La mulți ani, Lică Gherghilescu! Fondatorul Teatrului pentru Copii și tineret „Căluțul de mare” Constanța împlinește 62 de ani

  • A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București
  • A fost director general la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța, între anii 2002-2017
  • În anul 2007 a devenit doctor în Teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București
 
Lică Gherghilescu, botezat ca Vasile Gherghilescu, s-a născut la 7 martie 1961, în comuna Topraisar, județul Constanța, în familia lui Gheorghe și Florica Gherghilescu.
 
Vasile Gherghilescu a învățat la Școala generală din comuna Biruința și este absolvent al Liceului Industrial din Constanța.
 
A plecat din Dobrogea spre capitală, pentru a studia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, clasa prof. univ. Dem Rădulescu (1985).
 
Lică Gherghilescu înființa în februarie 2003, la Constanța, Teatrul pentru Copii, care avea ca structură de bază Secția de Păpuși a Teatrului „Ovidius”. Acum, instituția pe care a întemeiat-o poartă denumirea de Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”. Lică Gherghilescu a fost și directorul general al teatrului, din 2002 până în 2017.
 
Anterior, el deținuse următoarele funcții:
  • Actor la Teatrul Dramatic Constanța (1985-1993; 1995-2004);
  • Profesor de actorie la Școala Populară de Arte Constanța (1987-1989);
  • Actor la Teatrul „Fantasio” Constanța (1993-1995);
  • Lector universitar la Universitatea „Ovidius”, Facultatea de Arte (2000);
  • Director artistic la Teatrul Dramatic Constanța (2000-2002);
  • Profesor universitar la Universitatea „Ovidius” Constanța, Facultatea de Arte (2017).
 
În anul 2007 a devenit doctor în Teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, cu lucrarea „Plurivalența comicului și funcția sa educativă în spectacologia pentru copii”.
 
Redăm câteva dintre rolurile interpretate de-a lungul carierei: Ion („Acești îngeri triști” de D.R. Popescu); Lelio („Mincinosul” de Carlo Goldoni); Grigore Pîlciu („Piatra din casă” de Vasile Alecsandri); Dorel („Trăsura la scară” de Mihai Ispirescu); Brindsley Miller („Comedie pe întuneric” de P. Shoffer); K. Muller („Unde-i revolverul?” de Gorgey Gabor); Peter Munk („Inimă rece” de V. Gavrilescu, după W. Hauff, la Teatrul de Păpuși Constanța) etc.
 
A jucat sub bagheta regizorală a unor nume cunoscute precum: Dominic Dembinski, Tudor Chirilă, Andrei Mihalache, Mona Chirilă, Kovacs Ildiko, Cătălina Buzoianu, Mircea Cornișteanu, Tudor Mărăscu sau Yanis Margaritis.
 

El a apărut și în filmele „Coana Chirița!”; „Chirița în Iași”; „Zâmbete de soare”; „Furtună în Pacific”; „Pas în doi”; „A doua cădere a Constantinopolului”; „Salutări de la Agigea”; „Moromeții”; „Dictatorul” sau „Rochia albă de dantelă”.
 
 Lică Gherghilescu a regizat spectacolele: „Nu mințim poporul cu televizorul” (la Teatrul „Fantasio” Constanța); „Magia circului”; „Inimă rece”; „Piatra din casă” și „Rămășagul” (la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța).

 
Din premiile obținute le redăm pe următoarele:
  • Premiul pentru debut (pentru rolul Ion din „Acești îngeri triști”, la Festivalul de Teatru Contemporan Brașov, 1986);
  • Premiul pentru cel mai bun actor (la Festivalul național al teatrelor de revistă, Constanța, 1994);
  • Premiul pentru cel mai bun actor (pentru rolul lui K. Muller, la Festivalul Națioal de Comedie, Galați, 2000);
  • Premiul pentru promovarea și afirmarea teatrului de animație (la Festivalul „Gulliver”, Galați, 2008);
  • Premiul de excelență în animația românească (decernat de UNIMA România, Teatrul „Țăndărică” și Primăria Municipiului București.  
 
Iată cum îl prezentau Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian, în cartea lor „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, pe actorul „cu faţă de copil mereu zâmbitor”:

 

„Lică Gherghilescu, constănţean revenit în cetate după absolvirea I.A.T.C.-ului, a avut şansa de a debuta (februarie '86), într-o piesă de mare frumuseţe - «Aceşti îngeri trişti» de D.R. Popescu, în regia uneia dintre marile speranţe ale regiei româneşti, Dominic Dembinski şi având ca parteneră o excepţională şi mai experimentată actriţă - Nina Udrescu.

Plecând de la ideea pe care s-a fundamentat spectacolul, aparent simplu formulată de Dominic, anume că «individul este o risipire în alţii şi în acelaşi timp un receptacol al celorlalţi», înzestrat cu talent şi o mare inteligenţă scenică, Lică a compus profilul în mişcare al unui tânăr al zilelor noastre, neliniştit şi dramatic căutător al sinelui în cenuşiul vieţii cotidiene. Un «tânăr furios» al spaţiului acesta, purtându-i, inconfundabilă, sigla, dar cu largi şi tulburătoare ecouri...

Pe aceeaşi linie, a investiţiei de multă gândire în rol, şi-a compus Lică şi personajul Lelio, mincinosul lui Goldani, transferat de regizor, din lumea goldoniană în aceea a arhetipurilor secolului XX. Minciuna, devenită un joc, era scoasă de sub obrocul vinovăţiei şi practicată de Lelio (şi el un «inadaptabil tânăr furios») ca o corecţie aplicată unei lumi perverse. Dar uneori, personajul, parcă obosit de atâta joc, se stabilea în altă zonă a temporalităţii, trăind întâmplări ale piesei ca pe un soi de «amintiri din viitor». 

În spectacol deci, timpul circula în ambele sensuri şi actorul a trebuit să facă faţă acestui lucru foarte greu de realizat (şi destul de greu de înţeles de către spectatori). O experienţă cu totul diferită de aceasta a făcut Lică în musicalul «Sânziana şi Pepelea», unde l-a jucat - nici mai mult nici mai puţin - decât pe fiorosul Zmeu al zmeilor. Se înţelege că, scund de statură fiind şi cu faţă de copil mereu zâmbitor, era solicitat să realizeze prin acest contre-emploi, un mare efect comic, ceea ce s-a şi întâmplat.” 

 

Citește și:
#DobrogeaDigitală Lică Gherghilescu, la aniversare

#DobrogeaDigitală Lică Gherghilescu schimbă prefixul. Despre debut și numirea sa ca director al teatrului pe care l-a înființat

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Lică Gherghilescu (galerie foto)

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacol de comedie la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”. Când are loc premiera „Nuntă, caut mire și mireasă” (GALERIE FOTO)

18 Jan 2024 744

O piesă emoționantă la 20 de ani de existență a Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”. Cadou – va avea o nouă casă (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Jan 2023 2403

#DobrogeaDigitală Lică Gherghilescu, la aniversare

07 Mar 2022 2798

#DobrogeaDigitală Lică Gherghilescu schimbă prefixul. Despre debut și numirea sa ca director al teatrului pe care l-a înființat

06 Mar 2021 4942

Integrala revistei „Analele Dobrogei” intră în patrimoniul celor mai mari biblioteci digitale ale României și Europei

16 Jan 2021 4225

#DobrogeaDigitală La mulţi ani, Lică Gherghilescu!

07 Mar 2020 5154

#citeșteDobrogea La mulți ani, Lică Gherghilescu! Fondatorul Teatrului pentru Copii și Tineret împlinește 58 de ani (galerie foto)

07 Mar 2019 4234

#Dobrogeaetnică Laudatio Jean Ionescu (9 iunie 1928 - 16 ianuarie 1993)

24 Nov 2018 1937

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Lică Gherghilescu (galerie foto)

14 Jul 2018 3932

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)

06 Jul 2018 2447

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Sărbătoarea seniorilor scenei constănţene, prin ochii directorilor teatrelor de astăzi

15 May 2018 5380

Lică Gherghilescu, interimar la conducerea Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare“

28 Apr 2018 2617

Cine face parte din comisia de concurs pentru desemnarea noului manager al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“ din Constanţa?

26 Jan 2018 2928

UPDATE. Atena Ștefănescu, noul director interimar al TeatruIui pentru Copii şi Tineret Constanţa „Căluţul de mare”

22 Dec 2017 1946

Directorul Teatrului pentru Copii și Tineret "Căluțul de mare", Lică Gherghilescu, a demisionat

06 Nov 2017 2325