Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

Sursa foto: Facebook Steliana Bajdechi
  • A fost șefă de promoție la momentul absolvirii Liceului „Mircea cel Bătrân”
  • Ea a conceput emisiuni complexe de actualitate culturală și de cultură generală, precum: „Interferențe culturale”, „Școala și societatea”, „Povestiri din secolul trecut”
  • A fost distinsă, în anul 2012, cu titlul de realizator de excepție al Radiodifuziunii Române
 
Steliana Duliu, pe numele de la naștere, s-a născut la data de 21 ianuarie 1962, fiind fiica lui Mircea și a Tincuței Duliu.
 
Originară din Constanța, ea a absolvit Liceul „Mircea cel Bătrân” în anul 1981, ca șefă de promoție.
 
Peste cinci ani, a obținut diploma de inginer, emisă de Institutul Politehnic București - Facultatea de Energetică. Și-a continuat studiile la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A studiat și la Universitatea „Ovidius” masterul în Studii Culturale din cadrul Facultății de Litere.
 
Steliana Bajdechi s-a perfecționat în domeniul jurnalismului, managementului și documentarului artistic în România, Franța și Algeria.
 
A deținut următoarele funcții: inginer la „Electromontaj” Constanța (1986-1991) și publicist comentator la Radio Constanța (din 1991).
 
Ea a conceput emisiuni complexe de actualitate culturală și de cultură generală, precum: „Interferențe culturale”, „Școala și societatea”, „Povestiri din secolul trecut” etc.
 
Tot ea a inițiat proiectul „Gala Premiilor pentru Dialog Intercultural”, de la Radio Constanța.
 
A lucrat ca asistent universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității „Andrei Șaguna” din Constanța, între anii 2007 și 2009.

 
A fost distinsă, în anul 2012, cu titlul de realizator de excepție al Radiodifuziunii Române.
 

Din 2009 și până în 2018, Steliana Bajdechi a fost președinta Filialei Constanța a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Asociației Europene Interaxe, organizație neguvernamentală de dialog social, în care s-a implicat pentru valorificarea diversității etnice și culturale din state membre ale Uniunii Europene.
 
Ea a fost partener în organizarea unor acțiuni culturale și proiecte europene, precum: Caravana Gaudeamus-Litoral, Festivalul de film pentru elevi FILMMIC, campania de interes local și național „Salvați Cazinoul din Constanța”, „Tinerii României la Centenarul Marii Uniri” – eveniment organizat de Universitatea „Ovidius” Constanța și alte șase universități din țară.
 
Steliana Bajdechi a publicat: articole în revistele „Tomis”, „Analele Dobrogei”; antologie de cultură și artă „Solteris”; volumul de studii istorice „Drumuri sub cenușă. România și Grecia între 1944-1949” și romanul „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei”.
 
Sursă text: „Dicționar de personalități dobrogene” volumul 4, de Corina-Mihaela Apostoleanu, Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc
 
Citește și:
Constanța culturală Steliana Bajdechi și Angelo Mitchievici, masă rotundă despre tradiție și emoție la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța culturală Steliana Bajdechi și Angelo Mitchievici, masă rotundă despre tradiție și emoție la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța

23 Jun 2022 1059

Constanța culturală Silviu Măcrineanu lansează volumul „Pași în penumbră“

22 Jun 2022 1028

Masă rotundă Jurnalistul cultural Steliana Bajdechi în dialog cu Angelo Mitchievici la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

20 Jun 2022 872

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Constanța! Silviu Măcrineanu își lansează cel mai recent volum "Pași în penumbră"

19 Jun 2022 984

LIVE VIDEO+TEXT Volumul „Agatha Nicolau - Din Dragoste“, lansat la Biblioteca Județeană IN Roman din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Jun 2022 1574

Volumul „Agatha Nicolau - Din Dragoste“, lansat la Biblioteca Județeană IN Roman din Constanța

15 Jun 2022 1166

Agenda de spectacole a acestui weekend, la Constanţa

14 Dec 2019 3241

Târgul Gaudeamus Litoral - cea mai atractivă destinație a acestui weekend

03 Aug 2019 2531

Târgul Gaudeamus Litoral, ediţia a XI-a. Evenimentele celei de-a doua zile (galerie foto)

02 Aug 2019 1832

„Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, lecţie despre rădăcini şi iubire necondiţionată de neam

11 Dec 2018 2461

Lansare de carte marca Steliana Bajdechi. „Romanul pe care l-am visat, dar nu îndrăzneam să-l scriu”

07 Dec 2018 3313

Jurnalist constănţean la Târgul de Carte Gaudeamus Steliana Duliu-Bajdechi lansează romanul „Timpul regăsirii. Fiii Avdellei“

17 Nov 2018 1841

Teatrologul Anaid Tavitian a reconstituit, într-o carte-album, fabuloasa lume a teatrului, din perspectiva scenografei Gina Tărășescu Jianu (galerie foto)

24 Sep 2018 2602

Dobrogea 139 de ani Jurnalista Steliana Bajdechi - „Un efort uriaş de recuperare a trecutului, pentru a-l oferi viitorului“

24 Nov 2017 2813

„Încercăm să readucem în circuit un mare tezaur cultural românesc - literatura exilului“ Reflecții pe tema exilului în viziunea scriitorilor contemporani (galerie foto)

17 Jun 2017 4651