Cultura

„Inima Reginei Maria”, un spectacol-oglindă care te așază în faţa unei mentalităţi a vremurilor vechi pus în practică astăzi.

„Inima Reginei Maria este un spectacol care repune în discuție criza spirituală actuală și implicit salvarea din ea prin neuitare și iubire: Poporul meu, să nu uiți că te-am iubit...” (Radu Aldulescu, scenarist).

 Spectacolul „Inima Reginei Maria” a avut premiera la Teatrul de Stat Constanța în weekend. Publicul a putut urmări spectacolul atât în data de 8 decembrie, dar și în următoarea zi.  

„Inima Reginei Maria” este o piesă după un scenariu de Radu Aldulescu, în regia artistică a Alinei Hiristea şi a asistentului de regie artistică Laurenţiu Tudor. Consultant onorific al spectacolului este Emil Boroghină, iar  compoziţia muzicală aparţine Andreei Vâţă-Dienes şi lui Marius Roje.

Conform echipei de producție această premieră este unică în peisajul teatral național. Spectacolul este dedicat Centenarului Marii Uniri, prin rememorarea Reginei Maria a României, cea care a avut un rol determinant în parafarea Unirii de către marile puteri ale lumii.

Sâmbătă au dat viață personajelor Dana Dumitrescu în rolul Reginei României Mari, Maria, Remus Archip în rolurile Regelui Ferdinand şi a lui Iuliu Hossu. Prinţul Barbu Ştirbei  a fost jucat de Marian Adochiţei. Liviu Manolache i-a interpretat pe Brătianu, şeful guvernului liberal, generalul NKVD, primar, om din socialism. Au mai fost interpretate câteva personaje și de către studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.
 
Patru mari actrițe ale teatrului constănțean Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu și-au asumat dificila misiune de a face punți de legătură, prin intermediul rememorărilor, între actele piesei.
 
La conferința de presă dinaintea premierei, Mirela Pană a accentuat faptul că acest proiect este conceput special pentru Centenar. La rândul său regizorul Alina Hiristea a vorbit despre importanţa aducerii în faţa spectatorilor a femei care a fost Regina Maria, a simbolisticii ei pentru români; deși nu era de origine română s-a arătat a fi mai patriotă decât mulți alții. „Piesa a plecat de la întrebarea ce s-ar întâmpla dacă Regina Maria s-ar uita în ochii noştri acum ? ”, a declarat  Alina Hiristea.
 
Scenaristul  Radu Aldulescu a vorbit cu mult drag despre această piesă accentuând faptul că trebuie să apreciem trecutul deoarece face parte din ceea ce ne reprezintă ca neam. „Este o distopie a ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani dinspre trecutul spre prezentul şi viitorul nostru”, a menţionat Radu Aldulescu.  
 
Liviu Manolache, unul din actorii  care întrupează cele mai multe roluri- Brătianu, şeful guvernului liberal, generalul NKVD, primar, om din socialism a delcarat faptul că „Cei care vor veni la spectacol trebuie să o facă, să vadă finalul incendiar, simplu şi dureros al piesei E un scenariu scris special. Nu e o piesă de teatru. E un spectacol. O scriitură modernă”.

În opinia asistentului de regie artistică Laurenţiu Tudor  acţiunea piesei  stârneşte un râs amar publicului. „E de văzut pentru că ne pune faţă în faţă cu noi înșine”.

Spectacolul este o lecţie de istorie, o amintire de care trebuie să ţinem cont, dar şi o incitare la întrebări şi răspunsuri. Publicul îşi pune anumite întrebări la începutul piesei, la care îşi va putea răspunde singur, la finalul ei.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție șoferi! Restricții de trafic cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății”

19 Jun 2019 653

Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății” de la Constanța

17 Jun 2019 1034

Spectacolul "Billy șchiopul" de Martin McDonagh, în premieră la Constanţa

14 Jun 2019 1607

Maraton fabulos în cea de-a IV-a ediţie Patru scene pentru 36 de spectacole valoroase, în cele 11 zile ale Festivalului de Teatru „Miturile Cetăţii“ de la Constanţa

14 Jun 2019 1727

Cronică de spectator la Teatrul de Stat Mergeţi la spectacolul „Billy Şchiopul“, să descoperiţi ce avem în comun cu... irlandezii!

04 Jun 2019 581

Prima premieră din 2019 la Teatrul de Stat, în interimatul lui Erwin Șimșensohn. Cum a ajuns „Billy Șchiopul” pe scena constănțeană

30 May 2019 990

Ziua Constanței sărbătorită în mai multe locaţii din municipiu

22 May 2019 514

Spectacolul "Gaiţele" se joacă pe scena Teatrului de Stat Constanţa

20 May 2019 1757

Spectacolul „Inima Reginei Maria” pus în scenă la Teatrul de Stat Constanța de Ziua Regalității (galerie foto)

08 May 2019 454

Ce piese vor fi puse în scenă în acest week-end la Teatrul de Stat Constanța (galerie foto)

03 May 2019 529

S-a luptat în justiţie pentru funcţie Este oficial. Dana Dumitrescu, managerul TSC, umilită la evaluarea anuală. Nota obţinută a fost 5,87 (documente)

03 May 2019 1856

Revista presei locale

20 Apr 2019 571

Managerul Teatrului Național de Stat Constanța, Dana Dumitrescu, nu a trecut evaluarea activității pe 2018. A obținut doar nota 5,87

19 Apr 2019 972

Interviu live Erwin Șimșensohn - „TSC are nevoie de repertoriu și de identitate!“ (video)

19 Apr 2019 2581

Două reprezentații ale spectacolului Gaițele în acest sfârșit de săptămână, la Teatrul de Stat Constanța (galerie foto)

17 Apr 2019 597