Cultura

Inedită apariţie editorială, marca Alexandru şi Constantin Vitanos. „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“ (galerie foto)

„Istoria e ca şi viaţa omului, nu poate fi condusă de o directivă!”, ne mărturisea reputatul profesor Constantin Vitanos recent, cu prilejul discuţiei legate de ultimul său volum, scris împreună cu Claudiu Alexandru Vitanos şi dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire, dar şi celor 125 de ani de la înfiinţarea Şcolii normale de învăţători şi institutori.
 

Două generaţii de istorici promovează ţinutul miraculos al Dobrogei

 
Pentru comunitatea învăţământului constănţean, numele de Constantin Vitanos se identifică cu destinul Colegiului Naţional „Constantin Brătescu” (trecerea de la şcoală normală, în 1993, cu prilejul centenarului, i se datorează, precum şi primul titlu de Şcoală europeană).
 
De altfel, contribuţiile personale ori în calitate de coordonator sau şef de echipă au avut puternice şi multiple implicaţii în viaţa comunităţii, colegiul fiind considerat drept Centrul cultural-educaţional al Constanţei.
Posesor al mai multor distincţii, precum titlul de „Profesor Evidenţiat” (1983) şi Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I (2006) acordate de Ministerul Educaţiei, Premiul de Excelenţă (2005) acordat de Biroul executiv al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, „Diplomă Specială”, acordată de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, pentru susţinerea actului de cultură autentic şi a scriitorilor din spaţiul Pontic, profesorul Constantin Vitanos este autorul a zeci de volume de specialitate pedagogică, dar şi istorică.
 
De data aceasta, a făcut echipă alături de fiul său, dr. Claudiu Alexandru, doctor în istorie contemporană/imagologie al Universităţii Bucureşti, împreună realizând o lucrare ce nu are o tematică 100% istorică, dar care conexează problematica umană, din perspectivă geografică, istorică, dar şi ecologică.
 
„În pregătirea şi elaborarea cărţii, rolul meu a fost de sprijin şi documentare”, declara, pentru ZIUA de Constanţa, Vitanos jr. Adăugând: „De asemenea, am scris părţile legate direct de Centenarul Marii Uniri, domeniu dezvoltat pe larg în pastila Info Centenar de la Naţional TV şi Naţional 24 Plus (actualmente fiind editor ştiri externe al acestui post - n.r.). De asemenea, am publicat şi în Evenimentul Istoric. Am petrecut patru ani în arhive, unde am identificat materiale de valoare inestimabilă, unele unicat, documente inedite, lucru demonstrat prin fişa de consultare existentă la dosare. Am efectuat documentare de teren la Mănăstirea Casian, la Peştera «Sf. Andrei», la Capidava şi «Izvorul Tămăduirii». Am cules mărturii de la Periprava, Gura Portiţei, Mila 23 şi alte zone din Deltă. Am identificat şi furnizat material ilustrativ şi din colecţiile Evenimentul Zilei, Capital şi Adevărul. Cu tata am colaborat foarte bine. El nu intră pe internet şi de aceea vocea lui în universul virtual sunt eu”.
 

„Să se afle ce e cu Dobrogea, altfel decât s-a scris până acum”

 
Cu un titlu original, gândit de prof. Constantin Vitanos să acopere o plajă mai largă de aspecte, volumul este foarte inteligent gândit, chiar atipic, capitolele decurgând - şi incitând la lectură - unul din celălalt, oferindu-ne astfel posibilitatea de a o parcurge cu plăcere, cu uşurinţă, dar şi cu atenţie.
 
Şi pentru că nu toţi cei care vor dori să răsfoiască această lucrare pot avea şansa de a intra în contact direct cu autorii, i-am solicitat prof. Constantin Vitanos să spună de unde a plecat ideea acestei cărţi.
 
„Sunt dobrogean, sunt istoric şi am avut multe posibilităţi de a cunoaşte bine ţara, în general, dar mai ales Dobrogea, în mod special, din toate direcţiile, incluzând şi spiritualitatea ei, bineînţeles. Şi, în timp, am început să fiu deranjat de faptul că mulţi nu prea ne iau în seamă pe noi, dobrogenii, ori scriu cu superioritate în cărţi sau reviste. În esenţă, nu am fost mulţumit, ca specialist, de cum era tratată în general Dobrogea, chiar şi în lucrările de specialitate, şi atunci mi-am spus că trebuie să lupt cât de cât să am un punct de vedere calm, liniştit, nebelicos şi să se afle ce e cu Dobrogea, altfel decât s-a scris până acum”, declara prof. Constantin Vitanos.
 
După cum se poate vedea şi din fotografie, surprinzătoare sunt şi coperţile cărţii, care relevă şase citate, deci nu ilustraţii, cum se procedează îndeobşte. „Am văzut că la marii autori străini, mai puţin la români, se foloseşte sistemul acesta. Ilustraţiile legate de Dobrogea sunt în cea mai mare parte cunoscute“.
 
Structurată pe două mari capitole, cartea porneşte şi de la titlu - care de obicei este unul scurt -, de data aceasta el reliefând ce au gândit autorii. Ideea titlului este dezvoltată încă de la primul capitol, care oferă repere istorice ale României, cu accentul pe Dobrogea.
 
În cel de-al doilea capitol „Dobrogea: trăsături distincte şi entităţi unice”, prof. Constantin Vitanos încearcă să arate cum îmbogăţeşte Dobrogea patrimoniul umanităţii, fiind urmărite şapte mari teme, prezentate din alt punct de vedere faţă de ceea ce ne-au obişnuit istoricii. Prima temă insistă pe esenţa naturii, pe latura pozitivă, dar în acelaşi timp autorii atrag şi atenţia asupra unor pericole iminente care ne pândesc, ceea ce ne determină să concluzionăm că această carte are şi un puternic mesaj.
 
Apoi urmează celelalte şase teme care pleacă de la un arc peste timp, din momentul intrării în istoria universală a primului ţinut, continuă cu etnogeneza românilor şi răspândirea creştinismului în regiune, fiind atinsă şi o dilemă foarte interesantă, aceea a prezenţei Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea. Evident, nu putea fi omis mozaicul de neamuri şi culturi care se succed în această provincie românească, iar, în cele din urmă, să fie atinsă antiteza dintre potenţialul „perlelor turismului” şi felul cum sunt ele lăsate pradă abandonului.
 
Într-o anexă bogată, autorii s-au aplecat asupra evoluţiei judeţelor României în perioada 1990-2015, cu date şi informaţii de geografie economică într-o radiografie realistă.
 
Numai simpla răsfoire ar putea determina cu siguranţă managerii unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa să-şi dorească să dispună în bibliotecile şcolilor de „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii”.
 
Toţi cei interesaţi pot contacta ZIUA de Constanţa pentru mai multe amănunte, la telefon 0241 55 20 19.
 
Sursa foto 1: Facebook Claudiu Alexandru Vitanos
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Ecouri la evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea!”. Cotidianul ZIUA de Constanţa, felicitat de academicieni

06 Dec 2018 1008

#Dobrogeaetnică Mesajul prof. Constantin Vitanos, promotorul temei „Etniile împreună pentru Dobrogea!“

24 Nov 2018 396

#Dobrogeaetnică Pregătind sărbătoarea Dobrogei, la 140 de ani, reprezentanţii etniilor se alătură proiectului ZIUA de Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2018 977

#Dobrogeaetnică Etniile împreună pentru Dobrogea! ZIUA de Constanţa dedică, în premieră, o campanie „modelului dobrogean“

09 Nov 2018 1836

„Analele Dobrogei“ - tematică; particularităţi

09 Oct 2018 1072

Carte semnată de Constantin și Claudiu Vitanos, lansată la Constanța „În Dobrogea, încă mai simți existența lui Dumnezeu“

01 Oct 2018 1469

1925 Prima promoție de învățătoare

22 Nov 2017 468

1920 Şcoala de fete Medgidia

22 Nov 2017 630

#scrieDobrogea Contribuția școlii la renașterea Dobrogei și la făurirea statului național unitar (1878-1918) - galerie foto

06 Oct 2017 3444

Mănăstirea Sfânta Cruce va fi gazda unei reuniuni colocvial-științifice. Vezi cui îi este dedicată aceasta

26 Jul 2013 1487

Profesorul Constantin Vitanos, la ceas aniversar

26 Jul 2013 2737

Eveniment cultural la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”

14 Jun 2012 1025