In memoriam Mircea Țuglea, profesor, critic literar și scriitor - „A fost cel care a adus plăcerea de a citi“

  • La trei ani de la tragica dispariție, colegii  lui își amintesc cu drag de „cel care a adus plăcerea de a citi, Mircea Țuglea“, în cuvintele prof. dr. Vasile Nicoară, directorul CNMB. 
Profesor, critic literar, scriitor, Mircea Țuglea rămâne una dintre personalitățile marcante din Dobrogea. A fost un om deosebit remarcat atât de elevii pe care i-a ghidat cât și de colegii lui, profesorii. 

S-a născut pe 14 aprilie 1974 în Tecuci și a dispărut fulgerător în valurile Mării Negre pe 19 august 2017 în Constanța, marea cerundu-și încă o dată tributul.

La trei ani de la tragica dispariție colegii  lui își amintesc cu drag de „cel care a adus plăcerea de a citi, Mircea Țuglea“, în cuvintele prof. dr. Vasile Nicoară, directorul CNMB.

Profesorul și-a început studiile la Liceul „George Călinescu“ din Constanța. În cadrul școlii a început să scrie în revista școlară Pai.

În 1996 absolvă Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța. Aici participă activ la Cenaclul de Marți, coordonat de profesorul Marin Mincu, care mai târziu îl va ajuta să devină bursier Herder la Universitatea din Viena (1996-1998). După moartea lui Marin Mincu, coordonarea cenaclului va fi preluată de Țuglea. 

După revenirea din Viena, obține un post la Liceul „Mircea cel Bătrăn“. Aici face multe demersuri în domeniul literar. Preia coordonarea revistei școlare „Zări Albastre“ căreia îi va aduce o notă de modernism prin schimbarea numelui în „Zări Alb Astre“. Elevii îl admiră considerându-l un model. 

Prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, cel care i-a fost coleg regretatului profesor, ne-a transmis:

„Mircea Țuglea a fost un tânăr de excepție cu o pregătire culturală, literară, pedagogică extraordinară. Chiar a obținut una din cele mai importane burse, Herber din cadrul Universității din Viena, o distincție importantă. 

Am ținut să îl avem la catedra de limba română din Colegiu, făcând multe demersuri în acest sens.  În cadrul CNMB s-a bucurat de o largă apreciere, atât din partea colegilor profesori cât și din partea elevilor. A fost cel care a adus plăcerea de a citi, care a introdus abordarea analitică și critică a lecturii elevilor din liceu. 

Disparția sa este o pierdere imensă pentru cultura românească.“


În paralel cu profesatul, în 1999, înființează Asociația Arte&Litere ASLT și revista virtuală cu același nume. Prin asociație întemeiază și biblioteca e-books Virtualia. 

La un an după ce renunță la catedră, în 2007 devine doctor în litere al Universității din București cu o  teză consacrată lui Paul Celan. Mai târziu lucrarea va fi referința cărții „Paul Celan și avangardismul românesc. Reactualizarea sensului“. 
Continuă să-l studieze pe Paul Celan, cu ajutorul unei burse oferite de Academia Română. După doi ani de cercetare, în 2013, publică volumul „Lirica lui Paul Celan și gândirea contemporană“.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu mai multe reviste printre care: Convorbiri literare, Viața Românească, Vatra, Paradigma, Contemporanul, Tomis, Poesis. 

A fost onorat cu premiile Premiul Festivalului Poesis pentru debutul editorial cu volumul Proezia, în anul 1996, Premiul pentru proză Quintessenz, (Grenzüberschreitung / Trecerea frontierei), acordat de Fundația Alfred Toepfer din Hamburg, Viena, 2006, Premiul pentru critică literară acordat de Revista TOMIS din Constanța, Colocviile Tomitane, 2007. 

Sursă foto: Facebook Mircea Țuglea

Citește și:

Mircea Țuglea ar fi împlinit, astăzi, 44 de ani!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea In memoriam Mircea Țuglea - „Știu, simt, că există trecerea. Către ce? Nu contează. Către dincolo.”

19 Aug 2020 2482

Marea şi-a luat din nou tributul O tânără de 19 ani, înecată! Legătura cu scriitorul Mircea Ţuglea, la aproape doi ani de la moartea sa

13 Aug 2019 15385

„Grazia“, romanul lui Mircea Țuglea, ajunge și în mâinile cititorilor din Galați

25 Apr 2018 1613

Mircea Țuglea ar fi împlinit, astăzi, 44 de ani!

14 Apr 2018 3303

Pe 6 ianuarie „Grazia“ lui Mircea Ţuglea ajunge şi la Braşov

04 Jan 2018 2551

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Visul lui Mircea Țuglea se împlinește azi - romanul „Grazia“, lansat la Constanța (galerie foto)

09 Dec 2017 3373

După lansarea de la „Gaudeamus“„Grazia“ lui Mircea Țuglea ajunge la Constanța, pe 9 decembrie

25 Nov 2017 1844

„Grazia“ lui Mircea Ţuglea, printre noutăţile lunii septembrie, la editura Polirom

21 Sep 2017 2884

Cine a participat la înmormântare Mircea Ţuglea, pe drumul fără întoarcere...

22 Aug 2017 4351

LIVE TEXT Mircea Ţuglea, condus pe ultimul drum de zeci de prieteni şi apropiaţi

21 Aug 2017 3594

„L-a răpit o mare oarecum calmă, dar necruţătoare“ Rămas-bun, Mircea Ţuglea!

21 Aug 2017 6276

Mircea Ţuglea, condus, mâine, pe ultimul drum

20 Aug 2017 2462

Tulburătorul mesaj al soției scriitorului Mircea Țuglea ”A plecat la ceruri astăzi, sub ochii mei, fără să-şi ia rămas bun”. Sute de mesaje de condoleanțe

20 Aug 2017 10059

S-a stins scriitorul Mircea Țuglea! Cauza decesului, înecul

19 Aug 2017 17575

Bogdan Papacostea, așa cum nu l-ați mai cunoscut! Bătăuș...

15 Jan 2017 6843