Maestrul Horațiu Cherecheș, membru în consiliul editorial-artistic al primei reviste dedicate artei baletului din România

Pe 23 octombrie, de Ziua Mondială a baletului, a fost lansată în... virtual, deocamdată, prima revistă dedicată artei baletului din România. 
 
De ce o revistă dedicată exclusiv baletului? La această întrebare răspunde în primul număr Vivia Săndulescu, doctor în Teoria teatrului și cinematografiei, profesor universitar și la Constanța, o perioadă.

„Fiindcǎ era nevoie, o nevoie veche, trenantǎ și, deși ȋn țara noastrǎ se practicǎ baletul ȋn mod profesionist de peste o sutǎ de ani, nu știu sǎ existe vreo altǎ revistǎ dedicatǎ integral acestui stil coregrafic, cu apariție constantǎ. Este ceea ce ne propunem sǎ facem acum. Sǎ ne ȋnțelegem: cȃnd spun balet mǎ refer ȋn principal pe de-o parte la dansul clasic ca vocabular artistic, pe de alta la spectacolul de balet, care poate cuprinde și dansuri istorice sau de caracter. Desigur, existǎ metisaje, experimente, granițele s-au topit, dar elementul central sau de pornire tot dansul clasic rǎmȃne”.

Membru în consiliul editorial-artistic al acestei reviste, alături de alte șapte personalități ale genului, este și maestrul de balet și coregraf al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța - Horațiu Cherecheș.

Elev al Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca, promoția 1988, Horațiu Cherecheș a urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, secția Artele spectacolului muzical, continuând între 2015-2017 studiile de masterat în Arta Actorului de Music Hall, la Universitatea “Ovidius” din Constanța. În prezent este doctorand în Regie coregrafică la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”; Școala doctorală Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.  Deține numeroase distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D “Arta spectacolului”,  Premiul de excelență pentru întreaga carieră. În cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale, obține:  Premiul pentru cel mai bun spectacol de balet al stagiunii 2015 – “Romeo și Julieta”,  Premiul “Cel mai bun coregraf de balet clasic” al stagiunii 2015, Premiul pentru cel mai bun spectacol de balet al stagiunii 2016 – „Crăiasa Zăpezii”, Premiul „Cel mai bun coregraf de balet clasic” al stagiunii 2016, Premiul pentru cel mai bun spectacol Românesc al stagiunii 2016 -„Enesciana”.

Profesional, a activat ca demi-solist la Opera Națională București în perioada 1988 – 1990, solist la Opera din Nice, Franța, în perioada 1990 – 1992, prim-solist la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” în perioada 1992 – 2018, maestru de balet la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” în perioada 2010 – 2018 și lector universitar al Facultății de Arte, secția Coregrafie- la Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Și, ca o recunoaștere a valorii sale incontestabile, anul trecut, cu prilejul evenimentului dedicat comunității artistice constănțene, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat maestrului Horațiu Cherecheș medalia „Jean Ionescu“ şi placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
 
Citește și:

Turneu de mare succes în Germania Balerinii constănțeni, copleşiţi de binemeritate aplauze

Interviu live. Pe fondul problemelor financiare existente în TNOB Horaţiu Cherecheş - „Cu siguranţă, maestrul Danovski ar fi readus teatrul la Primărie sau la Consiliul Judeţean!“

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Horaţiu Cherecheş (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Crăiasa Zăpezii”, ultimul spectacol al lunii ianuarie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

28 Jan 2023 1182

Scandalul de la Teatrul Oleg Danovski din Constanţa merge la Judecătoria Constanța

16 Oct 2021 2939

#citeșteDobrogea La mulți ani, Horațiu Cherecheș!

22 Jun 2021 4077

Artiștii constănțeni se întorc pe scenă. La Teatrul „Oleg Danovski”, chiar din această seară

05 Feb 2021 4164

#DobrogeaDigitală – „Dicţionar Lumea artistică a Constanţei (I) Teatrul de Balet Oleg Danovski”, de Jean Badea La mulți ani, maestre Horațiu Cherecheș!

22 Jun 2020 3611

Mesajul maestrului Horațiu Cherecheș, de Ziua Internațională a Dansului „Mi-e tare dor de «sufletul» artistului interpret” (video)

29 Apr 2020 6756

#ConstanțaEsteBine – Ballet Magazine Romania Despre balet în vremea COVID 19, cu Adrian și Irina Ganea Mihaiu – prim soliști TNOB „Oleg Danovski”

15 Apr 2020 3713

Maestrul Horaţiu Cherecheş povesteşte despre turneul de forţă din Germania, Austria şi Luxemburg „Putem spune că suntem ambasadorii artei coregrafice din România peste hotare“

14 Dec 2019 4425

Turneu-maraton al balerinilor constănţeni în Germania, Austria, Luxemburg Publicul din 27 de oraşe, încântat de trei splendide poveşti coregrafice marca Horaţiu Cherecheş (galerie foto)

03 Dec 2019 3331

La mulţi ani, Monica Cherecheş!

28 Jan 2019 5942

Turneu de mare succes în Germania Balerinii constănțeni, copleşiţi de binemeritate aplauze

15 Dec 2018 2754

Interviu live. Pe fondul problemelor financiare existente în TNOB Horaţiu Cherecheş - „Cu siguranţă, maestrul Danovski ar fi readus teatrul la Primărie sau la Consiliul Judeţean!“

16 Oct 2018 3460

Interviu Live Balerinul Horaţiu Cherecheş vorbeşte despre situaţia Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa

14 Oct 2018 7794

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru coregraful Horaţiu Cherecheş (galerie foto)

28 Jun 2018 3854

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Monica Cherecheş (galerie foto)

27 Jun 2018 4267