Întrucât la „consumul” de carte România e codașa Europei Ministerul Culturii a lansat campania de promovare „Citește Românește”


Din dorința de a promova cărțile autorilor autohtoni și de a realiza o comunicare mai bună între aceștia și cititorii lor, Ministerul Culturii, în calitate de inițiator, cu sprijinul eMAG, al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociației Editorilor din România, a lansat, la finele săptămânii trecute, o campanie de promovare a cărților românești, numită „Citește românește".
 
În această perioadă, în care târgurile de carte și librăriile mari au fost închise sau nu au mai avut posibilitatea de a fi organizate, ministerul încearcă să fie alături de autorii români prin promovarea consumului de carte românească.
 
Totodată, proiectul își dorește să crească consumul de carte, în general, România aflându-se pe ultimele locuri din Europa la acest capitol, cu aproximativ 20 de milioane de cărți vândute anual, în timp ce în Italia se comercializează aproximativ 190 de milioane, iar în Franța 430 de milioane.
 
„Unul dintre primele obiective pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de ministru al culturii a fost să găsim pârghiile pentru creșterea consumului de carte românească și a numărului de cititori. Deși am fost încetiniți în implementarea unor proiecte, de situația neprevăzută creată de pandemie, reușim să venim cu unul nou, în parteneriat cu mediul privat, pe care ne propunem să îl desfășurăm pe o perioadă cât mai lungă de timp. Prin campania «Citește românește» dorim să promovăm autori români și să convingem din ce în ce mai mulți oameni să cunoască și să citească cărți ale scriitorilor, poeților, autorilor noștri, în general. Am căutat un partener care să poată implementa un astfel de proiect, iar eMAG a răspuns imediat, cu solidaritate, inițiativei noastre, punând la dispoziție toate resursele necesare desfășurării unei astfel de campanii. Totodată, campania este deschisă tuturor librăriilor, magazinelor online sau distribuitorilor de carte, astfel încât, împreună, să promovăm literatura românească și să o facem cunoscută publicului larg. Mulțumesc, pe această cale, partenerilor și tuturor scriitorilor și personalităților care se alătură acestui demers de promovare. Putem să arătăm autorilor noștri o adevărată apreciere cumpărându-le cărțile, citindu-le și vorbind despre ele", a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
 
Pe platforma eMAG vor fi disponibile peste 2100 de titluri provenind de la peste 1100 de autori, din domenii variate, de la cărți de ficțiune, istorie sau economie, până la cărți pentru copii.
 
Uniunea Scriitorilor din România se asociază acestei campanii, Președintele U.S.R., Nicolae Manolescu, marcând importanța lecturii cărților scriitorilor români, validați de critica literară și formând scara de valori a literaturii contemporane.
 
„Piețele de carte mature se bazează, în principal, pe cărțile autorilor autohtoni. România este una dintre excepțiile Europei, din acest punct de vedere, și este în interesul întregului lanț editorial ca acest lucru să se schimbe. O campanie de promovare a cărților autorilor români este un pas foarte bun către așezarea lucrurilor pe drumul lor firesc”, a declarat Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România.
 
Campania „Citește românește”, inițiată de Ministerul Culturii săptămâna trecută, are deja un nou partener. Elefant.ro se alătură și scoate în evidență autorii români, prin crearea unei secțiuni dedicate, care preia numele campaniei, „Citește românește”.

 
Citește și:

Proiect de lege Când ar putea fi organizate evenimente, festivaluri și manifestări culturale sau artistice cu peste 1000 de participanți (documente)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 431

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 506

Iată lista siturilor arheologice din municipiul Constanța

04 Mar 2024 783

Antichitati de contrabandă, returnate în Bulgaria. Anunțul Directorului Direcției Generale Inspectoratul Protecției Patrimoniului Cultural

23 Feb 2024 457

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 742

Raluca Turcan Ministerul Culturii va finanța Muzeul Național Brukenthal şi festivalurile consacrate din Sibiu

13 Jan 2024 752

Ministerul Culturii va da în judecată executantul lucrărilor la Muzeul Național „George Enescu"

11 Jan 2024 783

Născut în Dobrogea Bujor Rîpeanu, istoricul cinematografiei românești

11 Jan 2024 800

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 827

Campanie națională de informare destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității

09 Jan 2024 892

Finanțare nerambursabilă pentru mai multe proiecte culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, pentru anul 2024 (DOCUMENT)

08 Jan 2024 693

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1444

CA-ul Mamaia SA convoacă Adunarea Generală a Acționarilor! Se va discuta despre Vila Regală din Mamaia

02 Dec 2023 887

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

19 Nov 2023 829

Prof. univ. dr. Florin Anghel, Universitatea Ovidius Constanța Dobrogea la 145 de ani în statul român. De ce trebuie să salvăm Palatul Regal din Mamaia?

16 Nov 2023 1097