Cultura

Imagini de la eveniment Regal muzical pentru zile de sărbătoare. Balada lui Ciprian Porumbescu, într-o premieră absolută, de 1 Decembrie!


 

În sala cu cea mai bună acustică din oraș, sala „Sergiu Celibidache“ a Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, Ziua Națională a României a fost marcată în avans, printr-un concert extraordinar cameral, concomitent cu ziua instituției de învățământ vocațional al cărei patron spiritual este Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat.

Concertul din 29 noiembrie, „Autumn Chamber Music Harmonies“, care i-a avut protagonişti pe violonistul Daniel Mihai, pianista Andreea Bratu și violoncelistul Ghiorghiţă Tănase, a fost un adevărat regal al muzicii bune pusă în valoare şi de acustica extraordinară a sălii de spectacol.

Publicul meloman, puţin numeros, din păcate, s-a delectat ascultând Sonata pentru vioară şi pian în Mi minor, KV 304, de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonatina pentru mâna stângă (pian solo), de Dinu Lipatti, Sonata a III- a „Ballade“, pentru vioară solo, de Eugène Ysaye, dedicată lui George Enescu, „Impromptu“, de Alexander Arutiunian, Sonata în D Major (premiera absolută), de Vladimir N. Drozdoff, „Vocaliză“ pentru violoncel și pian, de Sergei Rachmaninoff, „Playera“, „Romanța andaluză“ și „Jota Navarra“, de Pablo de Sarasate, „Dansul focului“, de Manuel de Falla și Variaţiunile „Masquerade“ on a Folk Tune („Mociriţa cu trifoi“), de Ioan Dobrinescu.

Sonatina pentru mâna stângă (pian solo), de Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950), interpretată de pianista Andreea Bratu a fost dedicată celor 100 de ani care s-au împlinit, anul acesta, de la naşterea marelui compozitor. Conform caietului-program al concertulu, „sonatina a fost elaborată într-o mică vacanţă la casa  sa din Fundăţeanca, în anul 1941, fiind dedicată omagierii a 50 de ani  de viaţă ai compozitorului Mihail Jora şi a 60 de ani ai lui George Enescu.  Lipatti a  cântat-o în concert pentru prima dată şi a realizat o înregistrare de referinţă, astăzi cu caracter istoric“.

La bis, în cinstea zilei de 1 Decembrie, cei trei artişti au prezentat faimoasa Baladă, opus 29, a lui Ciprian Porumbescu, în premieră absolută pentru formaţie camerală de trio instrumental - vioară, violoncel şi pian - acest inedit aranjament muzical aparţinând compozitorului bucureştean Ioan Dobrinescu.

Sursă foto: Facebook - Andreea Bratu

Citeşte şi:
 
Gala festivă de muzică de cameră. Armonii autumnale pe note muzicale, la Colegiul de Arte „Regina Maria“

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pachetele Iepuraşului vă aşteaptă 13 spectacole în luna aprilie, la Teatrul „Oleg Danovski“ (document)

30 Mar 2017 2588

Ultima seară camerală a lui 2016, la Teatrul „Oleg Danovski”

13 Dec 2016 1401

Sfârșit de an muzical la ICR Berlin

26 Nov 2013 586

Spectacolele săptămânii, la Oleg Danovski

30 Sep 2013 1275

Concert simfonic pentru intreaga tara

17 Aug 2002 690