Cultura

LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, își lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la București (galerie foto + video)

Astăzi, de la ora 17.00, la Casa Titulescu din București are loc lansarea cărții „Pe drumurile istoriei”, în două volume, lucrare semnată de prof. univ. dr. Tasin Gemil.
 
Editate în condiții grafice de excepție, la Presa Universitară Clujeană, cele două volume prilejuiesc astăzi un eveniment de lansare unde vor fi prezente alături de autor personalități din viața culturală și academică a României: prof. univ. dr. ambasador Dumitru Preda si prof. dr. Georgeta Filitti. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedintele Fundației Europene Titulescu.
 
Noua apariție editorială este, deopotrivă, un volum de memorii, dar și un eseu istoric, care pornește de la pretextul unor dialoguri ale profesorului cu o serie de foști studenți sau doctoranzi ai domniei sale: Virgil Coman, Vasile Soare, Adina Fodor, Laura Cornea şi Melek Fetisleam. Convorbirile se țes în jurul biografiei și parcursului științific și politic al protagonistului, oglindind, practic, peste șaptezeci de ani de viață și activitate, o epocă din istoria recentă a României, începând cu anii instaurării comunismului și până în zilele noastre. Cuvântul-înainte este semnat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, iar prefața aparține acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. La jumătatea acestei luni,  va avea loc şi la Constanţa lansarea lucrării „Pe drumurile istoriei”, la iniţiativa Asociaţiei Agiacai Saladin.
 
Despre prof. Tasin Gemil
 
În prezent profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi director al Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din Cluj-Napoca, laureat al Premiului „Nicolae Iorga”, acordat de Academia Română în 1991, dar şi al titlului de „Senator de onoare” conferit în 2013 de Institutul Cultural Român, Tasin Gemil este una dintre cele mai importante personalități ale Dobrogei contemporane, unde s-a născut, a trăit, a scris și a fost dascăl. 
 
A fost deputat de Constanţa timp de şase ani, în două legislaturi consecutive, între 1990 şi 1996. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a fost ambasadorul României în Republica Azerbaijan, dar şi în Turkmenistan. Între 2004 şi 2008, a fost prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Tasin Gemil este cetăţean de onoare al oraşului Medgidia.

UPDATE 18:07: Autorul oferă autografe și face fotografii cu cititorii.​

UPDATE 18:02: „Ecourile cărții sunt neașteptate. Cartea se citește ca un roman. Toți cititorii pot găsi ceva care sa le placă.” , mai spune Tasin Gemil, mulțumind și sfârșind discursul. 

UPDATE 17:57: Tasin Gemil mai spune că îi datorează cariera sa diplomatică lui Adrian Năstase, care l-a susținut și promovat încă de când acesta era ministru de Externe, apoi prim-ministru. Ei sunt, de altfel, și rude prin alianță, mătușa Danei Năstase fiind soția unui unchi de-al lui Tasin Gemil. 
Adrian Năstase ia din nou cuvântul, povestind despre unchiul Omer, pe care l-a cunoscut și a cărui istorie dramatică despre ceea ce a însemnat războiul și tragediile sale, apare povestită și în carte. 

UPDATE 17:50: Tasin Gemil, autorul cărții, ia cuvântul, mulțumind Fundației Europene Titulescu pentru onoarea de a vorbi despre carte în fața unui auditoriu ales. Se arată copleșit de mulțimea vorbelor frumoase spuse aici, aprecierile depășindu-le pe cele făcute la Cluj, unde autorul și-a lansat volumul în urmă cu două săptămâni. Este convins că această carte reprezintă un prilej de a face cunoscute niște documente cu circulație restrânsă, pentru a nu se irosi niște izvoare de care istoriografii din viitor vor avea, poate, nevoie. 
De asemenea, autorul este de părere, așa cum mulți i-au mărturisit deja, că volumul aduce imaginea reală a tătarilor, de multe ori deformată în imaginarul colectiv.
Autorul îl evocă pe Emil Constantinescu, fostul președinte al României care, la recomandarea lui Adrian Năstase, l-a numit ambasador în Azerbaijan, deși nu avea experiența diplomatică, cunoscând în schimb limba azeră.
Tasin Gemil povestește cu umor că, timp de doi ani de zile în Azerbaidjan, nu a avut niciun ajutor, nimeni nu știa în ambasadă limba rusă sau azeră, fiind nevoit să răspundă la telefon și să pretindă că e șoferul ambasadei. 
Declară că a răspuns prin muncă și abnegație încrederii care i s-a acordat.

UPDATE 17:40: Ia cuvântul prof. Georgeta Filitti, care încearcă o clasificare a cărții lui Tasin Gemil, asemănând-o cu ”O mie și una de nopți”
Declară că a fost impresionată de ambiția „puiului de tătar”, pentru care crezul în viață a fost „să nu mergi pe drumuri bătătorite, ci să-ți creezi propria ta cale.”
O țară trebuie condusă de intelectuali, iar Tasin Gemil, intelectual de calitate, a reprezentat o șansă pentru diplomația română. S-a dovedit a fi un patriot mai român decât orice român, un ambasador creator, care a găsit soluții, biruind toate constrângerile materiale cu care s-a confruntat.
Colegă cu Tasin Gemil la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, l-a văzut lucrând cu pasiune și impunându-se ca exemplu personal în rândul cercetătorilor. „Toată lumea vede în Gemil intelectualul de rasă, nimeni niciodată nu s-a găsit să-i critice activitatea.”. Georgeta Filitti își exprimă regretul că Tasim Gemil nu a făcut un institut de turcologie și la București. 
”Cât s-a aflat în corpul diplomatic, a reprezentat țara cu onoare și responsabilitate, nu a fost turc sau tătar, ci român autentic.”, a mai adăugat Filitti.

UPDATE 17:30: Se vorbește despre minorități și identitatea culturală. „Gemil a inființat un Institut de Turcologie la Cluj. e un creator de instituții.” 
Este evocat Virgil Coman, regretatul director al arhivelor din Constanța, unul dintre cei care l-au intervievat pe autor, punându-i întrebări uneori insidioase, scormonitoare,care l-au provocat pe autor. Vorbitorul face elogiul fostului diplomat care a gestionat cu pricepere raporturile cu un președinte dictator, așa cum a fost președintele Turkmenistanului, precum și devotamentul arătat în permanență față de România.

UPDATE: 17:20: Ia cuvântul prof. Dumitru Preda, fost ambasador și prieten de o viață al autorului. Subliniază „dimensiunea culturală a diplomației române” ca linie impusă de Tasin Gemil în cele două misiuni avute în Turkmenistan și Azerbaijan. Volumul i-a prilejuit rememorarea unor pagini de istorie unde a descoperit, în primul rând, ce înseamnă voința de a merge înainte, indiferent de obstacolele întâlnite în viață sau activitatea profesională. Consideră evenimentele trăite de Tasin Gemil, repere veritabile de istorie contemporană. „Gemil a avut  o misiune dificilă, de a promova România în Azerbaidjan și Turkmenistan, în vremuri grele pentru diplomația română.”, a adăugat Dumitru Preda.

UPDATE 17:15: Deschide evenimentul Adrian Năstase, moderatorul lansării de carte. Evocă cei peste 30 de ani, de când îl cunoaște pe autor, precum și anul 1992, un moment important, în care se deschideau orizonturi diplomatice noi. Fostul ministru de externe consideră cartea un prilej de rememorare a istoriei mai vechi sau mai recente și declară că a citit cartea cu interes și cu curiozitatea de a afla lucruri noi despre cele trăite de autor sau despre etnia tătară.

Citește și: „Pe drumurile istoriei“... trăite şi scrise de prof. univ. dr. Tasin Gemil. Lansare de carte la Casa Titulescu Bucureşti (document)

O nouă apariție editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, fondat de istoricul dobrogean Tasin Gemil, sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

18 Oct 2019 265

Lansarea la Constanţa a lucrării lui Tasin Gemil „Pe drumurile istoriei“

16 Oct 2019 504

„Pe drumurile istoriei“ Fragmente de viaţă şi de istorie trăită, în volumele impresionante ale profesorului Tasin Gemil (galerie foto+video)

03 Oct 2019 635

„Pe drumurile istoriei“... trăite şi scrise de prof. univ. dr. Tasin Gemil. Lansare de carte la Casa Titulescu Bucureşti (document)

30 Sep 2019 525

O nouă apariţie editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

11 Sep 2019 1138

Ziua etniei tătare

13 Dec 2018 2270

Mesajul istoricului Tasin Gemil, de Ziua Naţională a României (document)

01 Dec 2018 628

#Dobrogeaetnică Laudatio Mihai Irimia

24 Nov 2018 625

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”. Emoționanta poveste a cărții

16 Sep 2016 3527

Eveniment. Expoziția Întoarcerea la natură la Palatul Parlamentului. Cine a participat de la Constanța

15 Dec 2015 1267

Volum despre turcologie şi studii eurasiatice, lansat la Constanţa Tasin Gemil - „Noi nu avem niciun specialist în islamologie!” (galerie foto)

11 Dec 2015 1703

Comunicat de presă UDTTMR 08 ianuarie 2015

08 Jan 2015 1207

Participă Muftiul Muurat Iusuf UDDTMR marchează 25 de ani de la înfiinţare

08 Jan 2015 1407

Tasin Gemil, primul preşedinte al UDTTMR, invitatul Newsdesk, la Dobrogea TV

07 Oct 2013 757

Litoral Tv Simpozionul Internaţional „Moştenirea Culturală Turcă în Dobrogea”, organizat la Constanța

24 Sep 2013 1528