Cultura

Invitație lansată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Concert Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia''


Marți, 23 aprilie 2019, în intervalul orar 18.00-19.15, Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” organizează, în parteneriat cu prestigiosul Colegiu Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, în Sala „Sergiu Celibidache'', Concertul Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia'' (muzică de cameră), susținut de artiștii: Domenico Calia - clarinet (Italia), solist concertist și profesor de clarinet, triplu premiat cu distincția „Artist de 5 stele'' de Revista MusicVoice International și Andreea Bratu - pian (România), solist concertist, lector univ. dr. la Universitatea Ovidius Constanța, Facultatea de Arte.

Programul muzical va conține piese din creația compozitorilor  Giuseppe Caramiello, Antonio Fraioli, Crescenzo Langella, Gianfranco Messina,  Giacomo Setaccioli, George Enescu, Paul Constantinescu, Ioan Dobrinescu.

În deschiderea evenimentului, dr. Dorin Popescu, presedintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House”, va susține alocutiunea „România. Rădăcina Romană”.

Intrarea la eveniment este liberă.
 
Lucrări românești și italiene de referință
Concertul Extraordinar, organizat în perioada exercitării președinției românești a Consiliului Uniunii Europene, evidențiază legăturile spirituale, culturale și artistice dintre România și Italia, afinitatea și complementaritatea celor două culturi, co-apartenența europeană a valorilor culturale și artistice ale acestor țări.

Concertul  Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia” face parte dintr-un proiect internațional  de anvergură, dezvoltat de cei doi artiști în anul 2019 și desfășurat în diferite centre de cultură reprezentative din cele două țări (România și Italia). Programul muzical  conține lucrări  românești și italiene de referință din repertoriul secolului al XX-lea și deopotrivă din cel contemporan, solistic sau specific duo-ului cameral instrumental. Piesele de rezistență ale Concertului vor fi Sonata în Mi bemol Major (în 3 părți) de Giacomo Setaccioli –  bijuterie neoclasică a repertoriului italian cameral de la începutul secolului  XX – în premieră în România și premiera absolută pentru  piesa  lui Gianfranco Messina (Cytere) pentru clarinet și pian.

În marja prezenței în România a prestigiosului solist italian, Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța organizează, în perioada 22-24 aprilie, în spațiile Colegiului, un Master-class pentru clarinet - Maestrul Domenico Calia (Italia), cu participare gratuită pentru elevii Colegiului. La finalul Master-class-ului se vor acorda Certificate de Participare  pentru  cursanții activi.
 
Domenico Calia, clarinet (Italia) 
Prestigios solist concertist din tânăra generație italiană, s-a  impus pe scenele italiene și internaționale ca un interpret versatil, cu un larg repertoriu variind de la muzica clasică la cea modernă și contemporană, dezvoltând direcții de cercetare individuală și practică în sondarea  unor  tehnici inovatoare, precum: sunetul de umbră, sunetul rupt, secvența de sunete pe un sunet susținut, sunetele cu mai multe straturi etc. Deține numeroase premii internaționale și este laureat al mai multor concursuri de profil (printre care Primul Premiu absolut la Concursul Național „Citta di Balestrate”, Concursul Tinerilor Muzicieni „Citta di Camanno”, Premiul I la Concursul Internațional „Carlo Agresti- Grancia Certosina”, Salerno, Premiul „Mauro Patti” la Concursul Național „Citta di Gangi”). În calitate de solist concertist, colaborează cu (și a desfășurat / desfășoară activități profesionale la) Teatro alla Scala Milano, Abruzzese Sinfonica, Teatro Massimo, AIMA Milano, La Multipromo Opera Festival Florenta, Orchestra del teatro Alessando Manzoni din Milano, Orchestra Italian Opera Florence etc.

Andreea Bratu, pian (România) 
A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București; a urmat specializarea bienală postuniversitară în Muzică Vocală de Cameră la Conservatorul “Giuseppe Verdi” din Milano (Italia); participantă la importante Master-class europene conduse de mari Maeștri ai Pianului; deține numeroase premii la diferite concursuri și festivaluri naționale și internaționale (printre care Premiul Criticii Muzicale în cadrul Concursului „Mihail Jora” din București). Din 2005 desfășoară o constantă activitate didactică, de cercetare  în domeniu (Pian și Cercetare în Interpretare Muzicală) ca lector univ. dr. al Facultății de Arte, Universitatea „Ovidius” din Constanța, profilul Muzică; este Doctor în Muzică (Magna cum Laudae) la Universitatea Națională de Muzică din București (2010). Colaborează cu prestigioase Societăți Internaționale muzicale. Autoare a antologiei de autor (ediție îngrijită) pentru studiul pianului „Culegere de piese pentru pian. Vol. I, Mici studii romantice”  (Ed. Muzicală,  București, 2016).
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 578

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Studenți și masteranzi de la Facultatea de Arte sărbătoresc Constanța printr-un vernisaj dedicat Cazinoului (galerie foto+video)

21 May 2019 880

Masă rotundă internaţională, cu istorici de la Cernăuţi şi Kiev, găzduită de MINAC

20 May 2019 684

Maratonul „Alerg pentru autism Marea Neagră“ - povestea unei comunităţi puternice (galerie foto)

07 May 2019 1744

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 7 martie 2019

11 Mar 2019 727

Călin Popescu-Tăriceanu - „Preşedintele pare decis să facă tot ce poate ca să pună beţe în roate Guvernului”

07 Feb 2019 538

Proiectul de țară, în Dobrogea Orizontul utopic trebuie conservat

28 Jan 2019 891

15 directori în 100 de ani Cine a condus Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa. Directorul cu cel mai lung mandat (galerie foto)

19 Jan 2019 3067

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar rușinoasă a stadiului culturii Constanței (galerie foto)

17 Jan 2019 955

Asociaţia Casa Mării Negre, a doua masă rotundă, aceeaşi temă Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?

14 Jan 2019 652

Întâlnirea publică deschisă anuală a Dobrogei, la Casa de Cultură Constanța

12 Jan 2019 818

Bilanțul activității Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House pe anul 2018 (document)

04 Jan 2019 971

Forumul Religiilor în Dobrogea Împotriva desacralizării şi exodului

23 Nov 2018 914

Proiect ZIUA de Constanţa „Forumul religiilor în Dobrogea“. Participă reprezentanţi ai BOR, ai Bisericii Catolice şi ai Cultului Musulman

19 Nov 2018 1141

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 534