In memoriam Dem Delasăliște Cruțiu, ziaristul implicat activ în viața societății dobrogene

  • A fost o vreme tipograf la ziarul „Dobrogea Jună”, apoi angajat redactor de Constantin Sarry
  • Prin ziarul „Marea Neagră”, a susținut problemele economice și social-culturale ale Dobrogei, precum și cele legate de dezvoltarea localităților urbane și rurale
 
Dem Cruțiu a fost de profesie ziarist și de origine din orașul Săliște, județul Sibiu. S-a născut în anul 1885, iar în 1897 a ajuns la Constanța, unde s-a și stabilit.
 
A fost o vreme tipograf la ziarul „Dobrogea Jună”, apoi angajat redactor de Constantin Sarry. De asemenea, a fost directorul ziarului „Marea Noastră” și al suplimentului „Esperantistul”.
 
El a fost autorul amplului studiu denumit „Crăciunul la Anadalchioi”, ce a fost publicat în „Dobrogea Jună”.
 
A mai colaborat cu „Dacia”, „Ovidiu”, „Tribuna Dobrogei”, „Noua revistă a Dobrogei”, „Dunărea și Marea” (număr festiv), „Marea noastră”, „Glasul poporului”, „Libertatea”, „Litoralul Constanței”, „Gazeta de Duminică”, „Limanul”.
 
A fost considerat de contemporani animatorul literelor constănțene.
 
Prin ziarul „Marea Neagră”, a susținut problemele economice și social-culturale ale Dobrogei, precum și cele legate de dezvoltarea localităților urbane și rurale.
 
În numărul special din data de 28 octombrie 1928, a scris alături de alți colegi de breaslă precum Alexandru Gherghel sau Sever Cărpinișanu un studiu dedicat marcării a 50 de ani de când Dobrogea a revenit sub administrație națională.
 
Dem Cruțiu a oferit sprijin și minorităților din Dobrogea, colaborând cu „Revista ansamblurilor dobrogene”, a cărei redactor-șef a devenit.

 
El a fost ales președinte al „Asociației ziariștilor din Dobrogea” în 1933, cu an înainte să părăsească această lume, în data de 23 ianuarie 1934.
 

Volumele publicate de Dem Cruțiu sunt: „Mângâieri” (Focșani, 1897), „Prime poezii” (Constanța, Tipografia „Ovidiu”, 1902), „Dorul meu” (Constanța, Tipografia „Ovidiu”, 1908), „Jalea Ardealului” (București, Tipografia „N. Stroilă”, 1915), „Din pribegie” (Constanța, 1921).
 
Citește și:
Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.