In memoriam Jean Constantin, actorul sinonim cu Teatrul de Stat Constanța

Sursa foto: wikipedia
  • Casa de Cultură a orașului de la malul mării i-a oferit șansa debutului, iar apoi a fost cooptat în nou înființata secție de estradă a Teatrului „Fantasio” Constanța, la finele lui 1957. Talentul și performanțele sale l-au ținut acolo până în 1987, când s-a pensionat
  • Jean Constantin a jucat în toate spectacolele de estradă, anume: „Estrada pe satelit”, „Carnaval pe note”, „Ca la Constanța”, „A 13-a lună”, „La mare și la mai... mare”, „Cu cântec joc și voie bună”, „Fără noi nu e spectacol”, „Revelion în Iulie”, „Hodoronc-Fantasio”, „Super-Fantasio”, „Hoții de ceasornice”, „Fantasio XX”, „Tele-Fantasio”, „Fantasiorama” și „Fantasio color”
 
Jean Constantin este originar din Techirghiol, oraș unde mama lui, Caliopi Jean l-a adus pe lume în ziua de 21 august 1927.
 
A urmat cursurile primare la Constanța, apoi s-a mutat la București pentru a frecventa Școala de Arte și Meserii – specializarea Desen Tehnic.
 
Jean Constantin (Constantin Cornel Jean la naștere) a lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a întemeiat un grup artistic.
 
Casa de Cultură a orașului de la malul mării i-a oferit șansa debutului, iar apoi a fost cooptat în nou înființata secție de estradă a Teatrului „Fantasio” Constanța, la finele lui 1957. Talentul și performanțele sale l-au ținut acolo până în 1987, când s-a pensionat.
 
Redăm câteva dintre rolurile interpretate pe scena teatrului de pe litoral: Guliță („Chiriță în provincie”), Vezinet („Pălăria florentină”), Pristanda („O scrisoare pierdută”), Tache Măslineanu („Săracu` Gică”) etc.
 
Jean Constantin a jucat în toate spectacolele de estradă, anume: „Estrada pe satelit”, „Carnaval pe note”, „Ca la Constanța”, „A 13-a lună”, „La mare și la mai... mare”, „Cu cântec joc și voie bună”, „Fără noi nu e spectacol”, „Revelion în Iulie”, „Hodoronc-Fantasio”, „Super-Fantasio”, „Hoții de ceasornice”, „Fantasio XX”, „Tele-Fantasio”, „Fantasiorama” și „Fantasio color”.
 
Jean Constantin a jucat și în filme la începutul anilor `60. La sfârșitul deceniului a fost distribuit în producțiile „Prea mic pentru un război atât de mare” (1969) și „Canarul și viscolul” (1969).
 
În anul 1970 începea să joace în comedia „B.D.” (Brigada Diverse), într-o distribuție ce îi cuprindea și pe Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu.

 
În anul 1973 a lucrat sub bagheta regizorului Sergiu Nicolaescu, în filmul „Nemuritorii”.
 

Jean Constantin a avut un alt rol rămas în memoria publicului, anume rolul lui Ismail, interpretat în serialul „Toate pânzele sus” (1973).
 
Alte titluri de filme în care constănțeanul a jucat sunt: „Supraviețuitorul”, „Păcală se întoarce”, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Nea Mărin miliardar”, „Revanșa”, „Cuibul salamandrelor”, „Răzbunarea haiducilor” sau „Procesul alb”.
 
Redăm lista premiilor ce au încununat munca actorului:
  • Placheta de aur și medalia jubiliară „Magna cum Laude”, conferite de Consiliul Director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România – 2003;
  • Premiul special pentru Teatru de revistă, conferit de UNITER – 2003;
  • Premiul Gopo pentru întreaga activitate, conferită de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc – 2008;
  • Cetățean de onoare al orașului Constanța – 1999;
  • Cavaler de Malta al Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim – 2007.
 
Redăm mai jos un fragment evocator din volumul „Dulcea povară” scris de Jean Badea:
 
„În ultimii ani, cel mai popular artist al urbei de la Marea Neagră a continuat să fie solicitat de organizatorii de spectacole muzical – umoristice veniți pe litoral, în sezonul estival, cu trupe încropite, de posturile de televiziune care își stabilesc «cartiere generale» în stațiunile maritime pentru transmisiuni în direct (evident, tot emisiuni de divertisment), dar și de alte instituții sau fundații de cultură din țară. Jean devenise însă mai pretențios: studia cu circumscripție ofertele și-și permitea să selecteze nu doar prin prisma mărimii gajului, ci și, în chip deosebit, a calității colectivului artistic căruia e obligat să i se alăture.
...Cât de iubit era Jean Constantin de către constănțenii săi de suflet s-a văzut în ianuarie 2004, când a fost internat câteva zile la Spitalul Clinic de Urgență pentru o banală viroză respiratorie. Știrea apărută pe prima pagină a unui jurnal local a provocat îngrijorarea multor locuitori ai cetății tomitane. Pentru un artist obișnuit cu aplauzele, semnele de dragoste ale spectatorilor săi sunt cea mai mare răsplată.”
 
Jean Constantin a părăsit scena acestei lumi în ziua de 26 mai 2010, decesul având loc la Constanța.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Omagiu adus legendei comediei românești, Jean Constantin

12 ani fără Jean Constantin! Despre viețile create de marele actor

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce achiziție a făcut Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” înainte de evenimentul „Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin - 6 ani de la inaugurare” (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 430

Premiera filmului ,,Marele jaf al tramvaiului”, în Constanța

13 Apr 2024 513

„Techirghiol 2024 – Glasul Speranțelor“, Editiția XXIII, organizată de Iory’s Travel World SRL, cu peste 33.000 de euro (DOCUMENT)

09 Apr 2024 600

Ai nevoie de permis de conducere categoria B Concurs de angajare la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

08 Apr 2024 794

LIVE TEXT Spectacol de Ziua Greciei la Centrul Multicultural Jean Constantin din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Mar 2024 1278

Constanța Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” - 6 ani de la inaugurare

29 Mar 2024 603

Ce evenimente sunt pregătite de Comunitatea Elenă Elpis Constanța pentru a celebra Ziua Națională a Greciei

25 Mar 2024 745

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 833

Ziua Greciei, celebrată la Teatrul Jean Bart din Tulcea

19 Mar 2024 545

Constanța Eveniment de lansare a albumului foto-documentar cu titlul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’

06 Mar 2024 819

Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

07 Feb 2024 620

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 1003

„Crăciun de poveste”, la Constanța, cu Orchestra Simfonică București

16 Dec 2023 827

Crăciun de poveste, la Constanța

28 Nov 2023 1122

Documentarul “Flavours of Romania”, în premieră la Constanța de Ziua Dobrogei. OMD Mamaia Constanța inițiază noi proiecte alături de jurnalistul Charlie Ottley

15 Nov 2023 788