La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

Ieri, la sediul Asociației „Casa Mării Negre”, timp de două ore, s-au așezat în jurul mesei rotunde provocate de dr. Dorin Popescu pentru a dezbate, în Ziua Culturii Naționale, precaritatea actului cultural de consistență în Constanța o seamă de „voci” importante ale cetății: dr. Lavinia Dumitrașcu – cercetător, președinta filialei Constanța a Societății de Științe Istorice, dr. Sorin Colesniuc - directorul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, Traian Antoniadis – președintele Comunității „Elpis”, prof. univ. Virgil Breban – membru al filialei Constanța a Asociației Inițiativă pentru Cultură Europeană, Elena Vințeanu - secretar administrativ Liga Navală, analist politic Mihăilă Costache, Alexandru Crenganiș, membru Asociația Casa Marii Negre, General Ioan Oscar Beneș, jurnalist Călin Gavrilaș - cotidianul „ Adevărul“, Alina Ioana Vasiliu - Teatrul de Stat, Daniela Stan - ISJ Constanța, Cristian Crăciun – președintele Asociației Militarilor cu dizabilități, Dorelian Bellu, Nora Pârlea (Constanța Plus).
 
Dacă anul trecut au onorat invitația din partea Primăriei Constanța – Mihai Petre, și subprefectul Ali Șenol, de data aceasta nu a mai participat vreun reprezentant al administrației locale, ceea ce a adus o notă „amară” de maximă nepăsare și dezinteres. 
Obiectivul de la care au plecat toate aceste „zbateri” ale diplomatului de carieră Dorin Popescu este unul pur personal, după cum mărturisea, și anume „spațiul în care cresc copiii mei să fie mai pur decât cel în care ar fi crescut fără intervenția mea în spațiul public”.
 
Inventarul de idei și propuneri desprinse la finalul celei de-a treia întâlniri s-a centrat pe necesitatea elaborării unei strategii culturale a orașului Constanța, precedată de o etapă de identificare a nevoilor culturale, a publicului țintă, a rutinelor culturale ale comunității, ca o concluzie a unui barometru cultural sau cercetare sociologică. De asemenea, este imperios necesară, la capitolul infrastructură, construirea unui palat al culturii (s-a lansat chiar ideea unui mall cultural). 
 
„Țin ca unul din brandurile noastre de referință să devină Publius Ovidius Naso și apreciez că nimic nu ar fi mai frumos decât să creăm o casă a lui Publius Ovidius Naso, în fața căreia să apară holograma acestuia care, plângându-se de crivățul și de iarna grea, și de geți și de barbari, să creeze astfel un brand în care să atragem oameni de cultură din Europa. Cum trăiește Verona din mitul balconului poveștii lui Romeo și Julieta putem trăi și noi până la un anumit nivel din brandul, casa, mitul acesta misterios al poetului care rătăcește fără mormânt într-un spațiu aflat la marginea lumii și a Europei”, a reiterat cu mult patos organizatorul Dorin Popescu.
 
Alina-Ioana Vasiliu a propus ca eveniment central al viitoarei strategii culturale a urbei să fie înscris Festivalul Miturile Cetății, continuatorul Serilor Antice. „Constanța nu mai are de ani buni de zile o publicație culturală și cred că ar trebui înființată o astfel de publicație puternică – fie și online –, continuatoare a revistei «Tomis». Poate chiar Uniunea Scriitorilor filiala Constanța să preia acest proiect”, a adăugat reprezentantul Teatrului de Stat.
 
S-a mai vorbit despre accesarea de fonduri europene, crearea unui corp de experți specializați în problematica atragerii de fonduri europene la nivelul administrației locale.
 
Citește și:
 
LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)
 
LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 mai 2023

31 May 2023 1759

Eveniment plin de emoție la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, marcat prin două activități (GALERIE FOTO)

28 Apr 2023 989

UPDATE. Sărbătoriți, de Sfântul Gheorghe, la Farul Constanța. Hagi - „Cadoul meu a fost când m-am născut. Trăiesc prin fotbal“

23 Apr 2023 3126

Este oficial! Consilierul Dorin Popescu a renunțat să-l mai consilieze pe primarul Vergil Chițac și pleacă în MAE

09 Apr 2023 1917

Biblioteca Academiei Române Eveniment cultural de neratat! Expoziția „Oltenia de acum un secol în fotografiile Al. Tzigara-Samurcaș“

14 Feb 2023 1086

LIVE VIDEO+TEXT Noul consul onorific al Franței la Constanța, Romeo Stavăr Vergea, preia oficial funcția (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Sep 2022 3031

Consilierul primarului Chițac, diplomatul Dorin Popescu se pregătește să părăsească Primăria Constanța

15 Sep 2022 2814

Ce cadou i-a făcut Maiei Sandu, consilierul pe politică externă al primarului Chițac?

01 Aug 2022 1560

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 martie 2022

21 Mar 2022 1600

ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

16 Feb 2022 2079

ZIUA LIVE Dorin Popescu, fost diplomat în Serviciul Exterior al MAE. „Rusia nu atacă atunci când spun ziarele”

15 Feb 2022 2970

ZIUA LIVE. De ce diplomația Occidentului cu Rusia tot continuă să dea greș?

14 Feb 2022 2119

LIVE TEXT Masa rotundă, la MINAC - "La ce bun cultura în vremuri de restriște?"

15 Jan 2022 3146

Masă rotundă despre Marea Neagră. Puncte fierbinți, vulnerabilități, soluții. Cine sunt organizatorii (DOCUMENT)

07 Dec 2021 1625

Expoziție de numismatică la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

27 Aug 2021 3619