Lucrări ale artistului Constantin Găvenea, pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea

Din ciclul #ArtaDinDepozit, evenimentele culturale se ţin lanţ la Muzeul de artă şi la Casa Avramide. De data aceasta sunt valorificate 29 de lucrări ale artistului „Constantin Găvenea –litografii şi acuarele”, din colecţia de Grafică a Muzeului de Artă din Tulcea.
 
Născut în 1911, în judeţul Ialomiţa, pictorul român Constantin Găvenea a rămas orfan de tată în Primul Război Mondial, fiind crescut de mamă, în casa scriitorului Nestor Urechia, profesor la Școala de Poduri şi Șosele din Bucureşti.
Elisabeta Găvenea se afla în serviciul familiei Urechia şi aici fiul ei ia primul contact cu artele frumoase prin intermediul lui Aimee, fiica lui Nestor Urechia. Studiind artele la Paris şi continuând să picteze în casa tatălui, Aimee Urechia este primul artist pe care-l întâlneşte Constantin Găvenea. Tot în casa lui N. Urechia, viitorul artist îl cunoaşte pe Nicolae Tonitza. Dat fiind că talentul tânărului Găvenea devenise cunoscut în perioada studiilor de la Școala normală de învăţători din Ploieşti, este încurajat să urmeze artele frumoase de către Costin Petrescu şi Camil Ressu. Din cauza dificultăţilor materiale, renunţă la studiile artistice şi alege să urmeze cariera de învăţător prin diferite sate din ţară.
 
La Sarichioi, judeţul Tulcea, activează până în 1942. Ca artist, rămâne autodidact. Până în 1967, este profesor de desen şi modelaj la Secţia de arte plastice a Şcolii de muzică din Tulcea. Expune constant la saloanele de artă şi deschide numeroase expoziţii personale, în România şi peste graniţe. Critici renumiţi, precum Ion Frunzetti, Dan Grigorescu, Andrei Pleşu, Radu Ionescu, Cornel Radu Constantinescu îi comentează elogios apariţiile pe simeze. Leagă prietenie trainică cu Corneliu Baba, după cum ne mărturisesc astăzi fotografiile din atelier.
 
Se stinge din viaţă în anul 1994, fiind înmormântat la Tulcea, unde pe str. 24 Ianuarie se află casa şi atelierul artistului.
 
Fiul său, Ștefan Găvenea, este unul dintre ce mai cunoscuţi artişti plastici contemporani.
„La 25 de ani de la mutarea la cer a lui Constantin Găvenea, de Ziua Dobrogei, vernisăm o expoziţie simplă, dar nu simplistă, precum de multe ori a fost caracterizată şi creaţia artistică a renumitului profesor şi artist plastic. Delta, Tulcea şi Dobrogea în general, sunt personajele principale într-un serial desfăşurat pe mai bine de jumătate de secol, în scene spontane, neregizate de acuarelă şi de litografie. Acestea sunt şi cele două axe ale creaţiei artistului, adoptat tulcean.
 
Coborât de la munte spre mare, ca într-o transhumanţă plastică, Constantin Găvenea a transformat spaţiul dintre Dunăre şi Mare într-unul de legendă vizuală. (...) Desenele şi crochiurile realizate de C. Găvenea din momentul mutării sale la Tulcea şi până la pensionare, i-au oferit suficient material pentru realizarea ciclului de litografii, intitulat «Tulcea Veche». Acestea au căpătat, peste ani, valoare de documente istorice ale vechiului oraş, evidenţiind varietatea arhitectonică a acestei aşezări populate, în special, de negustori”, declarau Alice-Georgiana Fănaru şi Ana-Maria Dincu, curatori ai expoziţiei.
 
Vernisajul va avea loc vineri, 15 noiembrie, la Muzeul de Artă din Tulcea, de la ora 16:00, expoziţia fiind deschisă spre vizitare până pe 31 ianuarie 2020.
 

Evenimentul face parte din ciclul evenimentelor culturale organizate de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” cu ocazia Zilei Dobrogei (14 noiembrie).
 
Sursa foto: Facebook Casa memorială Constantin Gavenea
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pictorul Francisc Șirato, pe simezele Muzeului de Artă din Tulcea

06 Oct 2020 2080

Prin muzeele de artă ale Dobrogei Expoziția „Revelație” pe simezele constănțene

04 Aug 2020 2251

Artistul Constantin Baraschi, omagiat la Muzeul de Artă tulcean

07 Jul 2020 2136

Muzeul de Artă din Tulcea, beneficiar al campaniei „Adoptă o pictură“, aflată la a treia ediţie

27 Nov 2019 1178

#sărbătoreşteDobrogea141 Simbol al jertfei pentru neam, Flacăra „Spiritul Dobrogean“, prezentă, sâmbătă, la evenimentul organizat de ZIUA de Constanţa dedicat Zilei Dobrogei (video)

23 Nov 2019 1842

Pagini de cultură chineză, la Muzeul de Artă din Tulcea

02 Nov 2019 2185

Viorel Poiată, câștigător al premiului I în cadrul Bienalei internaționale de pictură „Alexandru Ciucurencu“ (galerie foto)

14 Oct 2019 2183

A debutat, la Muzeul de Artă din Tulcea, Bienala Internațională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”

10 Sep 2019 1401

#citeșteDobrogea 136 de ani de la nașterea pictorului Gheorghe Sârbu, primul custode al pinacotecii de la mare

18 May 2019 1546

#citeșteDobrogea In Memoriam sculptorul Ion Jalea, la 132 de ani de la naștere

18 May 2019 1126

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

15 Oct 2018 1545

Expoziţie multietnică cu păpuşi simbolice cu marcă identitară la Muzeul de Artă Populară Constanţa

10 Oct 2018 1407

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea va intra în restaurare (galerie foto)

27 Sep 2018 1173

Casa Panaghia din Babadag şi Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea ar putea fi restaurate cu fonduri europene

08 Apr 2017 2757

LA MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ TULCEA

15 Jun 2015 1710