LIVE TEXT Prof. Tasin Gemil, o remarcabilă personalitate a Dobrogei, își lansează astăzi volumele „Pe drumurile istoriei“, la București (galerie foto + video)

Astăzi, de la ora 17.00, la Casa Titulescu din București are loc lansarea cărții „Pe drumurile istoriei”, în două volume, lucrare semnată de prof. univ. dr. Tasin Gemil.
 
Editate în condiții grafice de excepție, la Presa Universitară Clujeană, cele două volume prilejuiesc astăzi un eveniment de lansare unde vor fi prezente alături de autor personalități din viața culturală și academică a României: prof. univ. dr. ambasador Dumitru Preda si prof. dr. Georgeta Filitti. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedintele Fundației Europene Titulescu.
 
Noua apariție editorială este, deopotrivă, un volum de memorii, dar și un eseu istoric, care pornește de la pretextul unor dialoguri ale profesorului cu o serie de foști studenți sau doctoranzi ai domniei sale: Virgil Coman, Vasile Soare, Adina Fodor, Laura Cornea şi Melek Fetisleam. Convorbirile se țes în jurul biografiei și parcursului științific și politic al protagonistului, oglindind, practic, peste șaptezeci de ani de viață și activitate, o epocă din istoria recentă a României, începând cu anii instaurării comunismului și până în zilele noastre. Cuvântul-înainte este semnat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, iar prefața aparține acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. La jumătatea acestei luni,  va avea loc şi la Constanţa lansarea lucrării „Pe drumurile istoriei”, la iniţiativa Asociaţiei Agiacai Saladin.
 
Despre prof. Tasin Gemil
 
În prezent profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi director al Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din Cluj-Napoca, laureat al Premiului „Nicolae Iorga”, acordat de Academia Română în 1991, dar şi al titlului de „Senator de onoare” conferit în 2013 de Institutul Cultural Român, Tasin Gemil este una dintre cele mai importante personalități ale Dobrogei contemporane, unde s-a născut, a trăit, a scris și a fost dascăl. 
 
A fost deputat de Constanţa timp de şase ani, în două legislaturi consecutive, între 1990 şi 1996. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a fost ambasadorul României în Republica Azerbaijan, dar şi în Turkmenistan. Între 2004 şi 2008, a fost prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Tasin Gemil este cetăţean de onoare al oraşului Medgidia.

UPDATE 18:07: Autorul oferă autografe și face fotografii cu cititorii.​

UPDATE 18:02: „Ecourile cărții sunt neașteptate. Cartea se citește ca un roman. Toți cititorii pot găsi ceva care sa le placă.” , mai spune Tasin Gemil, mulțumind și sfârșind discursul. 

UPDATE 17:57: Tasin Gemil mai spune că îi datorează cariera sa diplomatică lui Adrian Năstase, care l-a susținut și promovat încă de când acesta era ministru de Externe, apoi prim-ministru. Ei sunt, de altfel, și rude prin alianță, mătușa Danei Năstase fiind soția unui unchi de-al lui Tasin Gemil. 
Adrian Năstase ia din nou cuvântul, povestind despre unchiul Omer, pe care l-a cunoscut și a cărui istorie dramatică despre ceea ce a însemnat războiul și tragediile sale, apare povestită și în carte. 

UPDATE 17:50: Tasin Gemil, autorul cărții, ia cuvântul, mulțumind Fundației Europene Titulescu pentru onoarea de a vorbi despre carte în fața unui auditoriu ales. Se arată copleșit de mulțimea vorbelor frumoase spuse aici, aprecierile depășindu-le pe cele făcute la Cluj, unde autorul și-a lansat volumul în urmă cu două săptămâni. Este convins că această carte reprezintă un prilej de a face cunoscute niște documente cu circulație restrânsă, pentru a nu se irosi niște izvoare de care istoriografii din viitor vor avea, poate, nevoie. 
De asemenea, autorul este de părere, așa cum mulți i-au mărturisit deja, că volumul aduce imaginea reală a tătarilor, de multe ori deformată în imaginarul colectiv.
Autorul îl evocă pe Emil Constantinescu, fostul președinte al României care, la recomandarea lui Adrian Năstase, l-a numit ambasador în Azerbaijan, deși nu avea experiența diplomatică, cunoscând în schimb limba azeră.
Tasin Gemil povestește cu umor că, timp de doi ani de zile în Azerbaidjan, nu a avut niciun ajutor, nimeni nu știa în ambasadă limba rusă sau azeră, fiind nevoit să răspundă la telefon și să pretindă că e șoferul ambasadei. 
Declară că a răspuns prin muncă și abnegație încrederii care i s-a acordat.

UPDATE 17:40: Ia cuvântul prof. Georgeta Filitti, care încearcă o clasificare a cărții lui Tasin Gemil, asemănând-o cu ”O mie și una de nopți”
Declară că a fost impresionată de ambiția „puiului de tătar”, pentru care crezul în viață a fost „să nu mergi pe drumuri bătătorite, ci să-ți creezi propria ta cale.”
O țară trebuie condusă de intelectuali, iar Tasin Gemil, intelectual de calitate, a reprezentat o șansă pentru diplomația română. S-a dovedit a fi un patriot mai român decât orice român, un ambasador creator, care a găsit soluții, biruind toate constrângerile materiale cu care s-a confruntat.
Colegă cu Tasin Gemil la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, l-a văzut lucrând cu pasiune și impunându-se ca exemplu personal în rândul cercetătorilor. „Toată lumea vede în Gemil intelectualul de rasă, nimeni niciodată nu s-a găsit să-i critice activitatea.”. Georgeta Filitti își exprimă regretul că Tasim Gemil nu a făcut un institut de turcologie și la București. 
”Cât s-a aflat în corpul diplomatic, a reprezentat țara cu onoare și responsabilitate, nu a fost turc sau tătar, ci român autentic.”, a mai adăugat Filitti.

UPDATE 17:30: Se vorbește despre minorități și identitatea culturală. „Gemil a inființat un Institut de Turcologie la Cluj. e un creator de instituții.” 
Este evocat Virgil Coman, regretatul director al arhivelor din Constanța, unul dintre cei care l-au intervievat pe autor, punându-i întrebări uneori insidioase, scormonitoare,care l-au provocat pe autor. Vorbitorul face elogiul fostului diplomat care a gestionat cu pricepere raporturile cu un președinte dictator, așa cum a fost președintele Turkmenistanului, precum și devotamentul arătat în permanență față de România.

UPDATE: 17:20: Ia cuvântul prof. Dumitru Preda, fost ambasador și prieten de o viață al autorului. Subliniază „dimensiunea culturală a diplomației române” ca linie impusă de Tasin Gemil în cele două misiuni avute în Turkmenistan și Azerbaijan. Volumul i-a prilejuit rememorarea unor pagini de istorie unde a descoperit, în primul rând, ce înseamnă voința de a merge înainte, indiferent de obstacolele întâlnite în viață sau activitatea profesională. Consideră evenimentele trăite de Tasin Gemil, repere veritabile de istorie contemporană. „Gemil a avut  o misiune dificilă, de a promova România în Azerbaidjan și Turkmenistan, în vremuri grele pentru diplomația română.”, a adăugat Dumitru Preda.

UPDATE 17:15: Deschide evenimentul Adrian Năstase, moderatorul lansării de carte. Evocă cei peste 30 de ani, de când îl cunoaște pe autor, precum și anul 1992, un moment important, în care se deschideau orizonturi diplomatice noi. Fostul ministru de externe consideră cartea un prilej de rememorare a istoriei mai vechi sau mai recente și declară că a citit cartea cu interes și cu curiozitatea de a afla lucruri noi despre cele trăite de autor sau despre etnia tătară.

Citește și: „Pe drumurile istoriei“... trăite şi scrise de prof. univ. dr. Tasin Gemil. Lansare de carte la Casa Titulescu Bucureşti (document)

O nouă apariție editorială a prof. univ. dr. Tasin Gemil - „Pe drumurile istoriei“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Destinul tragic al tătarilor

18 May 2022 631

Dreptul istoric asupra Crimeii

18 May 2022 3666

Volumul „Relațiile Româno-Turce în perioada modernă”, lansat în ediție bilingvă română și engleză

21 Feb 2022 2272

Tendinţe noi în istoriografia mondială, privind istoria tătarilor

19 Feb 2022 2085

NATO este garanția vitală a Rusiei

03 Feb 2022 1212

#citeșteDobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare

21 Sep 2021 1873

ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

21 Aug 2021 2153

ZIUA-n amiaza mare Tasin Gemil își dorește elaborarea unei istorii reale a tătarilor

20 Aug 2021 2371

Profesorul universitar doctor Tasin Gemil, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

19 Aug 2021 2202

Istoricul Tasin Gemil lansează volumul „Tătarii relații cu otomanii și romanii“, în Medgidia

18 Aug 2021 2904

#citeșteDobrogea Istoricul Tasin Gemil, la ceas aniversar. Biografia unui dobrogean de rang înalt

21 Sep 2020 2899

LIVE TEXT Istoricul Tasin Gemil, dublă lansare de carte, la Medgidia. Invitați de seamă, la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" (galerie foto)

22 Nov 2019 2219

„Pe drumurile istoriei“ - o nouă lansare a lucrării lui Tasin Gemil, la Medgidia

15 Nov 2019 2695

Volumele „Pe drumurile istoriei“, lansate la Constanța Tasin Gemil - „Nu suntem urmașii mongolilor“ (galerie foto)

21 Oct 2019 3671

Institutul de Turcologie şi Studii Central-Asiatice din Cluj-Napoca, fondat de istoricul dobrogean Tasin Gemil, sărbătoreşte zece ani de la înfiinţare

18 Oct 2019 1961