Junele jude la Atelierele Tomis Răzvan Pricop şi-a prezentat volumul de poezie „Retrovizor“ publicului constănţean (galerie foto)



Un tânăr poet constănţean şi-a lansat vineri, la Constanţa, volumul de debut „Retrovizor” la cea de-a cincea întâlnire din cadrul Atelierelor Culturale „Tomis”, care a avut loc vineri seara, la ora 18.00, la Narcispoetica.
 
Răzvan Pricop este un tânăr poet născut la Constanţa, absolvent al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, care oscilează între pasiunea pentru scris şi cea pentru respectarea legii, frecventând cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti şi absolvind Institutul Naţional al Magistraturii, tot din Bucureşti, în anul 2013. După mai multe apariţii în revistele Luceafărul, România Literară, Tribuna, Viaţa Românească, Caiete Silvane, Luceafărul de dimineaţă şi Acolada, „Retrovizor”, apărut la Editura frACTalia, a fost lansat în noiembrie 2015, la Târgul de carte „Gaudeamus”, şi este primul volum publicat al lui Răzvan Pricop.
 
„Suntem la cea de-a cincea ediţie a «Atelierelor Tomis» şi, pentru prima dată, avem de-a face cu un autor pe care l-am descoperit vara aceasta, pentru că a început să frecventeze atelierele noastre. El a fost propus de un alt autor care a venit la atelierele «Tomis». Există o legătură, care, pe măsură ce se dezvoltă această platformă a atelierelor, apar tot felul de autori de care nu ştiam până acum. Despre Răzvan este vina noastră că nu ştiam şi, de fapt, acesta este scopul atelierelor noastre, a descoperi, a susţine şi a promova tinerele valori din Constanţa şi nu numai”, a declarat, în deschiderea atelierului, Mircea Țuglea.
 
Aşa cum s-a discutat în cadrul Atelierelor „Tomis”, poeziile „junelui jude“, aşa cum i se mai spune constănţeanului, sunt despre frumuseţe şi puritate, cuvintele cele mai des folosite în „Retrovizor”, însă făcând o radiografie a realităţii şi creând imagini puternice, concentrate în versuri scurte.

Ce scria România literară despre volumul „Retrovizor“

Despre Răzvan Pricop, Marius Conkan a scris în România literară că este unul dintre cei mai valoroşi debutanţi din ultimii ani, fără a avea încă o receptare pe măsura talentului său. „Ingenios în construcţia imaginii şi lucrând cu o stilistică suficient de complexă încât aproape fiecare poem din volumul «Retrovizor» să fie citabil, Răzvan Pricop ilustrează acel tip de poet care nu se mulţumeşte să radiografieze în detalii fine realitatea, dar nici să scrie doar o poezie de imaginar, distantă faţă de pulsaţia lumii şi aşezată la temelia unor suprarealităţi. Definitorie pentru «Retrovizor» este, întâi de toate, capacitatea de sinteză a autorului, care topeşte, într-un discurs echilibrat, mai multe registre ale limbajului poetic, de la notaţia frustă la explozia imagistică, fără ca vreunul dintre ele să devină dominant în ansamblul volumului. De obicei, Răzvan Pricop îşi concepe poemele pornind de la un nucleu real(ist) sau autobiografic în jurul căruia brodează, ulterior, secvenţe de viaţă cu tentă simbolică, lăsând simplitatea să conducă discursul, chiar şi atunci când plonjarea exclusivă în imaginar reprezintă principala coordonată a unui poem. (...)
 
De aici, caracterul cinematografic al poemelor, definit prin câteva ingrediente specifice, care adaugă un plus de originalitate acestui stil şi univers poetic. Răzvan Pricop construieşte lumi simbolice folosind o tehnică de tipul oglinzilor sparte, deformante, care dublează, adesea într-un sens metafizic, fondul vizual-afectiv al lumii observate şi al memoriei. Chiar şi titlul adecvat ales al volumului ne poate conduce spre o astfel de interpretare, întrucât «retrovizorul» care măreşte şi distorsionează frânturi de viaţă este tocmai memoria capabilă să decupeze «amănunte uluitoare», în jurul cărora orbitează «noua realitate»”, spunea Marius Conkan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

elena voinea

02 Aug, 2020 19:57

Seara de vara rara Toti au masca l plimbare Pe aleile nsorite Sta.la panda sa te prinda Ce altul nu a putut In covid s a prefacut Nu pentru sa te supere ci cu gand sa te salute Ca la tine nu se prinde.Ai de la creator protectie Lumea pentru a o putea conduce Trebuie ceva reducere.Bucurati va

Articole asemanatoare

Scufundări gratuite în Marea Neagră! Află detalii! (video)

08 Aug 2017 3703

Viorel Ilişoi - „Reportajul e o acadea. Place la toată lumea“ (galerie foto)

06 May 2017 5730

Bogdan Papacostea, așa cum nu l-ați mai cunoscut! Bătăuș...

15 Jan 2017 8105

Atelierele Revistei „Tomis”, prima întâlnire din 2017

13 Jan 2017 2725

Atelierele Revistei „Tomis”, sub semnul lui nouă

24 Dec 2016 2247

Atelierele Revistei „Tomis”, ediție de sărbătoare

23 Dec 2016 1965

Lansare de carte marca „Atelierele Tomis“ Privind „Dincolo de ferestre“, cu Irina Georgescu-Groza

08 Aug 2016 4193