Cultura

În atenţia publicului iubitor de frumos! Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează evenimentul „Olăritul - tradiţie şi contemporaneitate”

Situat la cumpăna dintre meşteşug şi artă, olăritul, o ocupaţie prin care, din cele mai vechi timpuri, pământul, apa şi focul au prins suflet în mâinile dibace ale românilor, fascinează şi în prezent. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Populară Constanţa aduce în atenţia publicului iubitor de istorie şi frumos, de la malul mării, olari, prin prisma evenimentului „Olăritul - tradiţie şi contemporaneitate”.
 
Organizată în perioada 23-25 iulie, manifestarea de la Muzeul de Artă Populară Constanţa face parte din cadrul unui ciclu amplu de evenimente intitulate „Meşteşuguri tradiţionale”.

Un meşteşug popular, într-o eră modernă

Olăritul se numără printre puţinele meşteşuguri populare care încă mai păstrează tehnica, materialele şi cromatica moştenite din vechime. Prin urmare, în centrele de olărit din zilele noastre, lutul este frământat şi modelat la roata olarului, arderea se face în cuptoare de olar, iar instrumentele folosite pentru decorare sunt tradiţionale.
 
Prin formă, proporţii şi decorare, olăritul întruneşte şi virtuţi artistice, care decurg din imaginaţia meşterului şi din stăpânirea tehnicilor. Olarii realizează în prezent şi alte forme decât cele tradiţionale, dar în care se mai păstrează motive şi tehnici decorative autentice.

Evenimentul de la Constanţa prezintă evoluţia olăritului

Muzeul de Artă Populară Constanţa, prin organizarea manifestării „Olăritul - tradiţie şi contemporaneitate”, are drept scop prezentarea evoluţiei meşteşugului, în câteva din centrele de olărit de pe teritoriul României, cu ajutorul unor invitaţi, care menţin cu succes, într-o eră modernă, meşteşugul olăritului.

Pentru evenimentul de la malul mării, olarul Marcel Mocanu vine din Braniştea, Galaţi, cu roata olarului, pe care va face demonstraţii de lucru. Din Baia Mare, olarul Sitar Cornel aduce obiecte realizate în stilul ceramicii de Vama-Oaş, Maramureş. Obiectele se remarcă prin caracterul decorativ, smalțul de bună calitate şi motivele specifice zonei, dintre care amintim ciorchinele de struguri şi steaua.

Din Horezu, Vâlcea, va fi prezent olarul Gheorghe Iorga, care realizează farfurii ornamentate prin jirăvire, cu instrumente precum cornul, motivele tradiționale fiind peştele, soarele, cocoşul, biserica sau copacul. Centrul de olărit de la Corund, Harghita, produce o ceramică variată, reprezentată de platouri, farfurii, vaze, sfeşnice, căni şi jucării, meşterul Mathe Denes fiind unul dintre cei mai cunoscuţi olari din zonă.

Prin prezenţa la malul mării a acestor familii de olari din centre cunoscute ale ceramicii populare, Muzeul de Artă Populară Constanţa şi-a propus să prezinte publicului constănţean o imagine de ansamblu cu privire la evoluţia şi la continuitatea meşteşugului olăritului.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Motivul spicului de grâu”, tematica lunii iulie, la Muzeul de Artă Populară Constanța

01 Jul 2019 680

Atmosferă de sărbătoare la Muzeul de Artă Populară. Se cântă din fluier și se lucrează la roata olarului (galerie foto + video)

14 Aug 2017 2366

Muzeul de Artă Populară va fi restaurat (document)

16 Mar 2017 1089

Municipalitatea reia achiziţia de servicii pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară

23 Feb 2017 1745

Muzeul de Artă Populară Constanța Manifestare culturală weekendul acesta

11 Aug 2016 1458

Avocata Laura Diaconu, artist pasionat Prima expoziţie cu o colecţie particulară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

09 May 2016 5018

În sezonul estival Muzeul de Artă Populară găzduieşte expoziţia „Cămaşa românească“

04 Jun 2015 1798

Expoziţia „Cămaşa românească“, deschisă la Muzeul de Artă Populară, în Constanţa

03 Jun 2015 1703

Muzeul de Artă Populară Constanţa caută un economist

09 Nov 2014 1270

Muzeele din Peninsulă - atunci şi acum Parfumul vechii Cetăţi a Tomisului, acoperit de mirosul de maidan (galerie foto)

10 Mar 2014 3515

Meşterii populari din ţară şi-au dat întâlnire la Constanţa

21 Aug 2013 1742

Expoziţie de ştergare dobrogene, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

08 Mar 2013 2400

Cum arătau vestitorii primăverii moşilor-strămoşilor noştri Mărţişoare de acum două secole la Muzeul de Artă Populară din Constanţa (galerie foto)

27 Feb 2013 3598

Maria Magiru, recomandată la conducerea Muzeului de Artă Populară Constanţa şi pentru perioada 2013-2017

10 Dec 2012 2639

Între două reprize de plajă, Ce muzee pot vizita turiştii la Constanţa (galerie foto)

27 Jun 2012 2172