Lansare de carte amânată „Prof de română. Școala noastră cea de toate zilele”. Între cele 20 de modele de profesionalism, o constănțeancă

Coordonată de Camelia Săpoiu, cartea „Prof de română. Școala noastră cea de toate zilele” urma să fie lansată mâine, dar, din păcate, a trebuit amânată, din motivul bine-cunoscut.
Volumul reunește capitole semnate, alfabetic, de douăzeci de profesori de limba și literatura română: Odarca Bout, Ștefania Roxana Ciobanu, Gheorghe Cîrstian, Adrian Costache, Adina Cotorobai, Cristina Maria Ivan, Marina Ștefania Manea, Floarea Marinache, Doina Marinov, Mircea Moț, Mihaela Nicolae, Georgiana Pârvuleț, Anca-Denisa Petrache, Alina Petri, Cătălina Popa, Liliana Popescu, Bogdan Rațiu, Andreea Târziu-Gal, Șerban Tomșa, Anca Vlaicu.
 
„Am vrut mai întâi de toate să fie o carte care să aducă publicului ceva din valoarea senioratului (prin prezența unor profesori care au fost și sunt modele de profesionalism pentru generații la rând), pentru că am convingerea că societatea românească, în general, și profesorimea, în special, ar avea de câștigat din experiența profesională a seniorilor, care sunt o valoare în sine. Acestora li s-au adăugat profesori mai tineri și foarte tineri, care au atât de multă forță în a face lucruri uimitoare în școlile unde predau, în comunitățile unde trăiesc și, de multe ori, chiar mai mult decât atât. Cu foarte mici excepții, îi cunosc pe toți acești profesori din viața reală, din variate împrejurări, și poate de aceea cartea aceasta s-a alcătuit dublată de o minunată corespondență și de bucuria unei reîntâlniri/ regăsiri într-o zonă nouă, aceea a unei cărți dedicate școlii noastre cea de toate zilele”, afirma coordonatoarea acestei cărți, Camelia Săpoiu, la rându-i profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Spiru Haret” București, cu doctorat în Filologie și distincția Magna Cum Laude.
 
Alături de cei 19 profesori care au acceptat provocarea se numără și Cristina-Maria Ivan, profesoară la Liceul Teoretic „G. Călinescu”
și la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, dar și inspector școlar de limba și literatura română. Este absolventa Facultății de Litere din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, specializarea Limba şi literatura română – Filologie Balcanică. A absolvit studiile aprofundate „Limba română – Dialectologie”, realizând o cercetare dialectală chiar în localitatea unde a predat pentru prima dată, satul Siminoc, județul Constanța.
 
„Evoluția numelor calendaristice la popoarele ortodoxe balcanice”, teza de doctorat, a fost apreciată cu distincția „Cum Laude” și este o consecință a pasiunii pentru studiul limbilor balcanice (a participat la cursurile de vară din Serbia și Grecia – „Istoria limbii, literaturii şi culturii sârbe” și „Limbă şi civilizaţie greacă”). Este, de asemenea, coautor de auxiliare didactice pentru elevi, lector asociat al Facultății de Litere, referent științific al Editurii Universitare din 2011 pentru domeniul de competență Metodica predării limbii și literaturii române. A fost director al Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud.
 
Iată un fragment din capitolul „Dacă pasiune nu e...”, aparținând prof. dr. Cristina Ivan: „Au trecut 20 de ani de când mi-am început cariera și pot spune că profesorul este și va rămâne arhitectul care lucrează cu cele mai frumoase și interesante materiale folosite vreodată. De el depind rezistența construcției în timp, frumusețea exterioară, dar mai ales strălucirea interioară a clădirii. Cu toții recunoaștem schimbările care au loc din ce în ce mai repede, noile tehnologii promit enorm, dar consider că ele nu trebuie văzute drept scop, ci mai degrabă un mijloc de a educa, de a instrui, de a diversifica materialul didactic și a de aduce mereu ceva inedit în atenția elevilor. Cred că noi, profesorii, trebuie să ne adaptăm schimbărilor care se produc, nu trebuie să renunțăm la a-i trata pe elevi ca personalități distincte și să le inculcăm valori clasice, dar esențiale devenirii lor: adevărul, frumosul și binele”.
 
Citește și:
 
Interviu cu dr. Bogdan Rațiu, profesor MERITO, prezent la Constanța „Învățământul nu ține doar de minister, ci și de omul din clasă” (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.