"IPS Teodosie a fost unul dintre cei mai buni elevi ai mei"

1214163091.jpg

Interviu acordat de prof. Dr. Cezar Vasiliu

Unul dintre cei mai renumiti preoti ortodocsi din lume si membru al Academiei Romano-Americane, prof. Dr. Cezar Vasiliu, a sustinut la Cercul Militar din Mangalia o conferinta intitulata "Sfinti si Sfintenie - Mitropolitul Nifon al II-lea al Tarii Romanesti, primul canonizat in Romania". Cu aceasta ocazie, prof. Dr. Cezar Vasiliu ne-a oferit cateva amanunte despre situatia Bisericii Ortodoxe Romane din Canada, dar si despre discipolii dobrogeni pe care i-a avut de-a lungul timpului.

Spuneti-ne cateva cuvinte despre prof. dr. Cezar Vasiliu, un obisnuit al Mangaliei si membru de onoare al Clubului Artelor "Solteris".


Pentru cititorii dumneavoastra, trebuie sa spun ca sunt profesor de istorie a crestinismului la Facultatea de Teologie a Universitatii Sherbrooke din Montreal, Canada, unde am infiintat o sectie ortodoxa, la care avem in pregatire primii doctoranzi. Am facut liceul si seminarul de teologie in Romania, apoi cursurile de licenta terminate in 1963, trei ani de doctorat si o bursa la Vatican. In 1984, dupa ce am fost secretar al Episcopiei Romane din Paris, am cerut azil politic in Franta. In 1985 am venit in Vancouver, unde am predat limba italiana la facultatea de aici. Din 1998 sunt la Facultatea din Sherbrooke din Montreal. La Mangalia vin pentru a treia oara, este un oras minunat, iar eu sunt membru de onoare al Clubului Artelor "Solteris". Desi ma simt bine aici, ma voi intoarce in Canada pentru a milita pentru unirea celor doua parohii de acolo - Episcopia Ortodoxa Romana din America si Canada si Biserica Ortodoxa Americana.

Se spune despre romani ca sunt mai putin uniti decat alte popoare, ale caror cetateni se stabilesc in tari straine. Este adevarat acest lucru si in ceea ce ii priveste pe romanii din Canada?


Romanii sunt uniti in Canada, la fel ca si America. Vor fi si mai uniti daca cele doua episcopii ortodoxe din America si Canada se vor uni la randul lor. Noi asteptam ca acest lucru sa se intample fie in toamna acestui an, fie la inceputul anului viitor. In 1993 cei doi episcopi ai celor doua parohii s-au intalnit si au semnat o declaratie comuna in care se afirma dorinta de unitate canonica intre cele doua episcopii si erau reabilitati episcopul Policarp si arhiepiscopul Valerian. Exista deja 3-4 parohii unde se slujeste numai in limba engleza, iar de pe frontispiciul bisericii a fost sters cuvantul "romana", figurand numai "Ortodox Church". Insa, daca aceasta unitate va avea loc, credinciosii celor 39 de biserici ortodoxe din America si Canada - din care noua sunt biserici romanesti - nu vor avea decat de castigat in ceea ce priveste credinta lor si spiritul romanesc.

Printre discipolii dumneavoastra se numara mai multe nume binecunoscute credinciosilor dobrogeni. Spuneti-ne cateva dintre acestea.


Printre studentii mei, care acum sunt unii dintre stalpii credintei ortodoxe din zona Dobrogei se numara preotul protopop al Mangaliei, Iulian Rotaru, preotii Aurel Bolba si Petre Restantia, tot din Mangalia, preot Anghel Dincu, preotul Vasile Gurita, din Eforie, dar si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Despre acesta nu pot avea decat cuvinte de lauda: a fost sef de promotie, unul dintre cei mai buni elevi ai mei, care a reusit sa obtina doua doctorate.

Preotii pot candida, mai nou, la consiliile locale. Ce parere aveti despre imixtiunea politicului in religie si invers?


Religia ar fi bine sa nu se amestece cu politicul. Fiecare isi are rostul ei, dar nu trebuie sa se intrepatrunda prea mult. Spiritualul nu are aproape nimic de a face cu politicul, asa ca ar fi mai bine politicienii si preotii sa isi vada fiecare de locul sau.

Scris de: {autor}Mihaela Marin-DUBEI{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 630

Constănțeanul pasionat de literatura SF care și-a văzut scrierile la edituri din străinătate. Costi Gurgu împlinește 54 de ani

01 Apr 2023 1142

Revista Zări Alb Astre Este ROMGLEZA decăderea limbii române?

09 Jan 2023 1395

Liceul Teoretic „George Călinescu” organizează un concurs de creaţie literară în limba engleză

19 Apr 2022 1613

ISJ Constanța Număr record de participanți la Olimpiada Națională de limba engleză- etapa locală

12 Mar 2022 4411

Pirates Resort se pregătește pentru un nou sezon și caută bucătari specializați în bucătărie internațională

01 Mar 2022 1788

#ConstanțaEsteBine 365 zile de Sărbătoare în 2022. Ziua 10 – 10.01.2022. Astăzi sărbătoresc ritmul vieții

10 Jan 2022 1515

Știați că….? O celebră cântăreață se află la ceas aniversar. Una din piesele ei s-a aflat Top 89 Hit Selection (video)

14 Oct 2021 1293

Ziua Limbii Engleze. Mesajele profesorilor „A greși este un pas firesc în procesul de învățare”

23 Apr 2021 2308

Știați că….? Celebrul fondator al formației Phoenix s-a născut la această dată?

19 Apr 2021 1742

Oxford Test of English – cel mai „smart” mod de certificare a competențelor în limba engleză – acum și la Constanța

02 Apr 2021 2634

Doliu la CERONAV! A murit prima profesoară de limba engleză maritimă, Georgeta Albu

19 Mar 2021 4415

Învățământul online prilejuiește parteneriate benefice Activități comune între Liceul „George Călinescu” și Universitatea „Ovidius”

20 Feb 2021 3618

Școală de vară în limba engleză la Universitatea „Ovidius”

21 Sep 2020 2348

Admiterea de toamnă la Universitatea Maritimă din Constanța. Un nou program de studii de licență

14 Sep 2020 1944