Începând de astăzi Meșteri populari din Muntenia, Oltenia și Moldova se întâlnesc la Constanța (galerie foto)


Muzeul de Artă Populară Constanța continuă seria manifestărilor culturale din acest sezon estival, sub genericul „Meșteșuguri tradiționale. Utilitar și decorativ”. După ce în luna iulie, manifestarea „Olăritul, tradiție și contemporaneitate” a atras sute de turiști și constănțeni dornici să vadă cum lutul prinde formă și culoare, în luna august, timp de trei zile, în perioada 14-16 august, va fi organizat evenimentul „Prelucrarea artistică a lemnului”. La manifestarea care stă sub semnul Centenarului Marii Uniri vor participa meșteri populari din Muntenia, Oltenia și Moldova.
 
Din Moreni, județul Dâmbovița, este invitat meșterul Vasile Moldoveanu, maestru în prelucrarea artistică a lemnului. El va veni la târg cu icoane pictate pe sticlă cu rame din lemn acoperite de crestături, dar și cu cruci de mână, troițe, lăzi de zestre în miniatură și alte obiecte realizate după modele tradiționale.
 
Din satul Băbeni, județul Vâlcea, centru specializat în prelucrarea obiectelor de lemn de uz gospodăresc, va veni la manifestarea de la Muzeul de Artă Populară, Constantin Lepădatu cu linguri, găvane, covate, platouri, mese rotunde și scăunele cu trei picioare, realizate prin tehnici simple: tăiere, cioplire, scobire, șlefuire.
 
Din Fălticeni, județul Suceva, va participa la manifestarea „Prelucrarea artistică a lemnului” meșterul Marian Viorel cu linguri pe ale căror cozi sculptate sunt încifrate o mulțime de simboluri magice și rituale, legate în principal de ceremonialurile nupțiale.
 
Prin prezența la Constanța a acestor meșteri populari lemnari, Muzeul de Artă Populară și-a propus să arate continuitatea și evoluția acestui meșteșug și modul în care s-au perpetuat formele tradiționale și motivele decorative realizate prin crestături în lemn.
 
În expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară se regăsesc o serie de obiecte din lemn, semn al măiestriei țăranului român în prelucrarea și decorarea lemnului, de la lada de zestre până la linguri, linguroaie, ploști, tipare de caș, căuce, măsuri pentru lapte, obiecte folosite în ceremonialul de nuntă și roți de tors, fără a uita de ramele și „capacele“ icoanelor țărănești transilvănene pictate pe sticlă și de monumentalii stâlpi de pridvor din Maramureș.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exponatul săptămânii , la Muzeul de Artă Populară Constanța - „Ștergar cu cuci”

25 Mar 2024 347

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 414

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 473

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 430

Atelier de pedagogie muzeală „Învățăm să țesem”, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

22 Mar 2024 504

Muzeul de Artă Populară Constanța Alexiile – „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui”, sărbătoare tradițională în lumea satului

17 Mar 2024 487

„Adam și Eva”, icoană pe sticlă de secol XIX, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

16 Mar 2024 457

Muzeul de Artă Populară Constanța Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 648

Atelier de pedagogie muzeală, la Muzeul de Artă Populară Constanța Participanții pot picta pe sticlă icoana „Bunavestire”

14 Mar 2024 548

Exponatul săptămânii – „Maramă tătărească din Dobrogea”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

11 Mar 2024 404

Muzeul de Artă Populară Constanța Groaznica Judecată, într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată la Gherla

10 Mar 2024 388

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează trezorier. Cine poate participa la concurs

08 Mar 2024 948

CJC achiziționează lucrări în regim de urgență pentru clădirea Muzeul de Artă Populară din Constanța

06 Mar 2024 427

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța - „Ie de Argeș”

04 Mar 2024 425

Muzeul de Artă Populară Constanța Zilele Babei Dochia. Istorie, semnificații și obiceiuri

01 Mar 2024 515