invitaţi ai săi, putem spune că propune studenţilor şi constănţenilor un festival al desenului.
 
I-au venit alături personalităţi de marcă din arta românească: graficieni, pictori, sculptori, membri ai Academiei Române, profesori de liceu, profesori universitari, personalităţi din muzică, despre care prea puţini ştiu că toată viaţa au lucrat şi în domeniul artelor vizuale.
 

O expoziţie-eveniment de desen pe pânză

 
Este despre puritate, despre puritatea artei, despre origini, despre originile artei, despre controverse, despre bazele artei şi în acelaşi timp despre academismul în artă. Totul pentru studenţi, pentru a le da curaj să pornească pe acest drum plin de provocări, dar şi de satisfacţii, pentru a le arăta că toate eforturile şi munca lor pot avea o finalitate, că toată pregătirea lor nu e în zadar, pentru Constanţa mea dragă, oraş prin excelenţă cultural, pentru constănţenii însetaţi de cunoaştere, de nou şi de frumos. Aşa am conceput şi acest demers de promovare a expoziţiei, alături de colegii mei extraordinari de la cotidianul ZIUA de Constanţa. Tot ca pe un experiment şi un demers pedagogic. Pentru tineri. Pentru constănţeni.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza CV-ul drd. Anastasia Stoiciu
 
Citește și:

Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei

„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei

02 Jan 2020 1432

Lucrările medicului-artist Monica Stoian Grasa, faţă în faţă cu publicul hunedorean „Geometria Inocenţei“ vorbeşte despre simbolurile unei alte dimensiuni

28 Sep 2019 1555

Revenit pe simezele Art Gallery Constanța Pictorul Eugen Raportoru se autodescrie - „Îmi văd de treabă și tind să ajung foarte sus!“ (galerie foto)

19 Sep 2019 826

La Art Gallery Constanţa Finisaj urmat de vernisaj Eugen Raportoru

16 Sep 2019 973

Expoziția „Gestul în desen“, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați Dan Basarab Nanu, director - „Pentru Florin Stoiciu, «totul» pare simplu“ (galerie foto)

26 Jul 2019 1603

La Muzeul de Artă din Constanța Expoziția „Gestul în desen / Desenul pe pânză“ - un regal artistic din care ne putem „înfrupta“ cu toții (galerie foto+video)

15 Jun 2019 4003

LIVE TEXT La Muzeul de Artă din Constanța ni se dezvăluie „Gestul în desen“ a renumitului artist plastic Florin Stoiciu (galerie foto+LIVE Video)

14 Jun 2019 3266

Astăzi, de la ora 13, la Muzeul de Artă Vernisajul expoziţiei-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză“

14 Jun 2019 2819

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu academicianul Răzvan Theodorescu - „Marea expoziţie a lui Florin Stoiciu vă îndeamnă la visare“

13 Jun 2019 1346

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Interviu cu dr. Doina Păuleanu - „Expoziţia «Gestul în desen» va fi un adevărat spectacol plastic“

13 Jun 2019 2003

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Mihai Tugearu - „«Gestul în desen» ne oferă ocazia să ne expunem creațiile într-un mod inedit“

12 Jun 2019 1281

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Vlad - „Florin Stoiciu ne scoate în muzee şi aprinde lumina pe lucrările noastre“ (document)

12 Jun 2019 1304

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ion Tiţoiu - „«Gestul în desen» este o provocare pentru mine şi pentru invitaţii lui Florin Stoiciu“ (document)

12 Jun 2019 1659

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Napoleon Tiron, despre „Gestul în desen“ - „Secunda include gestul, iar gestul are o semnificaţie spirituală, ducând fiinţa la întrebări“

11 Jun 2019 1347

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Cristian Tarbă - „Florin a reuşit să strângă laolaltă un număr de artişti senzaţionali“ (document)

11 Jun 2019 1238