Cultura

În ciuda vicisitudinilor pandemice Revista „Misiunea” revine în atenția cititorilor săi, pe print și online


Sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România și a Arhiepiscopiei Râmnicului, a ieșit de sub tipar cel de-al șaptelea număr al revistei „Misiunea”, periodic al Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
Periodicul are apariție anuală și poate fi răsfoit și în varianta virtuală AICI.
 
De-a lungul anilor, revista a găzduit articole pe tema conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României, istoria Bisericii Ortodoxe și altor culte din România, istoria Armatei Române, evenimente istorice majore din istoria românilor, recenzii și prezentări de carte.
 
Directorul Centrului „General Paul Teodorescu” este prof.univ.dr. Valentin Ciorbea, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, având alături pe Maica Stareță Stavroforă Emanuela Oprea și pe dr. Luminița Giurgiu. Un alt constănțean, apreciat colaborator al cotidianului ZIUA de Constanța este redactorul șef al revistei „Misiunea” - comandor (r) dr. Marian MOŞNEAGU.
 
Referindu-ne la acest nr. 7, care se deschide cu un cuvânt înainte aparținând Arhiepiscopului Râmnicului – Varsanufie și intitulat „Educaţia, rugăciunea şi filantropia, repere în misiunea bisericii şi armatei”, în cele 260 de pagini se regăsesc semnăturile a nu mai puțin de 37 de autori, ceea ce îi conferă o ținută aparte în peisajul publicisticii istorico-documentare.
Iar ZIUA de Constanța consideră o datorie de onoare din a vă aduce la cunoștință câteva titluri din cuprinsul acestui periodic, ca o invitație la lectură elevată: „Tăria unei națiuni: biserica, şcoala şi armata” - Dr. Teodora Giurgiu, Drd. Silviu-Daniel Niculae; „Decorații decernate preoților români în 1920” - Laurențiu-Ştefan Szemkovics; „Atunci când biserica şi armata sunt împreună, forţa națiunii creşte exponențial – conchide colonelul Cornel Tonea-Bălan, noul comandant al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul“ - Comandor (r) dr. Marian MOŞNEAGU; „Funeraliile Regelui Mihai I al României – misiunile Brigăzii 30 gardă «Mihai Viteazul»” - Elisabeta Preda; „La început a fost legenda” - prof. univ. dr. Valentin Ciorbea; „Salvați pictura Bisericii Mănăstirii Dintr-Un Lemn” - dr. Luminița Giurgiu; „Vremuri de restriște pentru parohiile Deltei Dunării (1940-1941) - dr. Laurențiu Mănăstireanu; „Monumentele recunoștinței” - Colonel (r) Remus Macovei; „Unitățile de gardă ale aeronauticii și arinei regale (1930-1947)” - Colonel dr. Gabriel Pătrașcu; „Simpozionul național «Biserica și Armata României. Tradițiile conlucrării”. Ediția a VIII-a” - Dr. Teodora Giurgiu ș.a.
Vă prezentăm în încheiere un fragment din articolul „O binemeritată recunoaștere”, semnat de prof. univ. dr. Valentin Ciorba, un remember la momente petrecute în urmă cu un an, când nici nu se întrezărea actuala distanțare socială impusă de o pandemie mondială și care zădărnicește alte gesturi atât de frumoase.

„La Jubileul a 80 de ani de când Mănăstirea Dintr-un Lemn a fost desemnată Sfânt lăcaș al aviatorilor și marinarilor, domnii generali Constantin Dobre și Lian Someșan, însoțiți de un grup de militari, au reprezentat Statul Major al Forțelor Aeriene la activitățile organizate în cinstea jubileului în după amiaza zilei de 29 iunie 2019. Din motive obiective, domnul general-maior dr. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a venit să viziteze mănăstirea peste trei zile, fiind impresionat de tradițiile aviatorilor păstrate aici.
La reîntoarcerea la București a decis să răsplătească meritele maicii starețe Emanuela Oprea și să-i acorde la 20 iulie 2019 Medalia Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene. Era o binemeritată recunoaștere a jertfei depuse în cei 37 de ani de stăreție pentru păstrarea tradițiilor conlucrării aviatorilor militari cu Sfânta mănăstire.
Medalia a fost înmânată maicii starețe Emanuela Oprea la 20 decembrie 2019 de domnul general Lian Someșan, atestatul fiind citit de comandorul Manolache. A urmat o slujbă de pomenire la mormântul generalului Paul Teodorescu oficiată de părintele Ghenadie, duhovnicul mănăstirii și de preotul militar al Forțelor Aeriene, Manea Nicu George”.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Centrului de cercetare „General Paul Teodorescu“, „Misiunea“, a ajuns la numărul 6

12 Oct 2019 795

Revista „Misiunea“, fondată de universitarul constănţean Valentin Ciorbea, a fost lansată la Vâlcea

04 Jul 2018 1159

Simpozion, lansare de revistă și slujbă de pomenire pentru generalul Paul Teodorescu „Misiune“... îndeplinită, și în acest an, la Mănăstirea dintr-un Lemn, cu participarea cercetătorilor constănțeni

27 Jun 2017 2884

Revista presei locale

05 Mar 2014 1505

Adevărul de Seară Dr. Who de Constanţa

03 Nov 2011 851

Cuget Liber Fregata „Regele Ferdinand“ se întoarce de la război

21 Jul 2011 629

TelegrafMazăre şi-a cununat şefa de cabinet

06 Jun 2011 985

Liderul de OpinieZiua “Z”… prin praf şi gropi

11 May 2011 819

Adevărul de Seară Europa îmbracă elevii voluntari din judeţul Constanţa

09 May 2011 756

Telegraf Scafandrii dispăruţi şi-au filmat ultimele clipe din viaţă

14 Dec 2010 1245

Jurnal de Constanta „World Vision" îl ajută pe Moş Nicolae să ducă daruri la copiii nevoiaşi

09 Dec 2010 730

Adevărul de Seară Constanţa - Fregata „Regele Ferdinand" se întoarce mâine din misiune

06 Dec 2010 1019

Telegraf Acordul cu FMI, pe marginea hăului

01 Nov 2010 1000