LIVE-TEXT Evenimentul „Biblioteca vie“, organizat la Biblioteca Județeană Constanța (galerie foto)

  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Asociația „Creative Life” organizează astăzi, 30 septembrie 2021 și Vineri, 01 octombrie 2021, orele 16.30-19.30, în holul central al Bibliotecii, evenimentul „Biblioteca Vie”.
  • În cadrul evenimentului cei interesați se pot întâlni cu „cărți vii”, adică povestitori care se deschid publicului cu propria lor experiență de viață, asemeni unei cărți care-și desfășoară povestea.

UPDATE: 

​În holul Bibliotecii Județene s-au așezat scaune față în față. Simulează, astfel senzația unei persoane care citește o carte ținând-o în fața ochilor. 

Oamenii au tendința de a eticheta fără sa cunoască, prin acest proiect persoana care pune eticheta (voluntarul) va sta față în față cu persoana pe care o etichetează (Cartea). Între cei doi, poate sta o persoana care să le faciliteze discuția (dicționarul, în cazul persoanelor care vorbesc limbi straine). 

"Suntem 6 voluntari, dintre care un băiat, Iusef, și o fată, Lena sunt din Franța. Inițial, Iusef trebuia să fie carte, însă a ajuns și el tot voluntar. Fiecare carte străină are un dicționar, adică persoana care îndeplinește rolul dicționarului va traduce în limbile celor care participă la discuție.", a declarat Bizău Giulia Talida, coordonator de voluntari de la Open Doors al evenimentului Biblioteca Vie pentru ZIUA de Constanța. 

"Ideea de Bibliotecă Vie este implementată în România din anul 2000. Aproape fiecare oraș din România a avut măcar o ediție, astfel ne-am decis că e timpul să avem și noi, în Constanța, prima ediție." - Boldea Ana Maria, coordonator proiect 


Acest eveniment face parte din seria proiectelor finanțate de Uniunea Europeană prin programul European Solidarity Corps, un program care stimulează tinerii să facă schimbări în comunitate. Prin acest eveniment dorim să contribuim la reducerea stereotipurilor și judecăților  din societate prin aducerea oamenilor față în față printr- un dialog non formal.

„Biblioteca Vie” își propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității umane, cu formele ei de sensibilitate, să stimuleze dialogul și să ne facă mai receptivi la dificultățile pe care o parte dintre semenii noștri le întâmpină în contextul societății actuale.

Astfel, cărțile sunt oameni care se confruntă cu prejudecăți, stereotipuri identitare, etichetări infamante sau depreciative (de gen, de vârstă, de educație, de meserie, de etnie, de religie etc.) și care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale. Fiecare dintre ei are o poveste de spus.

Cititorul este ascultătorul care trăiește o experiență unică de învățare de la aproapele său. Totodată, cititorul din cadrul unei Biblioteci Vii este o persoană dispusă să confrunte atât prejudecățile celorlalți, cât și pe ale sale“ - au precizat reprezentanții Bibliotecii Județene Constanța.

Cele 21 de „cărți vii” care se vor deschide în fața „cititorilor” sunt:
preot, manelist, rrom, aromân, persoană cu dizabilități, persoană cu malformații congenitale, antreprenor, femeie antreprenor, avocat, psiholog, profesor, președinte de ONG, LGBT, voluntar la vârsta a 3-a, jurnalist, persoană cu handicap de vedere, om al străzii, actor, deținut, polițist de penitenciar.


La eveniment participă și voluntari din alte țări, alături de cei din România. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 248

A şasea ediţie a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2024 se deschide astăzi, 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 339

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 452

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 513

Patru zile de fascinație filatelică. Eveniment la Biblioteca Națională a României

13 Apr 2024 422

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 395

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 2847

Istoria Dobrogei - Bibliografie „Harta lui Peutinger” (sec. III)

05 Apr 2024 1701

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 378

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 702

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 374

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 546

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 595

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 539

Arta goblenului! “Pictură” cu acul, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 445