Hram serbat ieri la cea mai veche biserică din Constanța! Când îl serbează pe următorul



În fiecare an, pe data de 6 august, creștinii prăznuiesc una dintre cele mai mari sărbători, Schimbarea la Față a Domnului.

Ieri, de Schimbarea la Față, cea mai veche biserică din Constanța și-a serbat hramul, lăcașul de cult având, în total, trei hramuri.

Este vorba despre Biserica Elenă Metamorphosis, cunoscută drept Biserica Greacă, situată pe strada Mircea cel Bătrân, la intersecția cu strada Aristide Karatzali, în Zona Peninsulară a Constanței.

Următorul hram al bisericii va fi prăznuit tot în luna august, pe data de 27, de Sfântul Fanurie, iar cel de-al treilea hram este pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

Slujbele se săvârşesc atât în limba română, cât şi în limba greacă.

Ridicată între anii 1863 și 1865, biserica elenă din Constanța își datorează existența contribuției coloniei grecești din oraș.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanța, încă din 1862 exista o biserică din lemn, situată pe locul unde astăzi se află Școala Greacă (Școala Generală nr. 2 Constanța), peste drum de actualul lăcaș de cult.

Conform sursei citate, biserica de lemn a fost construită prin Donația familiei Ikonomou, care locuia în Tergesti. La construcția Bisericii de lemn a contribuit deosebit de mult Arhimandritul Fillipos Tzoulatis din Kefaloniaajutat și de Directorul Societății Engleze a Căilor Ferate, Baker. Prima liturghie s-a oficiat în ziua de Vinerea Mare a anului 1862.
 
Biserica Metamorphosis este primul lăcaș de cult ortodox din oraș, biserica românească fiind inaugurată în 1895.


În ce privește actuala Biserică Greacă, aceasta a fost ridicată după ce colonia greacă din Constanța a primit aprobarea sultanului Abdul Azi, în acest sens.

Arhitectul bisericii este grecul Iani Teoharidi, acesta respectând cerințele impuse de stăpânirea otomană: biserica nu trebuia să depășească în înălțime lăcașurile de cult musulmane din oraș și să fie fie cât mai departe de cartierul turcesc. Pentru a respecta prima condițiție, biserica greacă a fost construită fără turle.

Piatra și marmura albă pentru construcția bisericii au fost aduse din Grecia. Picturile din lăcașul de cult sunt opera renumitului artist Aghiograf, de la Muntele Athos.

Primul Te-Deum a avut loc la Biserica Elenă pe data de 23 noiembrie 1878, slujba fiind o mulțumire pentru victoriile repurtate de ostașii români în timpul Războiului de Independență din 1877, dar și pentru revenirea Dobrogei la Țara Mamă.

Biserica Metamorphosis este primul lăcaș de cult ortodox din oraș, biserica românească fiind inaugurată în 1895.

Declarată monument istoric în 1954, Biserica Greacă a fost inclusă, totodată, în patrimoniul național și cultural.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comuniatea Elenă Elpis Constanța organizează Vasilopita, tăierea plăcintei Sfântului Vasile, la Biserica Greacă Methamorphosis

17 Jan 2024 825

Mărăcine Nicomar SRL se ocupă de consolidarea terenului de lângă Biserica Greacă „Metamorphosis” - Esplanada - Plaja Modern (DOCUMENT)

12 May 2023 1497

Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un „atentat odios" la Mormântul Fecioarei Maria

20 Mar 2023 1344

Taluzul de la plaja Modern, în pericol de prăbușire. Cine va elabora documentația pentru consolidarea terenului? (DOCUMENTE)

18 Jan 2023 2023

LIVE TEXT Ziua Minorităților Naționale este sărbătorită la Biserica Greacă „Metamorphosis” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Dec 2022 1691

La Biserica Greacă „Metamorphosis” din Constanța va avea loc Ziua Minorităților Naționale

13 Dec 2022 1390

Un prim pas pentru reabilitarea celei mai vechi biserici din Constanța!

10 Dec 2022 2492

LIVE TEXT de la Biserica Greacă Metamorphosis Te-Deum închinat martirilor din Marea Revoluție de la 1821, care au adus libertatea Greciei (galerie foto)

25 Mar 2021 2944

Primul lăcaș de cult ortodox din Constanța își serbează azi al doilea hram. Slujba, oficiată de ierarhul Tomisului

27 Aug 2020 3680

Cea mai veche biserică din Constanța își serbează astăzi hramul

06 Aug 2020 5852

#sărbătoreșteDobrogea141 LIVE TEXT. Te Deum pe scările de la Biserica Greacă din Constanța. Semnificația evenimentului istoric (galerie foto)

23 Nov 2019 9940

Hram la Biserica Greacă din Constanţa. Despre Biserica Greacă. Istoric

27 Aug 2019 4335

#Dobrogeaetnică. LIVE VIDEO & TEXT ZIUA de Constanța sărbătorește România și Dobrogea. Azi, celebrăm mozaicul etnic, cinstind memoria personalităţilor (galerie foto)

23 Nov 2018 11576

Scurtă biografie a preotului Gheorghe Frangu din Constanța, decorat de președintele României și patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (galerie foto)

15 Sep 2018 4999

#scrieDobrogea Istoria zbuciumată a celui mai vechi lăcaş musulman din Constanţa, Geamia „Hunkiar“ (galerie foto)

17 Jan 2018 4956