La MINAC poate fi vizitată până pe 19 august Expoziția „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“ (galerie foto)


Cazinoul, aşa cum nu l-aţi mai văzut niciodată… Un ideal care părea greu de atins, însă pentru cei peste 5.000 de constănţeni şi turişti adunaţi sâmbătă, 4 august, pe platforma din faţa renumitei clădiri, a fost o promisiune respectată.

La fel şi concertul susţinut de Orchestra Simfonică Bucureşti, Ambasadorul Cultural al României peste hotare, care, alături de invitaţii săi – Vlad Miriţă, George Ionuț Vărban, Andrei Lazăr şi pianistul Răzvan Dragnea, Jezebel – au oferit spectatorilor o seară imposibil de uitat. Amfitrioana serii a fost celebra Maia Morgenstern, care a interpretat, cu un dramatism şi o teatralitate extrem de impresionante, Testamentul Reginei Maria şi a transmis mesajul organizatorilor: necesitatea unei poziţii ferme în ceea priveşte minunatul Cazino, dată fiind starea dramatică de degradare în care se află.

Agnes Toma, celebrul designer stabilit peste hotare, a venit în România, la Constanţa, special pentru acest eveniment, împreună cu senzaţionala sa colecţie creată în spiritul Reginei Maria, această personalitate icon, care a făcut cunoscut brandul iei şi al portului popular românesc în lume cu aproape un secol înainte.

Vă reamintim că Expoziția „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“, care a fost vernisată vineri, 3 august, va fi deschisă până pe 19 august a.c., putând fi vizitată potrivit programului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, care o găzduieşte. Expoziţia cuprinde - într-o scenografie creativă - cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), reclame, cărți poștale, fotografii originale cu Regina Maria (expuse în premieră), vestimentație și accesorii din epocă, precum și creații vestimentare contemporane inspirate de personalitatea ei, din colecții private sau prezentate în premieră, cu această ocazie. Sunt expuse piese țărănești din perioada 1900 – 1930, prețioase, cu înaltă valoare etnografică și estetică, în stilul celor purtate de Regina Maria a României – IA transformată în veșmânt regal.

Colecția al cărei curator este Iulia Gorneanu are două suflete: unul este generator de conversație identitară - obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament (ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice etc.), iar celălalt aduce în actualitate feminitatea, candoarea, misterul femeilor de la sfârșit de sec XIX - început de XX (dantele, poșete, pălării, umbreluțe, bijuterii, carnețele de bal, pantofi, reviste și fotografii). Întreg demersul expozițional dorește să atragă atenția asupra faptului că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, a inspirat doamnele din perioada în care aceasta a trăit, iar acum, dincolo de timp, continuă să ne inspire și să ne ajute să ducem povestea mai departe.

Pentru a întregi această colecție, lucrările artiștilor Aurel Tar – artist vizual, Paul Hitter – pictor, Giulian Dumitriu – sculptor, Mircea Nechita – artist vizual (grafică, gravură, design, sticlă), Ciprian Istrate - pictor, Mirela Trăistaru - artist vizual (pictura, desen, scenografie, bodyart, happening, media), o evocă pe Regina Maria în viziuni plastice diferite, de la expresionism balcanic la hiperrealism.

Despre organizatorul ​Proiectului UNIREA – Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor (Valoarea Totală a Proiectului: 552.000 lei)
ASOCIAŢIA "PHILSON YOUNG"

Numar inreg Reg National: 4409/A/2007

Judet: BUCURESTI

Localitate: BUCUREŞTI

Adresa: STR. VESPASIAN NR. 26, SECTOR 1

Asociati/Fondatori:

Se retrage OPRITOIU VIRGIL-CATALIN. Se cooptează GHEORGHE ANGELA.

Scop:

Asociaţia îşi propune ca scop gestionarea şi sprijinirea proiectelor de promovare a activitatilor de si pentru tineret, deschiderea dialogului intre tineri, circulaţia interna si internaţionala a tinerilor, orientarea profesionala spre domeniul artei si culturii, susţinerea activităţilor socio-culturale, promovarea politicii antidrog, promovarea si integrarea tineretului din România in viata economica, sociala si culturala din tara si de peste hotare. Asociaţia isi propune sa contribuie la dezvoltarea si conservarea culturii romaneşti, a tradiţiilor specifice poporului roman. Asociaţia isi propune sa contribuie la integrarea României in ansamblul democratic internaţional si la promovarea unei imagini pozitive a României si a tineretului din România peste hotare. Asociaţia isi propune sa militeze pentru protecţia ecologica si a mediului din România. De asemenea, in cadrul asociatiei isi vor putea desfasura activitatea interpreti si ansambluri artistice derivate din aceasta.

Consiliu director:

preşedinte-director general - GHEORGHE GABRIEL

vicepreşedinte-director executiv - DUTULESCU ALEXANDRU MIHAI

vicepreşedinte-director artistic - GHEORGHE ANGELA



         

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Reflecții albastre la malul mării (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 264

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 343

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2151

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1036

Stadiul lucrărilor de reabilitare de la Cazinou, Constanța (Galerie FOTO)

10 Feb 2024 1210

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1817

Municipiul Constanța pune la bătaie aproape două milioane de euro pentru reabilitarea terasei Cazinoului, a zidului de apărare și a balustradei (DOCUMENT)

31 Jan 2024 1070

Moment muzical în fața Cazinoului din Constanța. Fost concurent de la Vocea României își etalează talentul (VIDEO)

19 Jan 2024 1692

Fotoreportaj Constanța Vremea frumoasă a scos constănţenii la plimbare pe faleza Cazinoului în prima zi de Crăciun (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 1726

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac despre stadiul proiectelor aflate în desfășurare în oraș (VIDEO)

12 Dec 2023 1263

Trafic aglomerat în Stațiunea Mamaia! Se circulă bară la bară (GALERIE FOTO+VIDEO0

29 Nov 2023 1010

Biciuit de ploi și vânturi nemiloase, Cazinoul din Constanța strălucește, suveran alb peste faleza cenușie (FOTO)

22 Nov 2023 3824

Uniunea Armenilor Constanța și Comunitatea Elenă Elpis organizează „Seară de jazz”, pe faleza Cazino din municipiu

13 Sep 2023 1277

Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL, care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța, în atenția judecătorilor. Anunțul Curții de Apel Iași

29 Aug 2023 1326

Fotoreportaj Surpriza de la Cazino Constanța, de Sfânta Maria! (GALERIE FOTO)

10 Aug 2023 12288