In Memoriam Mitzura Arghezi. Actrița din Secretele lui Bachus și Nemesis devenită politician


În urmă cu cinci ani se stingea din viață, la vârsta de 90 de ani, Mitzura Arghezi, o figură relativ controversată în ultima parte a vieții, o actriță metamorfozată în politician, la senectute, unica moștenitoare a poetului național Tudor Arghezi (pe numele său adevărat Ion. M. Theodorescu), un tată respectat și foarte apreciat în literatura română, cu o biografie ce cuprinde câteva luni de închisoare la Târgu Jiu, pentru un pamflet, dar și colaborarea cu regimul comunist condus la vremea aceea de Gheorghiu Dej.

Revenind însă la unica sa fiică, născută pe 10 decembrie 1924, Mitzura Arghezi a fost balerină şi actriţă, regăsindu-se în distribuția a peste 100 de piese de teatru şi 18 filme, printre care „Titanic Vals" (1964) şi „Secretul lui Bachus" (1984). Ultimul rol jucat a fost în „Secretul lui Nemesis” (1987)

Într-un interviu acordat jurnalul.ro, unica moștenitoarea a unuia dintre cei mai importanți poeți naționali, declara că teatrul n-a fost prima alegere a adolescentei crescute la Mărțișor, ci a studiat mai întâi pictura, apoi literele și baletul. A ales până la urmă actoria, pentru că, recunoaște, „teatrul este ca o vrajă" pentru cine apucă să guste fie și numai puțin din această lume strălucitoare. Și dacă au obligat-o comuniștii să renunțe la Litere, din cauza unui tată, care, prin scrisul lui de atunci, era „un corupător de tineret", a ales teatrul. Și s-a ales cu peste 45 de roluri în teatru și film. De întindere mai mare sau mai mică, asta nu mai are atâta importanță, deoarece Mitzura Arghezi recunoștea că actoria a fost o profesie pe care a făcut-o cu toată dăruirea. Chiar și rolurile de trei cuvinte și câteva atitudini și le-a construit cu drag, încât n-a simțit că joacă într-un rol secundar.

Mitzura Arghezi s-a făcut remarcată şi în politică. Ea a fost aleasă de două ori în funcţia de deputat român, între 1996 şi 2000 şi 2000 şi 2004, pe listele partidului PRM. În perioada 2005-2010, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din partea PRM.

Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său. Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia.

Sursa foto: youtube Muzeul Literaturii Române


Citește și:

Mitzura, fiica poetului Tudor Arghezi a murit în această dimineață


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

10 decembrie 1924 S-a născut actriţa şi omul politic Mitzura Arghezi

10 Dec 2020 3173

Anunțuri 28 octombrie 2015

28 Oct 2015 1915

Mitzura, fiica poetului Tudor Arghezi a murit în această dimineață

27 Oct 2015 2295