LIVE TEXT „Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC. Primarul Chițac, prezent la eveniment (GALERIE FOTO)

  • Vernisajul expoziției are loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  •  La vernisaj participă reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.
Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, "Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre".
 
Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.
 
Vernisajul expoziției are loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj participă reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.

"Sunt foarte bucuroasă să mă aflu astăzi în Constanța, oraș cu o istorie bogată grecească. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la izbucnirea războiului grecesc. Lupta pentru libertate și independență a început la Chișinău." , așa și-a început discursul Sofia Grammata, ambasadorul repliblicii elenistice din România.



 Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România - în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.
 
Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.
 
Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării.

Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.

Sursa foto: ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Dacia - Ultima frontieră a romanității", catalog de expoziție al Muzeului Național de Istorie a României

23 Apr 2024 389

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 308

Fotografie a lui Nicolae Grigorescu, în expoziția „În jurul „Atacului de la Smârdan”

16 Apr 2024 378

A şasea ediţie a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2024 se deschide astăzi, 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 441

Muzeul Național de Istorie a României „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", catalog de expoziție

14 Apr 2024 593

Vernisajul expoziției „Aquamorfoze” a artistei Mihaela Craiu, la Casa Avramide din Tulcea

13 Apr 2024 446

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 393

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 893

Vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza 150” de la Muzeul Național al Bucovinei, în pregătiri de deschidere

06 Apr 2024 490

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 407

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 641

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 399

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 502

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2044

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 449