Cultura

La Teatrul de Stat din Constanţa „Baby Blues“ - un spectacol despre mame, pe care ar trebui să-l vadă toţi bărbaţii


În acest weekend, Teatrul de Stat Constanţa nu a programat niciun spectacol, în schimb, invită constănţenii la o producţie a asociaţiei Cultură’n Şură. Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 19:00, scena Teatrului de Stat va găzdui spectacolul „BabyBlues”, care vorbeşte despre experienţa de a fi mamă în societatea românească. Teatrul constănţean îşi arată astfel susţinerea pentru proiecte cu temă socială, făcând totodată o punte de legătură între producţiile de stat şi mediul independent.


Spectacolul „BabyBlues” a fost creat după poveşti reale. Formula după care s-au ghidat membrii asociaţiei Cultură’n Şură a fost următoarea: se ia un grup de femei din mediul rural, se adaugă un psiholog experimentat şi implicat, se extrag mărturiile doamnelor cu multă grijă şi atenţie, după care se creează un spectacol de teatru care să reflecte tot ce s-a spus şi nu s-a spus în cadrul şedinţelor de terapie. Produsul final se serveşte gratuit la ceas de seară, într-un teatru primitor!


Spectacolul este recomandat atât femeilor care au născut, cât şi soţilor, prietenilor, tinerilor şi adulţilor deopotrivă.


Într-un decor ascetic, luminat cu multă măiestrie, îmbrăcate neutru, actriţele Lavinia Cosma, Florentina Năstase şi Ana Turos interpretează o multitudine de personaje care colorează şi animă scenă după scenă, dezvăluind publicului nenumărate faţete ale maternităţii. „BabyBlues” este un spectacol-documentar, dureros de cinstit şi, în acelaşi timp, o sursă de bună dispoziţie: ai întâlnit şi tu în parc babe băgăcioase care nu te lasă să-ţi vezi de treabă, ştii şi tu vreo mătuşă care „poate să deoache” sau vreun funcţionar zeflemist care te-a făcut să te simţi că-i iroseşti timpul preţios.


Spectacolul s-a născut din nevoia de a discuta despre un subiect sensibil - depresia post-natală şi greutăţile prin care trec mamele în societatea românească, şi a reieşit un spectacol ca-n viaţă: plângi şi-apoi râzi când îţi aminteşti de ce-ai plâns cândva.


Scopul acestor reprezentaţii, dincolo de rolul de divertisment al teatrului, este acela de a evidenţia felul în care societatea se raportează la această afecţiune, sau mai bine zis, felul în care o ignoră. Depresia post-natală afectează 1 din 7 femei care nasc.


Reprezentaţia spectacolului „BabyBlues” face parte dintr-un turneu naţional intitulat #TeatruImplicat, finanţat de Kaufland România prin programul „În stare de bine”, turneu care se încheie la Teatrul de Stat din Constanţa pe 13 noiembrie.


Regia şi dramaturgia sunt semnate de Victor Olăhuţ, iar din distribuţie fac parte: Lavinia Cosma, Florentina Năstase, Ana Turos. Interviuri: Alina Căprioară. Transcrieri: Adriana Sână.


Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare printr-un mesaj la rezervari@culturansura.ro sau la numărul de telefon 0730.959.793, menţionând numele, oraşul şi numărul de locuri dorite.


Foto Cristi Cîmpeanu (imagine pusă la dispoziție de Teatrul de Stat Constanța)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei spectacole de succes, în acest weekend, la Teatrul de Stat Constanța

06 Dec 2019 1047

O premieră memorabilă, la Teatrul de Stat Constanța

30 Nov 2019 576

Primăria aşteaptă oferte pentru reabilitarea sistemului de irigat din municipiul Constanţa şi staţiunea Mamaia

27 Nov 2019 248

„Lasă-mă să intru“, un spectacol neconvențional, în premieră națională la Teatrul de Stat Constanța

26 Nov 2019 1343

Post vacant la Teatrul de Stat Constanța. Condiții

08 Nov 2019 1164

Teatrul de Stat Constanţa scoate la concurs un post vacant. Care sunt condițiile de participare

06 Nov 2019 1311

Luna noiembrie debutează cu trei comedii la Teatrul de Stat din Constanța

01 Nov 2019 1199

Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu și-au aniversat nunta de argint pe scena care i-a unit (galerie foto+video)

14 Oct 2019 813

Eveniment inedit pe scena Teatrului de Stat! Preşedintele CJC, naş de cununie

11 Oct 2019 702

O reprezentație inedită de (anti)teatru, la Teatrul de Stat Constanța

04 Oct 2019 637

Actrița Dana Dumitrescu, „învinsă“ într-un dosar împotriva Consiliului Județean Constanța

04 Oct 2019 539

Accident între un autobuz şi o motocicletă, pe bulevardul Ferdinand din Constanţa. Victima este conştientă. Ce spun autorităţile (galerie foto)

01 Oct 2019 1032

O comedie a contrastelor, la Teatrul de Stat Constanța (galerie foto)

30 Sep 2019 1617

O nouă organigramă la TSC. Se desfiinţează funcţia Danei Dumitrescu şi se creează un birou de organizare spectacole şi mai multe posturi de actor (document)

30 Sep 2019 1050

Comedia bună face concurenţă televizorului, la Teatrul de Stat Constanţa

27 Sep 2019 876