Cultura

„Inima Reginei Maria”, un spectacol-oglindă care te așază în faţa unei mentalităţi a vremurilor vechi pus în practică astăzi.

„Inima Reginei Maria este un spectacol care repune în discuție criza spirituală actuală și implicit salvarea din ea prin neuitare și iubire: Poporul meu, să nu uiți că te-am iubit...” (Radu Aldulescu, scenarist).

 Spectacolul „Inima Reginei Maria” a avut premiera la Teatrul de Stat Constanța în weekend. Publicul a putut urmări spectacolul atât în data de 8 decembrie, dar și în următoarea zi.  

„Inima Reginei Maria” este o piesă după un scenariu de Radu Aldulescu, în regia artistică a Alinei Hiristea şi a asistentului de regie artistică Laurenţiu Tudor. Consultant onorific al spectacolului este Emil Boroghină, iar  compoziţia muzicală aparţine Andreei Vâţă-Dienes şi lui Marius Roje.

Conform echipei de producție această premieră este unică în peisajul teatral național. Spectacolul este dedicat Centenarului Marii Uniri, prin rememorarea Reginei Maria a României, cea care a avut un rol determinant în parafarea Unirii de către marile puteri ale lumii.

Sâmbătă au dat viață personajelor Dana Dumitrescu în rolul Reginei României Mari, Maria, Remus Archip în rolurile Regelui Ferdinand şi a lui Iuliu Hossu. Prinţul Barbu Ştirbei  a fost jucat de Marian Adochiţei. Liviu Manolache i-a interpretat pe Brătianu, şeful guvernului liberal, generalul NKVD, primar, om din socialism. Au mai fost interpretate câteva personaje și de către studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.
 
Patru mari actrițe ale teatrului constănțean Nina Udrescu, Cristina Oprean, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu și-au asumat dificila misiune de a face punți de legătură, prin intermediul rememorărilor, între actele piesei.
 
La conferința de presă dinaintea premierei, Mirela Pană a accentuat faptul că acest proiect este conceput special pentru Centenar. La rândul său regizorul Alina Hiristea a vorbit despre importanţa aducerii în faţa spectatorilor a femei care a fost Regina Maria, a simbolisticii ei pentru români; deși nu era de origine română s-a arătat a fi mai patriotă decât mulți alții. „Piesa a plecat de la întrebarea ce s-ar întâmpla dacă Regina Maria s-ar uita în ochii noştri acum ? ”, a declarat  Alina Hiristea.
 
Scenaristul  Radu Aldulescu a vorbit cu mult drag despre această piesă accentuând faptul că trebuie să apreciem trecutul deoarece face parte din ceea ce ne reprezintă ca neam. „Este o distopie a ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani dinspre trecutul spre prezentul şi viitorul nostru”, a menţionat Radu Aldulescu.  
 
Liviu Manolache, unul din actorii  care întrupează cele mai multe roluri- Brătianu, şeful guvernului liberal, generalul NKVD, primar, om din socialism a delcarat faptul că „Cei care vor veni la spectacol trebuie să o facă, să vadă finalul incendiar, simplu şi dureros al piesei E un scenariu scris special. Nu e o piesă de teatru. E un spectacol. O scriitură modernă”.

În opinia asistentului de regie artistică Laurenţiu Tudor  acţiunea piesei  stârneşte un râs amar publicului. „E de văzut pentru că ne pune faţă în faţă cu noi înșine”.

Spectacolul este o lecţie de istorie, o amintire de care trebuie să ţinem cont, dar şi o incitare la întrebări şi răspunsuri. Publicul îşi pune anumite întrebări la începutul piesei, la care îşi va putea răspunde singur, la finalul ei.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei spectacole vor fi puse în scenă la Teatrul de Stat Constanța în Weekend-ul următor

18 Mar 2019 383

Teatrul de Stat Constanța te invită la spectacol! Ce piese de teatru puteți viziona la sfârșitul săptămânii

11 Mar 2019 593

Teatrul de Stat Constanţa Conferinţa proiectului "Legende pe ruine circulare" a ajuns la final (galerie foto)

07 Mar 2019 263

Ce spectacole vor fi puse în scenă la Teatrul de Stat din Constanța în al doilea weekend al lunii martie (galerie foto)

05 Mar 2019 679

#citeșteDobrogea Secretarul literar-artistic Jean Badea aniversează 83 de ani. Jumătate i-a dedicat teatrului constănțean

02 Mar 2019 665

Premieră în România, pe scena Casei de Cultură din Constanţa. Teatrul Ţigănesc din Moscova vine cu un show inedit

01 Mar 2019 747

UPDATE Fost secretar de stat în Guvernul Cioloş, regizorul Erwin Şimşensohn, desemnat director al Teatrului de stat din Constanţa

28 Feb 2019 881

LIVE TEXT. Ședință ordinară a Consiliului Județean Constanța Consilierii județeni votează, azi, mai multe proiecte importante

28 Feb 2019 865

Consiliul Judeţean Constanţa va numi un director interimar la Teatrul de Stat Constanţa

28 Feb 2019 707

Primăvara începe cu trei spectacole la Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

25 Feb 2019 1081

Revista presei locale

23 Feb 2019 615

Artiștii Ateneului din Iași, în turneu la Teatrul de Stat din Constanţa cu spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr“

22 Feb 2019 623

După ce nu s-a prezentat niciun ofertant Municipalitatea schimbă condiţiile pentru achiziţia proiectului de reabilitare termică a Teatrului de Stat Constanţa (document)

20 Feb 2019 468

Spectacole pentru îndrăgostiții de toate vârstele, la Teatrul de Stat Constața

12 Feb 2019 686

Teatrul de Stat Constanța a programat în weekend-ul următor două comedii. Ce piese vor fi puse în scenă (galerie foto)

05 Feb 2019 828