LIVE TEXT Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează expoziția „Simboluri Monocrome. Basarabi – Murfatlar” (GALERIE FOTO+VIDEO)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Primăria Orașului Murfatlar și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, invită publicul la vernisajul expoziției „SIMBOLURI MONOCROME: BASARABI – MURFATLAR”, vineri, 12 mai 2023, ora 12:00, la Casa de Cultură Murfatlar.

„În manifestările determinate de spiritul religios, oamenii au utilizat semne grafice, încărcate de semnificația mesajului personal sau colectiv. Ei au continuat să le folosească și după ce au fost create sistemele de scriere, deoarece simbolurile depășesc limitele acestora în comunicarea cu semenii ori cu divinitatea. În creta moale a pereților monumentului rupestru de la Basarabi-Murfatlar sunt îmbinate cele două forme de exprimare, conturându-se astfel o imagine complexă a vieții spirituale a locuitorilor așezământului monahal, dar și a comunităților din care făceau parte.

Complexul de bisericuțe, chilii, locuințe și morminte, descoperit în anul 1957, pe o pantă a dealului Tibișir (loc. Murfatlar, jud. Constanța), a funcționat, conform opiniei specialiștilor, într-un interval ce cuprinde secolele IX-XI d.Hr., cercetările mai recente restrângând perioada la secolul al X-lea d.Hr. Se presupune că aici a existat unul dintre centrele monahale dobrogene importante, unde s-au retras călugări practicanți ai creștinismului bizantin, reflectat în arhitectură și în inciziile ce au rezistat până astăzi”, se arată în comunicatul de presă transmis de MINAC.


Expoziția adună fotografii alb-negru executate de către specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în diferite stadii de cercetare a monumentului. Aceste fotografii reprezintă o invitație la descifrarea mesajelor, sentimentelor și gândirii religioase transmise peste vreme sub forma unor simboluri monocrome.

UPDATE: 

La eveniment participă directorul MINAC, Aurel Mototolea. 

„Este un eveniment cultural de ansamblu. Are o importanță extraordinară pentru toată România. Din păcate, acest monument nu este suficient vizitat. Expoziția se concentrează pe detalii mai puțin vizibile realizată de trei colege de la MINAC“ - a precizat directorul MINAC, Aurel Mototolea. 



Ia cuvântul Gheorghe Cojocaru.

„Vă mulțumim domnule director pentru conlucrarea în acest proiect. Mai lucrăm cu Muzeul și cu o localitate de Bulgaria la un alt proiect legat de Biserica din Cretă. Avem nevoie de un efort național pentru a face vizibil acest ansamblu rupestru“ - a precizat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Murfatlar. 

„Aceste inscripții fac parte din tot ansamblul rupestru și am ales să le ilustrăm prin fotografii pentru a le face accesibile tuturor“ - a precizat Ingrid Petcu de la MINAC. 

„Pe 16 iulie vom reveni aici și vom organiza ateliere de lut“ - a menționat ​Oana Grigoruță din cadrul MINAC. 





Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.