LIVE TEXT Masa rotundă, la MINAC - "La ce bun cultura în vremuri de restriște?"

  • Muzeul de Istorie și Arheologie invită pasionații de discuții la masa rotundă cu tema: „La ce bun cultura în vremuri de restriște?“. Evenimentul are loc începând cu ora 13:00, în Aula „Adrian Rădulescu” a MINAC.
 
15 scaune au format masa rotunda. Pe langa acestea, cateva locuri au fost pregatite pentru publicul doritor sa fie prezent la eveniment.



 
 Dorin Popescu a ales tema mesei rotunde.



 
Printre cei prezenți la eveniment se numără Sorin Colesniuc, Corina Apostoleanu, Remus Macovei și  studenți la istorie din cadrul Asociației.



Dorin Popescu vorbește despre cultură ca un domeniu pentru cei privilegiați, care în vremea noastră nu mai reprezintă ceva doar pentru cei înstăriți cum era pe vremuri.




 

Criza potenteaza impulsul poetic. Cultura poate fi considerata o expresie a crizei. Cultura este provocata de oameni care sunt in suferinta maxima in care isi gasesc linestea prin crearea ei.
Cultura are nevoie de un compromis social similiar celui care trebuie creat privind educatia.
 
Societatea contemporana e din ce in ce mai agresivă.
 
Trebuie să spunem cinstit: noi credem că tânăra generație cresc vaduvide de posibilitatea de a-si crea coridoare in cultura.



Nu mai aveti acelasi apetit colectiv pe care l-a avut generațiile noastre.


Noua generație nu agreaza acelasi impuls de cultura. Nu înțeleg cum se exprima dragostea noii generatii pt cultura pentru ca nu avem abonamente de teatru, bibliotecă.

Noul trebuie să se producă, însă la intersectia oprima care fructifica vechiul cu noul.- Dorin Popescu




 

Eu cred ca lucrurile s au schimbat radical din cateva motive. In ultimii 30 de ani fața lumii s-a schimbat. Nu a existat acest pas atat de mare și rapid in istoria omenirii.
 
Generatia noastra trebuie sa facă un pas către generatia nouă pentru că alfel nu se poate.
 
Avem realități diferite.- Corina Apostoleanu









Reprezentanții generației tinere susțin că noua generație nu se îndeparteaza de cultură, însa mediul online devine confortabil, ajungand să caute soluții online, în loc să plece de acasă la opera, bibliotecă sau  cinema.


Tinerii consideră că digitalizarea cărtilor, dar și a celorlate produse din domeniul culturii precum documentare, arta, completează comoditatea noii generații, păstrând cultura vechii generatii,  schimbând tradiționalul.


O alta opinie dezbatută este legată de informația transmisă prin entertainment și fake news.

Masa rotundă „La ce bun cultura în vremuri de restriște?“



Evenimentul se desfășoară la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, aula „Adrian Rădulescu“, sâmbătă, 15 Ianuarie 2022, începând cu ora 13.00.





 




Evenimentul este co-organizat de Primăria municipiului Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanța, Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța și Asociația Culturală Sine Qua Non. Participarea la eveniment este limitată, în conformitate cu prevederile legale actuale în domeniu.
 
 












Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

12 Jan 2022 2970

Masă rotundă internaţională, cu istorici de la Cernăuţi şi Kiev, găzduită de MINAC

20 May 2019 2268