Iubire, trădare și căință într-un spectacol incendiar pe scena Teatrului de Stat din Constanța (galerie foto)

  • Vineri, 22 octombrie , a avut loc spectacolul „Doi tineri din Verona” pe scena Teatrului de Stat din Constanța,  în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.
  • Spectacolul face parte din ultimele trei reprezentații la sediul din bulevardul Ferdinand înainte de începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.
  • Printre spectatori s-a aflat și artista Ada Milea.

Povestea este una încărcată emoțional. Este o poveste despre iubiri neîmpărtășite, trădare, disperare, moarte, căință și renaștere. Într-un spectacol de excepție, actorii s-au contopit cu personajele și au reușit să transmită toate aceste emoții.

Valentin, un tânăr însetat de cunoaștere pleacă pentru a explora tărâmuri străine, a vedea minunile lumii și a se școli într-o altă cultură. Valentin nu poate să-l înțeleagă pe prietenul său cel mai bun, Proteus, care rămâne acasă deoarece este legat de iubirea sa pasională pentru Iulia.

Părinții lui Proteus încearcă să îi schimbe veșmintele, modul de gândire, însă el rămâne fidel iubirii pentru Iulia. Cei doi au făcut schimb de inele. Iulia i-a dăruit un inel pe care să îl poarte de dragul ei, un simbol care să îl însoțească, să îi amintească de ea.

Dacă la început Valentin râde de puterea dragostei, atunci când o întâlnește pe Silvia, fiica ducelui, este fermecat de ea, punând-o pe un piedestal. Astfel, devine și el un nebun îndrăgostit, care ar da orice pentru atenția ființei iubite.

Proteus este trimis și el la curtea ducelui și este fermecat de Silvia din primă clipă, uitând de promisiunile din trecut. Iulia devine  imaginea iubirii pierdute, neîmpărtășite.

Obsesia pentru Silvia îl transformă pe Proteus într-un om fără scrupule și scoate din el partea cea vicleană. Nu numai că își încalcă jurămintele, dar își înjunghie pe la spate cel mai bun prieten, care îi mărturisise secretul iubirii dintre el și fata ducelui. Silvia nu este păcălită de jocurile lui Proteus și îl citește ca pe o carte deschisă, atunci când el încearcă să o cucerească. Ea îl îndeamnă să se întoarcă la iubirea sa din trecut, la prima dragoste.

Valentin este exilat de către duce pentru că a îndrăznit să iubească. Orb și fără speranță, duce o viață de proscris și se simte mort. Vine o zi în care îi apar în cale oamenii potriviți și se alătură lor, ca un frate.

Cu ajutorul lor reușește să o reîntâlnească pe Silvia, care încă îl iubește necondiționat. La scenă ia parte și Proteus. El cade în genunchi rușinat și vrea să își ia viața pentru a-i arăta regretul și repulsia față de faptele săvârșite. Vechiul său prieten vede cu ochi buni căința.


Imaginea de final îi surprinde pe cei patru îndrăgostiți, trecuți prin grele încercări.Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a știut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea. „O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.

Acest spectacol a fost selecționat pentru ediția cu numărul 31 a Festivalului Naţional de Teatru, cel mai prestigios eveniment național teatral. După 14 ani de absență din selecția FNT, Teatrul de Stat Constanța dovedește din nou că se află printre valorile teatrului românesc. Conceptul din acest an al FNT este CREAŢIA. RECREAŢIA. RE-CREAŢIA, încercând să surprindă astfel răspunsul artiștilor la noile condiții de creație, în contextul pandemiei. 

„Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorul Andreea Săndulescu, costumele Alexandra Mâzgăreanu, este un spectacol cu o distribuţie numeroasă ce cuprinde actori de toate vârstele din Teatrul de Stat Constanţa: Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Maria Lupu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florina Stănculeț, Vlad Lință, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Grațian Prisăcariu, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu.

Mai multe imagini în galeria foto.

Sursă foto: ZIUA de Constanța


Citește și: Ultima șansă înainte de reabilitarea clădirii Programul spectacolelor la Teatrul De Stat Constanța (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța Proiect de promovare a teatrului în liceele constănțene

25 Jan 2022 778

Judecătoria Constanța, primul termen în scandalul de la Teatrul Oleg Danovski

21 Jan 2022 656

#DobrogeaDigitală Doina Baier, la 84 de ani

20 Jan 2022 1571

#ACEDESIGURANȚĂ, un spectacol-instalație - Jucat simultan live și pe Tik Tok

18 Jan 2022 1770

Horoscop pentru marți, 18 ianuarie 2022. Cum va fi ziua pentru fiecare zodie în parte

18 Jan 2022 552

Turcia renunţă parţial la obligativitatea testelor PCR pentru nevaccinaţi

15 Jan 2022 913

Teatrul de Stat Constanța a fost distins cu Ordinul Național Meritul Cultural în grad de Comandor (GALERIE FOTO)

13 Jan 2022 1823

Teatrul de Comedie în doliu! Un cunoscut regizor s-a stins din viață

10 Jan 2022 910

Programul Teatrului „Căluţul de Mare” în perioada 10-16 ianuarie

07 Jan 2022 1907

Pe 5 ianuarie 1961 a fost inaugurat Teatrul de Comedie din București. Ce evenimente au mai avut loc în această zi

05 Jan 2022 513

Constanța culturală Povestea lui Ion Drugan, regizorul care a spart canoanele dragostei

05 Jan 2022 1914

Constanța culturală Retrospectiva premierelor teatrale constănțene

04 Jan 2022 1899

Inaugurarea Teatrului Național din București a avut loc în urmă cu 169 de ani

31 Dec 2021 604

Teatrul „Căluțul de Mare“ a anunțat programul pentru perioada 03.01.2022 – 09.01.2022

30 Dec 2021 1817

Constanța culturală Un cadou de poveste, pentru constănțenii iubitori de teatru

29 Dec 2021 1846