LIVE TEXT. Eveniment editorial Biblioteca Județeană din Constanța Dan Corneliu, „pelerin printre veacuri” (galerie foto)Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța găzduiește în acest moment lansarea albumului de desene semnat de arhitectul Dan Corneliu și creat cu ocazia pelerinajului său pe muntele Athos.

Autorul, născut la 13 iunie 1923, a împlinit în această vară 96 de ani, dar continuă să deseneze, învingând cu pasiune și entuziasm defectul la degete cu care s-a născut și în ciuda căruia a creat planuri ale unor cladiri importante și s-a ocupat de restaurarea unor mănăstiri din Moldova și a altor vestigii istorice semnificative. Numeroase premii și distincții au atestat talentul unui om care a renunțat la multe pentru artă, reușind să demonstreze peste tot în lume, că România, dincolo de toate tarele sale, continuă să dea oameni de valoare și intelectuali de marcă.

La eveniment, alături de autor, sunt prezenți Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, starețul Mănăstirii Dervent, arhimandrit Andrei Tudor, criticul de artă Alice Dinculescu, ing. Eugen Tiron, dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“, Ovidiu Dunăreanu, redactorul șef al revistei ExPonto.

Organizatorii evenimentului de lansare a albumului „Sfântul Munte Athos. Pelerin printre veacuri” sunt Arhiepiscopia Tomisului (Departamentul Educațional-Catehetic), Mănăstirea Dervent și instituția gazdă.

UPDATE: Evenimentul este moderat de dr. Corina Apostoleanu, care urează bun venit participanților și apreciază ca deosebit evenimentul editorial care are în centrul său pelerinajul autorului la Muntele Sfânt, cu atât mai mult cu cât lansarea impresionantului volum are loc acum, în preajma sărbătorilor de Crăciun.

Ia cuvântul IPS Teodosie: „Muntele Athos este un reper exclusiv al ortodoxiei și al Maicii Domnului, al harului celui nevăzut și necreat al lui Dumnezeu. Avem prin el relația directă cu Dumnezeu. E bine că sunt și femei la acest eveniment, căci la muntele Athos nu au acces decât bărbații. Volumul cuprinde nestemate neprețuite. 

IPS Teodosie îi mulțumește autorului pentru volumul tradus în patru limbi: „Cartea este o bucurie, un dar, îi doresc sănătate, luciditate și să ne vedem la 100 de ani”.

Autorul nonagenar e copleșit de cuvintele frumoase. Îi mulțumește IPS Teodosie, precum și părintelui stareț de la mănăstirea Dervent, arhimandritului Andrei Tudor: „Imaginile au vechimea unui mic trecut. Sper să fie un reper pentru viitor.”

Corina Apostoleanu anunță că evenimentul este transmis LIVE pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene.


Ia cuvântul criticul de artă Alice Dinculescu: „Albumul care se lansează astăzi este o realizare excepțională, el constituindu-se într-o carte foarte specială, povestind la nesfârșit ceea ce domnul arhitect Dan Corneliu a văzut, a notat, a desenat. Noi îi mulțumim și îl felicităm cu tot dragul.”

Inginerul Eugen Tiron evocă anii de colaborare și prietenie cu autorul. Au creat împreună muzeul de la mănăstirea Dervent. „Exigența, perfecțiunea, expresia - sunt virtuți ce pot fi admirate în opera lui, din care izvorăște mesajul artistic...”

UPDATE 1: Părintele stareț Andrei, inițiatorul evenimentului editorial, oferă câteva repere ale perioadei în care Dan Corneliu a vizitat Muntele Athos, în 1999, la cumpăna dintre veacuri și milenii. Povestește despre faptul că, atunci când a plecat ca turist către Sfântul Munte, autorul nu era tocmai smerit. Se dusese doar să deseneze. Decisivă a fost întâlnirea cu Istoria și cu părintele Petroniu, starețul schitului Prodromu. Arhitectul a sosit la Muntele Athos ca simplu turist, dar s-a întors ca pelerin.

Ca surpriză a starețului Andrei, un grup psaltic este invitat să interpreteze muzică bizantină, specifică Muntelui Athos. Corul încheie cu câteva colinde de profundă simțire românească, unanim apreciate de cei prezenți.

UPDATE 2: Autorul rememorează, cu emoție, umor și detalii surprinzătoare, povești de viață și de creație. Mulțumește celor prezenți și promite să creeze în continuare, până la sfârșitul vieții.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhitectul Dan Corneliu „Geografia, istoria tării, religia m-au îndemnat să merg cât mai aproape, în Dobrogea“

29 Jan 2020 1070

Lansare de carte la Biblioteca Județeană din Constanța Dan Corneliu, „pelerin printre veacuri“

19 Dec 2019 2085

UPDATE Ministrul Carmen Dan, în doliu. Soțul acesteia a decedat!

03 Jul 2018 4653

Fostul deputat de Constanţa Mihai Lupu a devenit administrator unic al International Petroleum Services SRL

13 Jan 2018 4077

Unul dintre asociaţi este Cornel Idu. Quadra Associates SRL şi-a schimbat sediul social

09 Sep 2016 2831

Maestrul este la Constanţa Inspirat de un film să practice Aikido, Shihan Dan Corneliu Ionescu a devenit o legendă (galerie foto + video)

07 May 2016 3660

Practicanți de Aikido din toată România se antrenează la Constanța (galerie foto+video)

06 May 2016 1697

Shihan Dan Corneliu Ionescu încheie producţia Stagiul de Aikido de la Constanţa, filmat de americani pentru un documentar

06 May 2016 3427

Cineaști americani vin la Constanţa, pentru a filma un documentar despre maestrul Dan Corneliu Ionescu

05 May 2016 1757

Lansare de carte „Constanța anilor 1980”, cuprinsă într-un volum semnat de arhitectul Dan Corneliu (galerie foto)

22 Oct 2015 2752

Vernisajul expozitiei „Dunarea şi Dobrogea creştină”, la Mănăstirea Dervent

20 Jul 2015 1901

Medalii în familie pentru CS Farul Constanţa la navomodelism

07 Jul 2015 1400

Ştiripesurse.ro Liberalii care l-au salvat pe Dan Șova

02 Jun 2015 1939

Euxin, într-un concert incendiar la Constanţa

15 May 2015 1508

Până la această oră Un număr de 12 candidaţi au intrat în cursa pentru Cotroceni

23 Sep 2014 2105