In memoriam Jean Constantin, actorul sinonim cu Teatrul de Stat Constanța

Sursa foto: wikipedia
  • Casa de Cultură a orașului de la malul mării i-a oferit șansa debutului, iar apoi a fost cooptat în nou înființata secție de estradă a Teatrului „Fantasio” Constanța, la finele lui 1957. Talentul și performanțele sale l-au ținut acolo până în 1987, când s-a pensionat
  • Jean Constantin a jucat în toate spectacolele de estradă, anume: „Estrada pe satelit”, „Carnaval pe note”, „Ca la Constanța”, „A 13-a lună”, „La mare și la mai... mare”, „Cu cântec joc și voie bună”, „Fără noi nu e spectacol”, „Revelion în Iulie”, „Hodoronc-Fantasio”, „Super-Fantasio”, „Hoții de ceasornice”, „Fantasio XX”, „Tele-Fantasio”, „Fantasiorama” și „Fantasio color”
 
Jean Constantin este originar din Techirghiol, oraș unde mama lui, Caliopi Jean l-a adus pe lume în ziua de 21 august 1927.
 
A urmat cursurile primare la Constanța, apoi s-a mutat la București pentru a frecventa Școala de Arte și Meserii – specializarea Desen Tehnic.
 
Jean Constantin (Constantin Cornel Jean la naștere) a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a întemeiat un grup artistic.
 
Casa de Cultură a orașului de la malul mării i-a oferit șansa debutului, iar apoi a fost cooptat în nou înființata secție de estradă a Teatrului „Fantasio” Constanța, la finele lui 1957. Talentul și performanțele sale l-au ținut acolo până în 1987, când s-a pensionat.
 
Redăm câteva dintre rolurile interpretate pe scena teatrului de pe litoral: Guliță („Chiriță în provincie”), Vezinet („Pălăria florentină”), Pristanda („O scrisoare pierdută”), Tache Măslineanu („Săracu` Gică”) etc.
 
Jean Constantin a jucat în toate spectacolele de estradă, anume: „Estrada pe satelit”, „Carnaval pe note”, „Ca la Constanța”, „A 13-a lună”, „La mare și la mai... mare”, „Cu cântec joc și voie bună”, „Fără noi nu e spectacol”, „Revelion în Iulie”, „Hodoronc-Fantasio”, „Super-Fantasio”, „Hoții de ceasornice”, „Fantasio XX”, „Tele-Fantasio”, „Fantasiorama” și „Fantasio color”.
 
Jean Constantin a jucat și în filme la începutul anilor `60. La sfârșitul deceniului a fost distribuit în producțiile „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969) și „Canarul și viscolul” (1969).
 
În anul 1970 începea să joace în comedia „B.D.” (Brigada Diverse), într-o distribuție ce îi cuprindea și pe Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu.

 
În anul 1973 a lucrat sub bagheta regizorului Sergiu Nicolaescu, în filmul „Nemuritorii”.
 

Jean Constantin a avut un alt rol rămas în memoria publicului, anume rolul lui Ismail, interpretat în serialul „Toate pânzele sus” (1973).
 
Alte titluri de filme în care constănțeanul a jucat sunt: „Supraviețuitorul”, „Păcală se întoarce”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Nea Mărin miliardar”, „Revanșa”, „Cuibul salamandrelor”, „Răzbunarea haiducilor” sau „Procesul alb”.
 
Redăm lista premiilor ce au încununat munca actorului:
  • Placheta de aur și medalia jubiliară „Magna cum Laude”, conferite de Consiliul Director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România – 2003;
  • Premiul special pentru Teatru de revistă, conferit de UNITER – 2003;
  • Premiul Gopo pentru întreaga activitate, conferită de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc – 2008;
  • Cetățean de onoare al orașului Constanța – 1999;
  • Cavaler de Malta al Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim – 2007.
 
Redăm mai jos un fragment evocator din volumul „Dulcea povară” scris de Jean Badea:
 
„În ultimii ani, cel mai popular artist al urbei de la Marea Neagră a continuat să fie solicitat de organizatorii de spectacole muzical – umoristice veniți pe litoral, în sezonul estival, cu trupe încropite, de posturile de televiziune care își stabilesc «cartiere generale» în stațiunile maritime pentru transmisiuni în direct (evident, tot emisiuni de divertisment), dar și de alte instituții sau fundații de cultură din țară. Jean devenise însă mai pretențios: studia cu circumscripție ofertele și-și permitea să selecteze nu doar prin prisma mărimii gajului, ci și, în chip deosebit, a calității colectivului artistic căruia e obligat să i se alăture.
...Cât de iubit era Jean Constantin de către constănțenii săi de suflet s-a văzut în ianuarie 2004, când a fost internat câteva zile la Spitalul Clinic de Urgență pentru o banală viroză respiratorie. Știrea apărută pe prima pagină a unui jurnal local a provocat îngrijorarea multor locuitori ai cetății tomitane. Pentru un artist obișnuit cu aplauzele, semnele de dragoste ale spectatorilor săi sunt cea mai mare răsplată.”
 
Jean Constantin a părăsit scena acestei lumi în ziua de 26 mai 2010, decesul având loc la Constanța.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Omagiu adus legendei comediei românești, Jean Constantin

12 ani fără Jean Constantin! Despre viețile create de marele actor

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment la Constanța pentru cei care vor să descopere tradițiile și cultura Turkmenistanului

23 May 2023 755

Spectacol impresionant la Constanța dedicat Zilei Limbii Tătare (GALERIE FOTO)

06 May 2023 771

LIVE TEXT Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanța. Spectacol organizat de UDTTMR (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 May 2023 939

Ziua Limbii Tătare. Spectacol oferit de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România

05 May 2023 619

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, la Constanța

04 May 2023 720

Ce spectacole pot fi urmărite în luna mai la Casa de Cultură Constanța și la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin". Cât costă biletele

01 May 2023 710

La Constanța a avut loc un spectacol-concert dedicat centenarului încoronării Reginei Maria (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Mar 2023 1168

Ziua Națională a Republicii Elene a fost serbată printr-un spectacol la Centrul „Jean Constantin” Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2023 919

202 ani de independență Astăzi este aniversată Ziua Republicii Elene. Cum este marcat evenimentul la Constanța

25 Mar 2023 953

Premieră la Constanța Spectacol caritabil cu ocazia centenarului încoronării Reginei Maria

22 Mar 2023 1005

Ziua Națională a Republicii Elene va fi sărbătorită la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța

22 Mar 2023 750

Jean Badea, cronicarul scenei constănțene, ar fi împlinit azi 87 de ani

03 Mar 2023 838

Universitatea Ovidius din Constanța organizează, în premieră, finala regională „Europavox Campus”. Detalii

22 Feb 2023 914

„Suntem ceea ce gândim” Profesorul Dumitru Constantin Dulcan a susținut o conferință despre puterea gândului la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Feb 2023 2519

LIVE VIDEO pe Facebook ZIUA de Constanța Conferința „Suntem și devenim ceea ce gândim”, susținută de prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Feb 2023 3235