Cultura

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

Ieri, la sediul Asociației „Casa Mării Negre”, timp de două ore, s-au așezat în jurul mesei rotunde provocate de dr. Dorin Popescu pentru a dezbate, în Ziua Culturii Naționale, precaritatea actului cultural de consistență în Constanța o seamă de „voci” importante ale cetății: dr. Lavinia Dumitrașcu – cercetător, președinta filialei Constanța a Societății de Științe Istorice, dr. Sorin Colesniuc - directorul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, Traian Antoniadis – președintele Comunității „Elpis”, prof. univ. Virgil Breban – membru al filialei Constanța a Asociației Inițiativă pentru Cultură Europeană, Elena Vințeanu - secretar administrativ Liga Navală, analist politic Mihăilă Costache, Alexandru Crenganiș, membru Asociația Casa Marii Negre, General Ioan Oscar Beneș, jurnalist Călin Gavrilaș - cotidianul „ Adevărul“, Alina Ioana Vasiliu - Teatrul de Stat, Daniela Stan - ISJ Constanța, Cristian Crăciun – președintele Asociației Militarilor cu dizabilități, Dorelian Bellu, Nora Pârlea (Constanța Plus).
 
Dacă anul trecut au onorat invitația din partea Primăriei Constanța – Mihai Petre, și subprefectul Ali Șenol, de data aceasta nu a mai participat vreun reprezentant al administrației locale, ceea ce a adus o notă „amară” de maximă nepăsare și dezinteres. 
Obiectivul de la care au plecat toate aceste „zbateri” ale diplomatului de carieră Dorin Popescu este unul pur personal, după cum mărturisea, și anume „spațiul în care cresc copiii mei să fie mai pur decât cel în care ar fi crescut fără intervenția mea în spațiul public”.
 
Inventarul de idei și propuneri desprinse la finalul celei de-a treia întâlniri s-a centrat pe necesitatea elaborării unei strategii culturale a orașului Constanța, precedată de o etapă de identificare a nevoilor culturale, a publicului țintă, a rutinelor culturale ale comunității, ca o concluzie a unui barometru cultural sau cercetare sociologică. De asemenea, este imperios necesară, la capitolul infrastructură, construirea unui palat al culturii (s-a lansat chiar ideea unui mall cultural). 
 
„Țin ca unul din brandurile noastre de referință să devină Publius Ovidius Naso și apreciez că nimic nu ar fi mai frumos decât să creăm o casă a lui Publius Ovidius Naso, în fața căreia să apară holograma acestuia care, plângându-se de crivățul și de iarna grea, și de geți și de barbari, să creeze astfel un brand în care să atragem oameni de cultură din Europa. Cum trăiește Verona din mitul balconului poveștii lui Romeo și Julieta putem trăi și noi până la un anumit nivel din brandul, casa, mitul acesta misterios al poetului care rătăcește fără mormânt într-un spațiu aflat la marginea lumii și a Europei”, a reiterat cu mult patos organizatorul Dorin Popescu.
 
Alina-Ioana Vasiliu a propus ca eveniment central al viitoarei strategii culturale a urbei să fie înscris Festivalul Miturile Cetății, continuatorul Serilor Antice. „Constanța nu mai are de ani buni de zile o publicație culturală și cred că ar trebui înființată o astfel de publicație puternică – fie și online –, continuatoare a revistei «Tomis». Poate chiar Uniunea Scriitorilor filiala Constanța să preia acest proiect”, a adăugat reprezentantul Teatrului de Stat.
 
S-a mai vorbit despre accesarea de fonduri europene, crearea unui corp de experți specializați în problematica atragerii de fonduri europene la nivelul administrației locale.
 
Citește și:
 
LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)
 
LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 1147

Totul despre consilierii personali ai lui Vergil Chițac. Cine sunt și cu ce s-au ocupat până să fie cooptați în echipa primarului?!

04 Nov 2020 5235

Vergil Chițac și-a ales consilierii personali. Cine sunt aceștia și ce atribuții au primit?

03 Nov 2020 4212

Al patrulea volum semnat de diplomatul-scriitor Dorin Popescu „Captivi la pontul hibrid” - singura carte geopolitică despre Marea Neagră apărută în România

15 Aug 2020 2454

Trei ani de la crearea Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța

21 Jul 2020 2002

Limbajele puterii la Marea Neagră, în lectura unor experți de top, la Constanța

01 Jul 2020 1930

16 experți din șase state participă la masa rotundă internațională „De la cyber la fake. Limbajele hibride ale puterii la Marea Neagră”

27 Jun 2020 1139

LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)

15 Jan 2020 1934

LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)

15 Jan 2020 2226

Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House” Programul manifestărilor dedicat Zilei Culturii Naţionale

14 Jan 2020 2739

Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?

07 Jan 2020 1291

„Forumul religiilor în Dobrogea“, ediția a doua Dobrogea - de la nevoia de poveste la nevoia de proiecte (galerie foto)

21 Nov 2019 1969

Ziua Dobrogei. Activităţi cultural-artistice, desfăşurate de elevii Liceului Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud (galerie foto)

16 Nov 2019 2790

Arhiepiscopia Tomisului organizează evenimentul „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”.

08 Nov 2019 1306

Constanța revine în Europa. Lansarea filialei tomitane a Iniţiativei pentru Cultură Democratică Europeană

04 Nov 2019 1900