LIVE TEXT Angelo Mitchievici, în dialog cu Alexandru Mihalcea, fost deținut politic - tema„ „Memoria Gulagului românesc”

  • Masă rotundă cu ușile închise. Cei dornici să participe pot urmări discuția live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene Constanța.

Biblioteca „Ioan N. Roman“ Constanța organizează marți, 11 ianuarie 2022, incepand cu ora 16, masa rotundă cu tema Memoria Gulagului românesc - „Tortura pe înțelesul tuturor” de Florin Constantin Pavlovici.
 
Prof.univ.dr. habil Angelo Mitchievici, în dialog cu domnul  Alexandru Mihalcea, fost deținut politic, fost corespondent al ziarului „România liberă” la Constanța, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.
 
„Literatura memoriei reprezintă o parte extrem de importantă a literaturii române, iar memoriile de detenție din perioada comunistă sunt menite să facă publică istoria recentă a țării noastre, dar și un capitol sumbru al ei. 

Aceste memorii relevă în ce măsură credința în valori precum libertatea de gândire, de exprimare, de liberă circulație, ideea de justiție, de liber arbitru este pusă la încercare în contextul unui regim totalitar, iliberal. 

Experiențele limită ale deținuților politici vorbesc despre descoperirea umanității chiar în locul menit pierderii, aneantizării ei. Subiectul acestei discuții, Florin Constantin Pavlovici, decedat pe data de 13 decembrie 2021, este unul dintre cei mai sensibili și mai profunzi martori ai Gulagului comunist. “, transmit organizatorii. 

"Ne-am întâlnit sa omagiem o personalitate de excepție în zona aceasta de detenție. Florin Constantin Pavlovici, care s-a stins din viaţă pe 13 decembrie anul trecut, dar și să discutăm despre cartea sa - „Tortura pe înțelesul tuturor”, spune Angelo Mitchievici

Este un fel de Best seller, un roman, îndrăznesc sa spun, pentru că în fața noastră defilează o serie de personaje: deținuți, gardieni..."

Alexandru Mihalcea: „Cheia înțelegerii cărților lui Pavlovici este discernerea, căutarea omenescului în magna de ură și mizerie fizică și morală la care erau supuși deținuții. 

Cred că autorul a exagerat când a spus despre mine că în perioada de detenție aveam un simț al umorului care îi putea face să râdă și pe morocănoși.  Eu cred că el era mult mai amuzant decât mine."

Alexandru Mihalcea: „Bătaia era obligatorie în Jilava. În funcție de starea achetatorului și importanța ta ca deținut luai bătaie mai mult sau mai puțin. 

Regimul între 1948 - 1961- 1962, poate, a fost un regim de exterminare. "

Alexandru Mihalcea: „Noi am fost arestați la 20 și puțin de ani. Când am fost arestați, noi aveam deja deprinderea dublei gândiri. Părinții ne învățaseră că într-un fel se vorbește acasă, și în alt fel se vorbește la școală."



Alexandru Mihalcea povestește, în detaliu, retrăind amintirile din timpul detenției. Lovirile și înjurăturile erau obligatorii.

Sursa foto: ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 546

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 471

Masă rotundă și lansare de volum, la Biblioteca Județeană Constanța

25 Mar 2024 427

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 539

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 548

Biblioteca Județeană Constanța Festivalul European Latin Grec ediția 2024 - „Adunarea femeilor” de Aristofan (VIDEO)

22 Mar 2024 419

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 797

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 450

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, gazda Conferințelor Dilema la Constanța

19 Mar 2024 401

Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori

19 Mar 2024 466

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 862

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1054

LIVE Decernarea premiilor filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și a premiilor revistei Ex Ponto, la Biblioteca Județeană Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 923

Comisia pentru evaluarea managerilor instituțiilor de cultură subordonate CJC, cazate la Hotel Guci (DOCUMENTE)

15 Mar 2024 441

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 738