La Cărturești Carusel Lansare de carte a scriitoarei constănțene Doina Jela - „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”


Mâine, 6 februarie, de la ora 18.30, la Cărturești Carusel, Editura Corint invită iubitorii de lectură și carte bună la lansarea volumului „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, autoare Doina Jela.


Volumul a stat la baza filmului „După-amiaza unui torționar”, regizat de Lucian Pintilie în 2001 și nominalizat la premiul „Leul de Aur”.
Vor lua cuvântul: Doina Jela, autoarea volumului „Drumul Damascului”; Nicoleta Savin, jurnalistă, realizatoare Epoch Times România, și Alin Mureșan, istoric, cercetător la IICCMER.
Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.


Întrebată cum și-ar prezenta cartea, Doina Jela a răspuns:

„Aș deranja lumea doar pentru o carte importantă. Ce îeleg printr-o carte importantă? Una care dacă nu ești de tot rigid, îți poate schimba radical părerea despre unele lucruri”.



Ar veni cu mare plăcere și la Constanța


Prozatoarea și publicista Doina Jela s-a născut pe 1 martie 1951, în localitatea Vadu, județul Constanța. Este absolventă a Universității din București, Facultatea de Filologie.
Ultima dată s-a aflat la Constanța în urmă cu patru ani, cu prilejul conferinței „Ficțiune și non-ficțiune în abordarea trecutului comunist: eficiență și impact”, organizată în parteneriat de Universitatea „Ovidius” din Constanța și filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor.



În luna noiembrie a anului trecut, am contactat-o telefonic pentru a-i propune să fie alături de evenimentul Ziua Dobrogei, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța. Cu atât mai mult cu cât era omagiată personalitatea publicistului Constantin N. Sarry prin vocea nepotului său – George Sarry, a cărui carte „Viața mea. Amintiri din închisoare și din libertate”,  prezentă în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, a beneficiat de Prefața semnată Doina Jela. Din păcate, ne-a mărturisit că era foarte prinsă cu ultimele pregătiri pentru cea de-a treia ediție, revizuită și adăugită, a cărții pe care o lansează mâine. Dar a promis că va veni cu mare plăcere să lanseze și la Constanța acest volum.



Autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste ca Tomis, Arta, Amfiteatru, Romania literara, Contemporanul, Familia, Observator (Munchen), 22, Vatra. În 1995, publica la Editura Humanitas romanul non-fictiv „Cazul Nichita Dumitru”, răsplătit de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. În 1997, publica la Editura Polirom volumul „Telejurnalul de noapte”.


În 1998 îi apare în colecția „Procesul comunismului“ volumul „Această dragoste care ne leagă”, desemnat „Cartea anului“ la Târgul internațional de carte de la Timișoara.
În 1999 îi apare, tot în colecția „Procesul comunismului“, cartea „Drumul Damascului” (reeditată în 2002), iar in 2001 „Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste”. Tot în anul 2001, regizorul Lucian Pintilie, inspirat de cartea „Drumul Damascului”, a realizat filmul „După-amiaza unui torționar”.


A tradus pentru Editura Humanitas „Antologia gândirii juridice” de Phillippe Maulaurie; pentru seria „Procesul comunismului“ a aceleiași edituri a tradus „Stalin” de Boris Souvarine, în colaborare, „Cartea neagră a comunismului”, coordonată de Stephane Courtois, „Sărută mâna pe care n-o poți mușca” și „O Americă înfricoșătoare” de Edward Behr și, pentru editura Polirom, din italiana, „Omul grec” (culegere de eseuri).
 

Recenzii la „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”



Un unicat în memoria postcomunistă. Rareori o astfel de indicație – de gen mai curând publicitar – a sunat mai just. […] Cu acest Drum al Damascului Doina Jela ne oferă o triplă surpriză: torționarul Securității, Franț Țandără, descrie torturile în care se specializase, ia asupră-și partea lui de vină, implică sistemul comunist comanditar al ororii și mai ales (aici unicatul este incontestabil) cere să fie judecat într-o țară care, de-a lungul a zece ani de tranziție, nu și-a găsit înca judecători și tribunal” - Virgil Ierunca, România literară, nr. 7, 1999.

„Drumul Damascului e o carte importantă nu doar prin extraordinara impresie pe care ți-o lasă documentul, ci și prin revelarea cu probe indubitabile a modului de funcționare a sistemului represiv comunist. În perversiunea lor infinită, securiștii știau să-și găsească aliați dintre cele mai nefericite și decăzute elemente ale societății. Spre a-și păstra mâinile curate, ei făceau apel la indivizi pe care tot ei îi aduseseră în starea de subanimalitate, creându-le reflexul conditionat al urii și violenței. Astfel de indivizi există și astăzi, ei trăiesc printre noi și, cum spune Frant Țandără, vor muri cu capul pe propria pernă” - Mircea Mihăieș.


Citește și:

Doina Jela abordează trecutul comunist, mâine, la Constanţa

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doina Jela, la ceas aniversar Scriitoarea originară din Constanța este autoarea volumului „Lexiconul negru”, o amplă lucrare ce prezintă personajele care au comis fapte neimaginabile în perioada vechiului regim

29 Feb 2024 852

9 martie, data comemorării celor care s-au opus regimului comunist, îndurând chinuri inimaginabile

09 Mar 2023 1533

Doina Jela, la ceas aniversar Scriitoarea constănțeană împlinește 72 de ani

01 Mar 2023 1543

T.O. Bobe, scriitorul originar din Constanța, împlinește 54 de ani

13 Feb 2023 1917

Cartea zilei Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat - Doina Jela

07 Jul 2022 1484

Scriitoarea Doina Jela, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

09 Mar 2022 1478

Doina Jela, „Pe cont propriu - jurnal (1989 - 1995)“ „Atunci când ceva se termină, trebuie să ne gândim că ceva începe“

21 Jan 2022 3661

Cartea zilei Pe cont propriu. Jurnal (1989–1995) - Doina Jela

17 Dec 2021 1208

Clipa de cultură Interviu cu Sanda Golopenția. Despre tragedia familiei sale și a întregii culturi românești interbelice

30 Mar 2021 4078

Dobrogea Digitală Incursiune în „laboratoarele secrete” ale comunismului românesc

09 Mar 2021 3756

#citeșteDobrogea La mulți ani, Doina Jela! Un gând bun de-acasă, la o aniversare specială

01 Mar 2021 2377

#DobrogeaDigitală Volumul „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”, de Doina Jela, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

19 Nov 2020 2251

#DobrogeaDigitală Informația în oceanul virtual

19 Nov 2020 2874

„Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste” de Doina Jela

18 Nov 2020 3522

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 3041