In memoriam Maestrul comediei românești, Jean Constantin, cel care „nu şi-a pierdut vigoarea artistică şi harul seducţiei scenice“


Marele actor dobrogean Jean Constantin s-a născut acum 94 ani în Techirghiol. Maestrul comediei  a dispărut tragic pe 21 august 2010, vestea fiind anunțată de bunul său prieten actorul Alexandru Arșinel.

"Mama mea, grecoaică, venită cu părinții de la Salonic prin 1880 și ceva și se numea Caliopi Stavreg Zaharia. Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect “ spunea acesta despre părinții săi.

 
Inițial a lucrat la Casa de Cultura din localitate, iar mai apoi a primit un post la Teatrul de Stat Fantasio, unde a lucrat până la pensionare.
 
Începe să joace în filme din 1960. Primele roluri au fost de succes, dar se va face remarcat odată cu partiturile comice jucate din 1970. Începe o serie de colaborări, prima dintre ele fiind în 1973 cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii.
 
A participat în mai mult de 60 de filme și seriale, în sute de spectacole, rămând unul dintre titanii filmografiei românești.
 
Cartea consacrată lui Jean Constantin, inititulată „Omul care aduce… hazul” scrisă de Jean Badea îi aduce un omagiu marelui actor.
 
„După 1990, a răspuns invitaţiilor trimise de comunităţi româneşti din oraşe ale Austriei, Germaniei, Frantei, Israelului sau S .U .A., în fața cărora - împreună cu alți artişti (Maria Dragomiroiu, Dem Rădulescu, Ştefan Hruşcă, Mădălina Manole, Gioni Dimitriu ş.a.) - a prezentat show-uri de mare atracţie. În toamna anului 1999, spre sfârşitul lunii octombrie, la Zilele României de la Chicago, a fost cooptat pe Arca Marinei,  o emisiune de divertisment a Televiziunii Naționale România, implicată direct în programul artistic al manifestărilor. Din reportajul de televiziune, difuzat la întoarcerea în ţară, s-a observat buna primire pe care i-au făcut-o lui Jean românii stabiliți în acel ținut.
 
În februarie-martie 2000, într-un lung turneu, de cinci săptămâni, în mari oraşe din Austria, Germania, Franța, cu acelaşi colectiv (mai puţin Hruşcă) şi în aprilie 2000, în Suedia, împreună cu Gioni Dimitriu şi Dan Spătaru, a recoltat încă o «producție» record de aplauze şi felicitări din partea colectivităţilor româneşti din aceste tări. Să nu se fi întâmplat asta, ar fi fost inexplicabil din cel puțin două motive: în ciuda trecerii anilor, Jean Constantin nu şi-a pierdut vigoarea artistică şi harul seducţiei scenice; apoi, faima sa, amintirea duioasă a bucătarului osmanlâu de pe corabia Speranţa sau a  negustorului fustangiu Tache Măslineanu fuseseră ambalate cu afecţiune în bagajul sentimental al oricărui român ce intra, încrezător şi timorat în acelaşi timp, într-o lungă şi incertă emigrație.
 
Ce balsam mai mângâietor pentru alinarea aleanului de «grai şi plai» decât un cântec şi o glumă spusă pe româneşte de un artist de acasă...” 
 

Sursă foto:  „Omul care aduce… hazul” de Jean Badea

Citește și:


„Jean Constantin nu şi-a pierdut niciodată vigoarea artistică şi harul seducţiei scenice”

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce evenimente sunt pregătite de Comunitatea Elenă Elpis Constanța pentru a celebra Ziua Națională a Greciei

25 Mar 2024 577

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 615

Ziua Greciei, celebrată la Teatrul Jean Bart din Tulcea

19 Mar 2024 460

Constanța Eveniment de lansare a albumului foto-documentar cu titlul „Mărțișoarele Flotei Naționale Române 1913. Colecția Anghel Georgian’’

06 Mar 2024 719

Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

07 Feb 2024 582

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 958

„Crăciun de poveste”, la Constanța, cu Orchestra Simfonică București

16 Dec 2023 787

Crăciun de poveste, la Constanța

28 Nov 2023 1094

Documentarul “Flavours of Romania”, în premieră la Constanța de Ziua Dobrogei. OMD Mamaia Constanța inițiază noi proiecte alături de jurnalistul Charlie Ottley

15 Nov 2023 764

LIVE TEXT Primăria Constanța celebrează Ziua Dobrogei la CMET Jean Constantin, alături de jurnalistul britanic Charlie Ottley (GALERIE FOTO)

14 Nov 2023 1062

Licitații publice O compania din Brașov furnizează echipamente pentru modernizarea și extinderea Teatrul de Vară de la Techirghiol (DOCUMENT)

12 Nov 2023 998

Ziua Dobrogei 2023 Jurnalistul britanic Charlie Ottley prezintă la Constanța documentarul Flavours of Romania – Dobrogea, la Centrul „Jean Constantin“

08 Nov 2023 1170

Jurnalistul britanic Charlie Ottley vine la Constanța pentru Ziua Dobrogei. La Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va rula documentarul ”FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA„

03 Nov 2023 2247

Concert și expoziție foto-documentară la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, în cadrul proiectului “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”

23 Oct 2023 692

Evenimente în Constanța Lansarea peliculei cinematografice „Unde ești, Adame?” la Constanța

15 Sep 2023 1379