Lansări de carte, vernisaje și conferințe. Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța a anunțat calendarul de evenimente pentru luna septembrie


  • Biblioteca Județeană a anunțat programul de evenimente pentru luna septembrie. Vernisaje, expoziții, conferințe și lansări de carte se vor petrece în luna septembrie la Bibliotecă.   
Tot în această perioadă are loc și „Noaptea Bibliotecii“, eveniment organizat de Biblioteca Județeană „I. N. Roman“.

Mai jos redăm calendarul complet transmis de Bibliotecă:
 
1 septembrie, ora 17.00, vernisajul expoziției „Vibrațiile mării", holul central parter. Expoziția este organizată de Careul Artelor „Amfora" Constanța și va fi vernisată de graficianul Leonte Năstase. Organizator și responsabil al expoziției: Nynna Vizireanu.

În perioada 1-30 septembrie 2021, Serviciul de Informare Bibliografică Dobrogeană din cadrul Bibliotecii Județene „I. N. Roman" organizează expoziția cu titlul „Critori ai Dobrogei moderne: Anghel Saligny".

Personalitate marcantă a epocii sale, Anghel Saligny (1854 - 1925) a fost inginer, cadru didactic universitar, ministru și academician, personalitate plurivalentă a științei și ingineriei româneşti. El și-a legat numele de Dobrogea, prin construirea podului „Regele Carol l" de la Cernavodă, dar și prin contribuția majoră la construirea portului Constanța (a construit primele silozuri din Europa din beton armat, cất și instalația de petrol). De asemenea, inginerul român a realizat modernizarea sistemului de căi ferate din România, prin proiectarea și supravegherea construcției de căi ferate, poduri și gări.

Expoziția, realizată de bibliograf Angela-Anca Dobre, se află în holul central al instituției și cuprinde carte, presă și iconografie din colecțiile Bibliotecii Județene „I. N. Roman" Constanța care ilustrează multiple aspecte ale activității lui Anghel Saligny.
3 septembrie 2021, ora 17.30, lansarea de carte ,10 povești și rețete pierdute prin Deltă. Cu 100 de fotografii de Valeriu Leonov" (Editura Hyperliteratura, 2020), a lui Teodor Hossu-Longin, carte prezentată de Angelo Mitchievici.

17 septembrie 2021, ora 19.00, proiectul „Selam Olsun" dedicat minorității turco- tătare din Dobrogea, organizat de Institutul „Yunus Emre", în colaborare cu Biblioteca Județeană „loan N. Roman" Constanța, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la trecerea în neființă a poetului Yunus Emre. Evenimentul va cuprinde diverse activități culturale și un recital de muzică. Recitalul de muzică va fi susținut de artistul ture Alper Tuna și de renumitul artist Arslanbek Sultanbekov, cunoscut în lumea turcică cu piesa „Dombra". Mert Talat Dilekçioğlu de la Institutul „Yunus Emre"din Ankara, va prezenta un spectacol de 10 minute numit „Yunus al Nostru pe Drumul lubirii" (va purta costumul lui Yunus Emre) și un atelier de dicție de 15 minute, intitulat „LimbaTurcă". La eveniment vor participa și jurnalişti de la Agenția Națională de Presă din Turcia, „Anadolu" și de la Instituția de Radio și Televiziune a Turciei (TRT).

24 septembrie 2021, ora 17.00, conferință Angelo Mitchievici, „Tangoul – o emoție care se dansează" urmată de un dialog cu lonuț Fișcu, profesorul școlii de tango din Constanța, „Tango Magico"; evenimentul este prefațat și postfațat de două momente de dans ale cuplului de dansatori de tango, Ionuț Fișcu și Arina Cojocaru.

24 septembrie-15 octombrie, expoziția Asociației „Artiști dobrogeni", hol central parter. Vernisaj


25 septembrie 2021 - „Noaptea Bibliotecii", eveniment complex, dedicat tuturor vârstelor care include o serie de activități menite să apropie instituția bibliotecară de publicul său. Biblioteca Județeană „loan N. Roman" devine spațiul în care membrii ai comunității locale se întâlnesc, participă la momente culturale, descoperă și redescoperă istoria orașului, se relaxează, copiii învață prin intermediul jocurilor, într-un cuvânt petrec o seară de sâmbătă într-o atmosferă agreabilă.
 
În legatură cu inițiativa Departamentului pentru Românii de pretutindeni din cadrul Guvernului României de a organiza „Luna Diasporei", Biblioteca Județeană „loan N. Roman" Constanța se alătură acesteia cu următoarele propuneri, corespunzătoare secțiunii „Personalități din diaspora și comunități istorice - români de care suntem mândri":

-organizarea unor expoziții care includ documente (cărți, articole din reviste, ziare, iconografie) din colecțiile Bibliotecii privitoare la următoarele personalități originare din Dobrogea: Pavel Chihaia, scriitor originar din Constanța, membru al cercului literar „Apoziția" din München, autor al unor studii de istoria artei medievale și a unui roman de mare respirație epică, ,Blocada"; Paul Barbăneagră, regizor al unor filme despre dimensiunea religioasă a omului modern, antropolog, eseist, rezident în Franța, a primit „Marea Medalie a Analizei Arhitecturale" (1989), decernat de către Academia Franceză; Dinu Ghezzo, dirijor român, director al studiilor de compoziție la Universitatea New York; Mirela Roznoveanu, scriitor, critic literar, redactor, stabilită în Statele Unite; a primit Premiul „Lucian Blaga" al Academiei Române (2008); Stephan Eleutheriades, pictor, stabilit în Grecia și apoi în Brazilia, a obținut Diploma „Bene Merenti" din partea Universității de Arhitectură și Urbanism „lon Mincu" din București (2003); Devis Grebu, pictor, stabilit în Israel și apoi la Paris, ilustrator de presă, a lucrat mai mult de 30 de ani la prestigioase publicații internaționale: „The New York Times", „International Herald Tribune", Washington Post", „Life", „Newsweek", „Le Figaro" etc; Paul Diaconescu, scriitor și publicist, originar din Constanța și stabilit în Suedia, a debutat cu povestiri SF și a continuat cu nuvele și romane, publicate în țară și în străinătate, autor al unor incitante mărturisiri incluse în volumul „Jurnalul unui Pierde-Țară".

Fotografii și prezentări video ale acestor expoziții vor fi postate pe Facebook-ul și pagina de web a Bibliotecii, însoțite de note biografice ale personalităților antemenționate.

Aceste prezentări vor fi aduse la cunoștința publicului în luna septembrie 2021, după cum urmează:
Paul Barbăneagră - 6 septembrie
Dinu Ghezzo - 10 septembrie
Stephan Eleutheriades - 15 septembrie
Pavel Chihaia - 20 septembrie
Devis Grebu - 22 septembrie
Paul Diaconescu - 28 septembrie
 
Aceste activități se vor desfăşura pe parcursul lunii septembrie 2021.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Ziua Limbii Române, marcată la Constanța cu o seară de muzică și poezie

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 374

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 698

LIVE Decernarea premiilor filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și a premiilor revistei Ex Ponto, la Biblioteca Județeană Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 814

Concursul literar „Pe aripile imaginației”, continuă la Biblioteca Județeană Constanța! (GALERIE FOTO)

16 Mar 2024 386

Comisia pentru evaluarea managerilor instituțiilor de cultură subordonate CJC, cazate la Hotel Guci (DOCUMENTE)

15 Mar 2024 385

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 659

Anunț important al Bibliotecii Județene Constanța. Ce program va avea vineri, 15 martie 2024

11 Mar 2024 577

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

08 Mar 2024 649

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

08 Mar 2024 542

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 537

Biblioteca Județeană I. N. Roman Constanța va fi păzită de angajații Alfaro Security SRL, din Galați! (DOCUMENT)

07 Mar 2024 416

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 512

Uniunea Democrată Turcă din România Ediția cu numărul 20 a simpozionului „Implicarea femeii turce în societatea contemporană” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 788

Expoziția itinerantă „Mamaia. Peisajul de ieri și provocările actuale”, deschisă la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, de la începutul lui martie

28 Feb 2024 594

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța 22 februarie 2024, Ziua cercetașilor din întreaga lume, Ziua Fondatorului Cercetășiei (GALERIE FOTO)

23 Feb 2024 450