Iubire, trădare și căință într-un spectacol incendiar pe scena Teatrului de Stat din Constanța (galerie foto)

  • Vineri, 22 octombrie , a avut loc spectacolul „Doi tineri din Verona” pe scena Teatrului de Stat din Constanța,  în regia lui Alexandru Mâzgăreanu.
  • Spectacolul face parte din ultimele trei reprezentații la sediul din bulevardul Ferdinand înainte de începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.
  • Printre spectatori s-a aflat și artista Ada Milea.

Povestea este una încărcată emoțional. Este o poveste despre iubiri neîmpărtășite, trădare, disperare, moarte, căință și renaștere. Într-un spectacol de excepție, actorii s-au contopit cu personajele și au reușit să transmită toate aceste emoții.

Valentin, un tânăr însetat de cunoaștere pleacă pentru a explora tărâmuri străine, a vedea minunile lumii și a se școli într-o altă cultură. Valentin nu poate să-l înțeleagă pe prietenul său cel mai bun, Proteus, care rămâne acasă deoarece este legat de iubirea sa pasională pentru Iulia.

Părinții lui Proteus încearcă să îi schimbe veșmintele, modul de gândire, însă el rămâne fidel iubirii pentru Iulia. Cei doi au făcut schimb de inele. Iulia i-a dăruit un inel pe care să îl poarte de dragul ei, un simbol care să îl însoțească, să îi amintească de ea.

Dacă la început Valentin râde de puterea dragostei, atunci când o întâlnește pe Silvia, fiica ducelui, este fermecat de ea, punând-o pe un piedestal. Astfel, devine și el un nebun îndrăgostit, care ar da orice pentru atenția ființei iubite.

Proteus este trimis și el la curtea ducelui și este fermecat de Silvia din primă clipă, uitând de promisiunile din trecut. Iulia devine  imaginea iubirii pierdute, neîmpărtășite.

Obsesia pentru Silvia îl transformă pe Proteus într-un om fără scrupule și scoate din el partea cea vicleană. Nu numai că își încalcă jurămintele, dar își înjunghie pe la spate cel mai bun prieten, care îi mărturisise secretul iubirii dintre el și fata ducelui. Silvia nu este păcălită de jocurile lui Proteus și îl citește ca pe o carte deschisă, atunci când el încearcă să o cucerească. Ea îl îndeamnă să se întoarcă la iubirea sa din trecut, la prima dragoste.

Valentin este exilat de către duce pentru că a îndrăznit să iubească. Orb și fără speranță, duce o viață de proscris și se simte mort. Vine o zi în care îi apar în cale oamenii potriviți și se alătură lor, ca un frate.

Cu ajutorul lor reușește să o reîntâlnească pe Silvia, care încă îl iubește necondiționat. La scenă ia parte și Proteus. El cade în genunchi rușinat și vrea să își ia viața pentru a-i arăta regretul și repulsia față de faptele săvârșite. Vechiul său prieten vede cu ochi buni căința.


Imaginea de final îi surprinde pe cei patru îndrăgostiți, trecuți prin grele încercări.



Regizorul Alexandru Mâzgăreanu a știut să exploateze entuziasmul tinerilor actori și experiența celor mai în vârstă pentru a crea un spectacol complex, cu multe sugestii culturale ce exced textul și epoca în care este plasată acţiunea. „O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.

Acest spectacol a fost selecționat pentru ediția cu numărul 31 a Festivalului Naţional de Teatru, cel mai prestigios eveniment național teatral. După 14 ani de absență din selecția FNT, Teatrul de Stat Constanța dovedește din nou că se află printre valorile teatrului românesc. Conceptul din acest an al FNT este CREAŢIA. RECREAŢIA. RE-CREAŢIA, încercând să surprindă astfel răspunsul artiștilor la noile condiții de creație, în contextul pandemiei. 

„Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, decorul Andreea Săndulescu, costumele Alexandra Mâzgăreanu, este un spectacol cu o distribuţie numeroasă ce cuprinde actori de toate vârstele din Teatrul de Stat Constanţa: Florin Aioane, Andrei Bibire, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Maria Lupu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Florina Stănculeț, Vlad Lință, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Grațian Prisăcariu, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu.

Mai multe imagini în galeria foto.

Sursă foto: ZIUA de Constanța


Citește și: Ultima șansă înainte de reabilitarea clădirii Programul spectacolelor la Teatrul De Stat Constanța (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacolele pregătite de TNOB Constanța pentru această săptămână

26 Mar 2024 351

Spectacole de excepție în aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"

25 Mar 2024 610

Programul Teatrului „Căluțul de mare” Constanța în perioada 26.03 - 31.03.2024. Lista spectacolelor

22 Mar 2024 487

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

11 Mar 2024 491

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 478

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 420

Știri Constanța Teatrul Căluțul de Mare programează un nou spectacol al piesei „Motanul Încălțat”

04 Mar 2024 494

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 949

Martie la TNOB Constanța. O lună plină de emoție și artă, cu spectacole care te vor cuceri!

27 Feb 2024 837

LIVE TEXT Regizorul Andrei Șerban primește titlul de doctor Honoris Causa din partea Universității Ovidius Constanța (FOTO+VIDEO)

26 Feb 2024 860

Deputatul USR, Stelian Ion „Constanța merită un teatru național”

21 Feb 2024 678

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va acorda regizorului Andrei Șerban titlul de Doctor Honoris Causa

20 Feb 2024 682

Direcția Generală Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța caută o firmă care va face curățenie în Pavilioanele pentru pensionari (DOCUMENT)

15 Feb 2024 641

Teatrul ,,Jean Bart" Tulcea pune în scenă spectacolul,,Eva Nostra”

10 Feb 2024 583

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 720